In de transitie naar een circulaire economie hebben (rest)stromen van voedsel en biomassa veel te bieden. Daarom wil Vlaanderen de lat hoog leggen. Het nieuwe actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025’ moet het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen. U kunt het actieplan van 1 augustus tot en met 30 september 2020 online consulteren via www.ovam.be en via alle Vlaamse gemeenten.
In een kringloopeconomie of circulaire economie worden grondstoffen niet uitgeput, maar telkens opnieuw hergebruikt in alle schakels van de productieketen. Het principe staat hoog op de beleidsagenda, niet alleen in Vlaanderen en België, maar ook in Europa en de rest van de wereld. De transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk omdat grondstoffen schaars dreigen te worden. Dat is te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en de toenemende welvaart. Vermijden van voedselverlies en het gebruik van grondstoffen beperken, levert een directe win win op voor bedrijven en de consument. Biomassa- en voedsel(rest)stromen kunnen in de kringloopeconomie een belangrijke rol spelen. Ze zijn hernieuwbaar, veelzijdig inzetbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor minder afval ontstaat.
Drie krachtlijnen
Vlaanderen zette de voorbije jaren al fors in op het verminderen van voedselverliezen en het sluiten van de voedsel- en biomassaketen. Met de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020’ en het ‘Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen 2015-2020’ zijn belangrijke stappen gezet. Het nieuwe actieplan wil met concrete acties de doelen realiseren. Het plan gaat heel breed en is opgebouwd rond drie materiaalkringlopen:
- voedsel(rest)stromen van producent tot en met consument
- biomassa(rest)stromen die ontstaan in het groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer
- hout(rest)stromen van industrie en huishoudens
De acties volgen het principe van de materialenhiërarchie. Prioriteit nummer één is preventie: het voorkomen van verliezen. Daarna volgt selectieve inzameling. Reststromen die toch vrijkomen, moeten een hoogwaardige toepassing krijgen.
Concrete acties
Tegen 2025 zou het voedselverlies met 30 procent moeten dalen in vergelijking met 2015. Schenking van voedseloverschotten via de voedselbank, sociale organisaties,… blijft belangrijk, maar er komen ook acties in de ganse voedselketen (van producent tot en met consument). Van ieder van ons worden inspanningen verwacht. Het restafval van bedrijven en huishoudens moet verminderen en er zal nog meer selectief ingezameld worden. Reststromen uit groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer worden optimaal gemobiliseerd en hoogwaardig gevaloriseerd. Het Symbioseplatform zal vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Hout(rest)stromen krijgen liefst een hoogwaardige toepassing en mogen zeker niet zomaar verbrand worden. Daarnaast komen er stimulerende maatregelen rond ecodesign en rond nieuwe, innovatieve toepassingen voor afgedankt hout.
Uw mening telt!
Het nieuwe ontwerp actieplan werd voorbereid door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het departement Landbouw en Visserij. Tijdens de opmaak legden de partners hun oor te luisteren bij alle stakeholders die betrokken zijn bij het ontstaan en het beheer van voedsel- en biomassa(rest)stromen. U kunt het volledige ontwerp actieplan hier raadplegen. Van 1 augustus tot en met 30 september is het online ter inzage en kunt u uw feedback via mail aan de OVAM bezorgen via actieplanbio@ovam.be.
Nieuw ontwerp actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen’ online te consulteren op www.ovam.be en bij uw gemeente.
In de transitie naar een circulaire economie hebben (rest)stromen van voedsel en biomassa veel te bieden. Daarom wil Vlaanderen de lat hoog leggen. Het nieuwe actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025’ moet het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen. U kunt het actieplan van 1 augustus tot en met 30 september 2020 online consulteren via www.ovam.be en via alle Vlaamse gemeenten.
In een kringloopeconomie of circulaire economie worden grondstoffen niet uitgeput, maar telkens opnieuw hergebruikt in alle schakels van de productieketen. Het principe staat hoog op de beleidsagenda, niet alleen in Vlaanderen en België, maar ook in Europa en de rest van de wereld. De transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk omdat grondstoffen schaars dreigen te worden. Dat is te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en de toenemende welvaart. Vermijden van voedselverlies en het gebruik van grondstoffen beperken, levert een directe win win op voor bedrijven en de consument. Biomassa- en voedsel(rest)stromen kunnen in de kringloopeconomie een belangrijke rol spelen. Ze zijn hernieuwbaar, veelzijdig inzetbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor minder afval ontstaat.
