In de transitie naar een circulaire economie hebben (rest)stromen van voedsel en biomassa veel te bieden. Daarom wil Vlaanderen de lat hoog leggen. Het nieuwe actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025’ moet het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen. U kunt het actieplan van 1 augustus tot en met 30 september 2020 online consulteren via www.ovam.be en via alle Vlaamse gemeenten.
In een kringloopeconomie of circulaire economie worden grondstoffen niet uitgeput, maar telkens opnieuw hergebruikt in alle schakels van de productieketen. Het principe staat hoog op de beleidsagenda, niet alleen in Vlaanderen en België, maar ook in Europa en de rest van de wereld. De transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk omdat grondstoffen schaars dreigen te worden. Dat is te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en de toenemende welvaart. Vermijden van voedselverlies en het gebruik van grondstoffen beperken, levert een directe win win op voor bedrijven en de consument. Biomassa- en voedsel(rest)stromen kunnen in de kringloopeconomie een belangrijke rol spelen. Ze zijn hernieuwbaar, veelzijdig inzetbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor minder afval ontstaat.
Drie krachtlijnen
Vlaanderen zette de voorbije jaren al fors in op het verminderen van voedselverliezen en het sluiten van de voedsel- en biomassaketen. Met de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020’ en het ‘Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen 2015-2020’ zijn belangrijke stappen gezet. Het nieuwe actieplan wil met concrete acties de doelen realiseren. Het plan gaat heel breed en is opgebouwd rond drie materiaalkringlopen:
- voedsel(rest)stromen van producent tot en met consument
- biomassa(rest)stromen die ontstaan in het groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer
- hout(rest)stromen van industrie en huishoudens
De acties volgen het principe van de materialenhiërarchie. Prioriteit nummer één is preventie: het voorkomen van verliezen. Daarna volgt selectieve inzameling. Reststromen die toch vrijkomen, moeten een hoogwaardige toepassing krijgen.
Concrete acties
Tegen 2025 zou het voedselverlies met 30 procent moeten dalen in vergelijking met 2015. Schenking van voedseloverschotten via de voedselbank, sociale organisaties,… blijft belangrijk, maar er komen ook acties in de ganse voedselketen (van producent tot en met consument). Van ieder van ons worden inspanningen verwacht. Het restafval van bedrijven en huishoudens moet verminderen en er zal nog meer selectief ingezameld worden. Reststromen uit groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer worden optimaal gemobiliseerd en hoogwaardig gevaloriseerd. Het Symbioseplatform zal vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Hout(rest)stromen krijgen liefst een hoogwaardige toepassing en mogen zeker niet zomaar verbrand worden. Daarnaast komen er stimulerende maatregelen rond ecodesign en rond nieuwe, innovatieve toepassingen voor afgedankt hout.
Uw mening telt!
Het nieuwe ontwerp actieplan werd voorbereid door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het departement Landbouw en Visserij. Tijdens de opmaak legden de partners hun oor te luisteren bij alle stakeholders die betrokken zijn bij het ontstaan en het beheer van voedsel- en biomassa(rest)stromen. U kunt het volledige ontwerp actieplan hier raadplegen. Van 1 augustus tot en met 30 september is het online ter inzage en kunt u uw feedback via mail aan de OVAM bezorgen via actieplanbio@ovam.be.
Nieuw ontwerp actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen’ online te consulteren op www.ovam.be en bij uw gemeente.
In de transitie naar een circulaire economie hebben (rest)stromen van voedsel en biomassa veel te bieden. Daarom wil Vlaanderen de lat hoog leggen. Het nieuwe actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025’ moet het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen. U kunt het actieplan van 1 augustus tot en met 30 september 2020 online consulteren via www.ovam.be en via alle Vlaamse gemeenten.
In een kringloopeconomie of circulaire economie worden grondstoffen niet uitgeput, maar telkens opnieuw hergebruikt in alle schakels van de productieketen. Het principe staat hoog op de beleidsagenda, niet alleen in Vlaanderen en België, maar ook in Europa en de rest van de wereld. De transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk omdat grondstoffen schaars dreigen te worden. Dat is te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en de toenemende welvaart. Vermijden van voedselverlies en het gebruik van grondstoffen beperken, levert een directe win win op voor bedrijven en de consument. Biomassa- en voedsel(rest)stromen kunnen in de kringloopeconomie een belangrijke rol spelen. Ze zijn hernieuwbaar, veelzijdig inzetbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor minder afval ontstaat.
