In de transitie naar een circulaire economie hebben (rest)stromen van voedsel en biomassa veel te bieden. Daarom wil Vlaanderen de lat hoog leggen. Het nieuwe actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025’ moet het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen. U kunt het actieplan van 1 augustus tot en met 30 september 2020 online consulteren via www.ovam.be en via alle Vlaamse gemeenten.
In een kringloopeconomie of circulaire economie worden grondstoffen niet uitgeput, maar telkens opnieuw hergebruikt in alle schakels van de productieketen. Het principe staat hoog op de beleidsagenda, niet alleen in Vlaanderen en België, maar ook in Europa en de rest van de wereld. De transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk omdat grondstoffen schaars dreigen te worden. Dat is te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en de toenemende welvaart. Vermijden van voedselverlies en het gebruik van grondstoffen beperken, levert een directe win win op voor bedrijven en de consument. Biomassa- en voedsel(rest)stromen kunnen in de kringloopeconomie een belangrijke rol spelen. Ze zijn hernieuwbaar, veelzijdig inzetbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor minder afval ontstaat.
Drie krachtlijnen
Vlaanderen zette de voorbije jaren al fors in op het verminderen van voedselverliezen en het sluiten van de voedsel- en biomassaketen. Met de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020’ en het ‘Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen 2015-2020’ zijn belangrijke stappen gezet. Het nieuwe actieplan wil met concrete acties de doelen realiseren. Het plan gaat heel breed en is opgebouwd rond drie materiaalkringlopen:
- voedsel(rest)stromen van producent tot en met consument
- biomassa(rest)stromen die ontstaan in het groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer
- hout(rest)stromen van industrie en huishoudens
De acties volgen het principe van de materialenhiërarchie. Prioriteit nummer één is preventie: het voorkomen van verliezen. Daarna volgt selectieve inzameling. Reststromen die toch vrijkomen, moeten een hoogwaardige toepassing krijgen.
Concrete acties
Tegen 2025 zou het voedselverlies met 30 procent moeten dalen in vergelijking met 2015. Schenking van voedseloverschotten via de voedselbank, sociale organisaties,… blijft belangrijk, maar er komen ook acties in de ganse voedselketen (van producent tot en met consument). Van ieder van ons worden inspanningen verwacht. Het restafval van bedrijven en huishoudens moet verminderen en er zal nog meer selectief ingezameld worden. Reststromen uit groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer worden optimaal gemobiliseerd en hoogwaardig gevaloriseerd. Het Symbioseplatform zal vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Hout(rest)stromen krijgen liefst een hoogwaardige toepassing en mogen zeker niet zomaar verbrand worden. Daarnaast komen er stimulerende maatregelen rond ecodesign en rond nieuwe, innovatieve toepassingen voor afgedankt hout.
Uw mening telt!
Het nieuwe ontwerp actieplan werd voorbereid door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het departement Landbouw en Visserij. Tijdens de opmaak legden de partners hun oor te luisteren bij alle stakeholders die betrokken zijn bij het ontstaan en het beheer van voedsel- en biomassa(rest)stromen. U kunt het volledige ontwerp actieplan hier raadplegen. Van 1 augustus tot en met 30 september is het online ter inzage en kunt u uw feedback via mail aan de OVAM bezorgen via actieplanbio@ovam.be.
Nieuw ontwerp actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen’ online te consulteren op www.ovam.be en bij uw gemeente.
In de transitie naar een circulaire economie hebben (rest)stromen van voedsel en biomassa veel te bieden. Daarom wil Vlaanderen de lat hoog leggen. Het nieuwe actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025’ moet het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen. U kunt het actieplan van 1 augustus tot en met 30 september 2020 online consulteren via www.ovam.be en via alle Vlaamse gemeenten.
In een kringloopeconomie of circulaire economie worden grondstoffen niet uitgeput, maar telkens opnieuw hergebruikt in alle schakels van de productieketen. Het principe staat hoog op de beleidsagenda, niet alleen in Vlaanderen en België, maar ook in Europa en de rest van de wereld. De transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk omdat grondstoffen schaars dreigen te worden. Dat is te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en de toenemende welvaart. Vermijden van voedselverlies en het gebruik van grondstoffen beperken, levert een directe win win op voor bedrijven en de consument. Biomassa- en voedsel(rest)stromen kunnen in de kringloopeconomie een belangrijke rol spelen. Ze zijn hernieuwbaar, veelzijdig inzetbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor minder afval ontstaat.