Drie krachtlijnen
Vlaanderen zette de voorbije jaren al fors in op het verminderen van voedselverliezen en het sluiten van de voedsel- en biomassaketen. Met de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020’ en het ‘Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen 2015-2020’ zijn belangrijke stappen gezet. Het nieuwe actieplan wil met concrete acties de doelen realiseren. Het plan gaat heel breed en is opgebouwd rond drie materiaalkringlopen:
- voedsel(rest)stromen van producent tot en met consument
- biomassa(rest)stromen die ontstaan in het groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer
- hout(rest)stromen van industrie en huishoudens
De acties volgen het principe van de materialenhiërarchie. Prioriteit nummer één is preventie: het voorkomen van verliezen. Daarna volgt selectieve inzameling. Reststromen die toch vrijkomen, moeten een hoogwaardige toepassing krijgen.
Concrete acties
Tegen 2025 zou het voedselverlies met 30 procent moeten dalen in vergelijking met 2015. Schenking van voedseloverschotten via de voedselbank, sociale organisaties,… blijft belangrijk, maar er komen ook acties in de ganse voedselketen (van producent tot en met consument). Van ieder van ons worden inspanningen verwacht. Het restafval van bedrijven en huishoudens moet verminderen en er zal nog meer selectief ingezameld worden. Reststromen uit groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer worden optimaal gemobiliseerd en hoogwaardig gevaloriseerd. Het Symbioseplatform zal vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Hout(rest)stromen krijgen liefst een hoogwaardige toepassing en mogen zeker niet zomaar verbrand worden. Daarnaast komen er stimulerende maatregelen rond ecodesign en rond nieuwe, innovatieve toepassingen voor afgedankt hout.
Uw mening telt!
Het nieuwe ontwerp actieplan werd voorbereid door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het departement Landbouw en Visserij. Tijdens de opmaak legden de partners hun oor te luisteren bij alle stakeholders die betrokken zijn bij het ontstaan en het beheer van voedsel- en biomassa(rest)stromen. U kunt het volledige ontwerp actieplan hier raadplegen. Van 1 augustus tot en met 30 september is het online ter inzage en kunt u uw feedback via mail aan de OVAM bezorgen via actieplanbio@ovam.be.
Extra nieuws:
Nieuws Veurne
Zomerkriebels 2025 Veurne
Zomerkriebels 2025 Veurne: dé zomerse start voor kinderen en tieners in Veurne! Op woensdag 25 juni 2025 is het weer zover: Zomerkriebels palmt opnieuw de
Nieuws Poperinge
Kiekeboes Humortocht
Kiekeboes Humortocht in Poperinge: plezier voor jong en oud! Stripfans, wandelaars en gezinnen met kinderen opgelet! Vanaf zaterdag 24 mei 2025 wordt Poperinge het toneel
De Panne Nieuws
Waves Festival Adinkerke 2025
Waves Festival Adinkerke 2025: Muziek, sfeer en familieplezier! Ben je klaar voor hét zomerevenement van de Westkust? Kom dan op zaterdag 12 en zondag 13
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Plopsaland De Panne
BV Vandaele Bjorn
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Bakkerij Du Littoral Koksijde
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Camping Scheibeekhoeve
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
MW Creations : Pools and more
Indoorsteel
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Boeten Vastgoed
Restaurant Mozaiek Veurne
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Architect Hugo Dezutter
Mikado Entertainment Veurne
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Bakkerij Kapelhof
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Carpentier Kenneth
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Passage Foodbar Veurne
Hoeveboerderij Bien Acquis
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Morliterm bv
Zeestern Acro Tumbling
Trimsalon Sascha
Alpaca Adventure
Deroo & Coget BV
Corre’s Food Diksmuide
Belle & Bronzée: zonnestudio
Furnawash carwash Veurne
D’Coupe Kapster
Table2Chair
Restaurant De Schreve
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Proletter Veurne
SOLAR-WEST
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Bathroom Heaven
Jochen’s Velodroom
Apple & PC Clinic Koksijde
HP Schilderwerken BV
ECONICK: Zonnepanelen
’t Spendiege Buurtwinkel
Verdonck Veurne
Plopsaqua De Panne
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
De Zonnegloed Sanctuary
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Mama-Thai Koksijde
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Vakantiewoning ’t Grenshof
Kiwanis Nieuwpoort
TileWorkx
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Restaurant Caricole
PubliX – net iets eXtra
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Pepas: grafisch vormgever
Patatshop.be webshop aardappelen
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Atelier Vanquaethem Veurne
Custom Van
Tulpin Banden Veurne
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Uw zaak op onze website?
Agence Mulier De Panne
ESV Technics
Neptunus
Bloemen Florina Leke
Fotografie Christophe
C-Fish culinaire Viswinkel
Vakantiewoning Villa Timo