Drie krachtlijnen
Vlaanderen zette de voorbije jaren al fors in op het verminderen van voedselverliezen en het sluiten van de voedsel- en biomassaketen. Met de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020’ en het ‘Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen 2015-2020’ zijn belangrijke stappen gezet. Het nieuwe actieplan wil met concrete acties de doelen realiseren. Het plan gaat heel breed en is opgebouwd rond drie materiaalkringlopen:
- voedsel(rest)stromen van producent tot en met consument
- biomassa(rest)stromen die ontstaan in het groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer
- hout(rest)stromen van industrie en huishoudens
De acties volgen het principe van de materialenhiërarchie. Prioriteit nummer één is preventie: het voorkomen van verliezen. Daarna volgt selectieve inzameling. Reststromen die toch vrijkomen, moeten een hoogwaardige toepassing krijgen.
Concrete acties
Tegen 2025 zou het voedselverlies met 30 procent moeten dalen in vergelijking met 2015. Schenking van voedseloverschotten via de voedselbank, sociale organisaties,… blijft belangrijk, maar er komen ook acties in de ganse voedselketen (van producent tot en met consument). Van ieder van ons worden inspanningen verwacht. Het restafval van bedrijven en huishoudens moet verminderen en er zal nog meer selectief ingezameld worden. Reststromen uit groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer worden optimaal gemobiliseerd en hoogwaardig gevaloriseerd. Het Symbioseplatform zal vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Hout(rest)stromen krijgen liefst een hoogwaardige toepassing en mogen zeker niet zomaar verbrand worden. Daarnaast komen er stimulerende maatregelen rond ecodesign en rond nieuwe, innovatieve toepassingen voor afgedankt hout.
Uw mening telt!
Het nieuwe ontwerp actieplan werd voorbereid door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het departement Landbouw en Visserij. Tijdens de opmaak legden de partners hun oor te luisteren bij alle stakeholders die betrokken zijn bij het ontstaan en het beheer van voedsel- en biomassa(rest)stromen. U kunt het volledige ontwerp actieplan hier raadplegen. Van 1 augustus tot en met 30 september is het online ter inzage en kunt u uw feedback via mail aan de OVAM bezorgen via actieplanbio@ovam.be.
Extra nieuws:
Nieuws Veurne
Bloemenmarkt Veurne 2024
Bloemenmarkt Veurne 2024: Traditiegetrouw is er op Pinkstermaandag, 20 mei 2024, de Bloemenmarkt! Flaneer er tussen tal van verkoop- en infostands. Op de Grote Markt
De Panne De Panne Bezienswaardigheden Nieuws
Westerpunt De Panne
Westerpunt De Panne: Op het einde van de betonnen wandeldijk richting Frankrijk vind je een architecturaal hoogstandje dat elke bezoeker een prachtig uitzicht biedt over
Koksijde Nieuws
Zoeavenherdenking 20 mei 2024
Zoeavenherdenking 20 mei 2024: Wie zijn deze mannen in opvallend uniform? Het zijn de Zoeaven, eenheden van het Franse koloniale leger. Ze verbleven een 14-tal maanden (1915-1916) in
JTK Koeltechniek Grootkeuken
Restaurant De Schreve
Atelier Vanquaethem Veurne
Vakantiewoning ’t Grenshof
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Agence Mulier De Panne
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Jochen’s Velodroom
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Afest: Verhuur van Feesttenten
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Proletter Veurne
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Architect Hugo Dezutter
SOLAR-WEST
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
On Fire by JTK
Carpentier Kenneth
Restaurant Caricole
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Hoeveboerderij Bien Acquis
Vakantiewoning Villa Timo
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
De Zonnegloed Sanctuary
C-Fish culinaire Viswinkel te Veurne
Quality Wines Veurne
Furnawash carwash Veurne
Deroo & Coget BV
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Camping Scheibeekhoeve
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
Thuisverpleging Westzorg
Garage Westcars Veurne
Mikado Entertainment Veurne
BV Vandaele Bjorn
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Traiteur Caroline Nieuwpoort
MW Creations : Pools and more
Restaurant Mozaiek Veurne
Patatshop.be webshop aardappelen
Alpaca Adventure
Plopsaqua De Panne
HP Schilderwerken BV
Bloemen Florina Leke
D’Coupe Kapster
Passage Foodbar Veurne
Belle & Bronzée: zonnestudio
Kiwanis Nieuwpoort
Dakwerken Dimitri Plaisier
Restaurant De Kelle
Trimsalon Sascha
Mama Thai Nieuwpoort
Bouwbedrijf Pysson BV
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
ECONICK: Zonnepanelen
Verdonck Veurne
Uw zaak op onze website?
DS-Tent Feestverhuur
Morliterm bv
Mama-Thai Koksijde
Neptunus
Table2Chair
Fotografie Christophe
Bathroom Heaven
Apple & PC Clinic Koksijde
Fotoclub CoxyPics Koksijde
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Plopsaland De Panne
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
PubliX – net iets eXtra
Tulpin Banden Veurne
Pepas: grafisch vormgever
Knip-S Coiffure