Drie krachtlijnen
Vlaanderen zette de voorbije jaren al fors in op het verminderen van voedselverliezen en het sluiten van de voedsel- en biomassaketen. Met de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020’ en het ‘Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen 2015-2020’ zijn belangrijke stappen gezet. Het nieuwe actieplan wil met concrete acties de doelen realiseren. Het plan gaat heel breed en is opgebouwd rond drie materiaalkringlopen:
- voedsel(rest)stromen van producent tot en met consument
- biomassa(rest)stromen die ontstaan in het groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer
- hout(rest)stromen van industrie en huishoudens
De acties volgen het principe van de materialenhiërarchie. Prioriteit nummer één is preventie: het voorkomen van verliezen. Daarna volgt selectieve inzameling. Reststromen die toch vrijkomen, moeten een hoogwaardige toepassing krijgen.
Concrete acties
Tegen 2025 zou het voedselverlies met 30 procent moeten dalen in vergelijking met 2015. Schenking van voedseloverschotten via de voedselbank, sociale organisaties,… blijft belangrijk, maar er komen ook acties in de ganse voedselketen (van producent tot en met consument). Van ieder van ons worden inspanningen verwacht. Het restafval van bedrijven en huishoudens moet verminderen en er zal nog meer selectief ingezameld worden. Reststromen uit groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer worden optimaal gemobiliseerd en hoogwaardig gevaloriseerd. Het Symbioseplatform zal vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Hout(rest)stromen krijgen liefst een hoogwaardige toepassing en mogen zeker niet zomaar verbrand worden. Daarnaast komen er stimulerende maatregelen rond ecodesign en rond nieuwe, innovatieve toepassingen voor afgedankt hout.
Uw mening telt!
Het nieuwe ontwerp actieplan werd voorbereid door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het departement Landbouw en Visserij. Tijdens de opmaak legden de partners hun oor te luisteren bij alle stakeholders die betrokken zijn bij het ontstaan en het beheer van voedsel- en biomassa(rest)stromen. U kunt het volledige ontwerp actieplan hier raadplegen. Van 1 augustus tot en met 30 september is het online ter inzage en kunt u uw feedback via mail aan de OVAM bezorgen via actieplanbio@ovam.be.
Extra nieuws:
Diksmuide Nieuws
De Langste Tafel 01/06/2024
De Langste Tafel 01/06/2024 : Kom tussen 14.00 en 17.00 uur op zaterdag 1 juni langs op de boerenmarkt om aan te schuiven aan de
Diksmuide Nieuws
Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit
Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit: Het wagenpark van het lokaal bestuur heeft er sinds vorige week twee elektrische voertuigen bij. Voor de voertuigen –
De Panne Nieuws
GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND
GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND: Kom naar een weekend vol feestelijke evenementen in thema’s zoals visserij en reuzen in het kader van de verbroedering van
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
DS-Tent Feestverhuur
Fotografie Christophe
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Apple & PC Clinic Koksijde
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Restaurant Caricole
D’Coupe Kapster
Passage Foodbar Veurne
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Mama Thai Nieuwpoort
Restaurant Mozaiek Veurne
Agence Mulier De Panne
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
MW Creations : Pools and more
JTK Koeltechniek Grootkeuken
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Morliterm bv
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
ECONICK: Zonnepanelen
Deroo & Coget BV
Uw zaak op onze website?
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Table2Chair
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Vakantiewoning Villa Timo
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Architect Hugo Dezutter
Tulpin Banden Veurne
Neptunus
Vakantiewoning ’t Grenshof
Alpaca Adventure
Patatshop.be webshop aardappelen
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
Corre’s Food Diksmuide
Bathroom Heaven
Bouwbedrijf Pysson BV
Plopsaland De Panne
Thuisverpleging Westzorg
Carpentier Kenneth
C-Fish culinaire Viswinkel te Veurne
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Bloemen Florina Leke
Quality Wines Veurne
Restaurant De Schreve
Trimsalon Sascha
Hoeveboerderij Bien Acquis
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Pepas: grafisch vormgever
Proletter Veurne
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
Afest: Verhuur van Feesttenten
On Fire by JTK
Traiteur Caroline Nieuwpoort
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
Jochen’s Velodroom
Bakkerij Du Littoral Koksijde
Belle & Bronzée: zonnestudio
Knip-S Coiffure
BV Vandaele Bjorn
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Verdonck Veurne
PubliX – net iets eXtra
Restaurant De Kelle
HP Schilderwerken BV
’t Spendiege Buurtwinkel
Mama-Thai Koksijde
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Plopsaqua De Panne
Dakwerken Dimitri Plaisier
Furnawash carwash Veurne
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
De Zonnegloed Sanctuary
Mikado Entertainment Veurne