Zeldzame ‘kleine achtarm’ rust uit in Duinpanne na vondst in De Panne

In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne rust momenteel een zeldzame inktvis even uit.

Het gaat om een volwassen ‘kleine achtarm’ met een spanlengte van ongeveer 60 cm. Het mannetje werd gevonden op het strand, op de grens van De Panne en Sint-Idesbald (Koksijde). Het is de bedoeling de inktvis zo snel mogelijk terug vrij te laten.

Zeldzame waarneming

Het dier werd op vrijdag 6 november ter hoogte van de Yachting Club in Sint-Idesbald gevonden door centrumleider van Duinpanne, Emanuel Demey. Het dier lag in een zwinnetje, dicht tegen de hoogwaterlijn. De Strandwerkgroep van België bevestigde dat het om een ‘kleine achtarm’ ging. Het is pas de vierde keer dat de soort in België wordt waargenomen na stranding. Vorige vondsten dateren uit 1934, 2015 en de meeste recente in 2019 in De Haan.

Kleine kraak

De ‘kleine achtarm’ lijkt totaal niet op de meest voorkomende inktvissen in onze Noordzee, zoals de zeekat of de pijlinktvis. In tegenstelling tot een zeekat of pijlinktvis, die tien smallere armen heeft, heeft de ‘kleine achtarm’ dikkere armen en dus twee armen minder. De ‘kleine achtarm’ wordt ook wel eens ‘kleine kraak’ genoemd. Inktvissen kraken schaaldieren zoals krabben en kreeftachtigen om ze op te eten. Ze lusten ook wel een visje. Van nature leeft de ‘kleine achtarm’ in dieper water in holletjes op de zeebodem op een diepte van ongeveer 10m tot 150m.
De inktvis kan tot vijftig centimeter groot worden en heeft een spanwijdte tot zeventig centimeter. Normaal leeft deze soort in de Middelandse Zee of langs de Europese kusten van de Atlantische Oceaan. In het zuidelijk deel van de Noordzee is de ‘kleine achtarm’ een dwaalgast. Wellicht heeft het warme water het dier tot in Koksijde gebracht.

Terug naar de zee

Het is belangrijk dat de vondst snel terug wordt vrijgelaten omdat het water kouder en het voedsel schaarser wordt. Momenteel zit het dier in een Noordzeeaquarium in Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne. Het kan er bekomen van de stress en van de tijd dat het in een zwinnetje lag in te weinig water. Als het dier aangesterkt is, wordt het terug naar zee gebracht. Dit zal wellicht in de loop van volgende week gebeuren, in samenwerking met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Niet te bezoeken

Door de coronamaatregelen kunnen bezoekers deze unieke vondst niet bekijken in het aquarium in Duinpanne. Via sociale media worden wel filmpjes en foto’s gedeeld.

Extra nieuws:

Nieuws Veurne

Bloemenmarkt Veurne 2024

Bloemenmarkt Veurne 2024: Traditiegetrouw is er op Pinkstermaandag, 20 mei 2024, de Bloemenmarkt! Flaneer er tussen tal van verkoop- en infostands. Op de Grote Markt

De Panne De Panne Bezienswaardigheden Nieuws

Westerpunt De Panne

Westerpunt De Panne: Op het einde van de betonnen wandeldijk richting Frankrijk vind je een architecturaal hoogstandje dat elke bezoeker een prachtig uitzicht biedt over

Koksijde Nieuws

Zoeavenherdenking 20 mei 2024

Zoeavenherdenking 20 mei 2024: Wie zijn deze mannen in opvallend uniform? Het zijn de Zoeaven, eenheden van het Franse koloniale leger. Ze verbleven een 14-tal maanden (1915-1916) in