Ben jij ook een Wijsneus? Dat komt goed uit! Het lokaal bestuur De Panne lanceert binnenkort een digitaal burgerparticipatieplatform ‘Wijsneuzen De Panne’. Een knipoog naar de 3 wijsneuzen op het strand, de eigenwijze wijsneus in het logo en uiteraard is iedereen in De Panne een beetje wijsneus, toch?
Tijdens de gemeenteraad van maandag 24 oktober is een toelichting gegeven over het digitale burgerparticipatieplatform ‘Wijsneuzen De Panne’, dat op 8 november gelanceerd wordt.
Waarom aan de slag met burgerparticipatie?
Betrokkenheid van de burger is een onontbeerlijk element voor de mate waarin beleidsbeslissingen gedragen worden bij de bevolking. Burgerparticipatie kadert dan ook in een duidelijke doelstelling van het meerjarenplan.
Beleidsdoelstelling 1.4 Burgerparticipatie (prioritair) uit het meerjarenplan stelt: “Burgerparticipatie is een middel om de draagkracht van projecten en beslissingen te verhogen. Het gemeentebestuur moet hiervoor nieuwe initiatieven nemen.”
In het projectbeheer van het lokaal bestuur is er bij elk nieuw project dan ook een trigger of burgerparticipatie relevant is. Deze beslissing wordt genomen door het beleid in samenspraak met de projectgroep. Participatie komt in heel wat verschillende niveaus, volgens de participatieladder: van informeren, over raadplegen, adviseren, coproduceren, meebeslissen tot zelfbestuur.
Digitaal participatieplatform
Om burgerparticipatie te faciliteren en toegankelijk te maken voor de ruime doelgroep, gaat het lokaal bestuur aan de slag met een digitaal burgerparticipatieplatform. Via het platform zijn projecten mogelijk van alle niveaus op de participatieladder. Uiteraard blijft het niet enkel bij digitaal. Iedereen krijgt de kans om te participeren, dus wordt dit ook aangevuld met alternatieven: dat kan gaan van een infomarkt tot bus-aan-bus bedeling van een invulformulier.
Samenwerking
Burgerparticipatie moet oprecht en transparant gebeuren. Daarom werkt het bestuur samen met B-Part, dat niet alleen het digitaal platform oplevert maar ook ondersteuning biedt voor de manier van bevragen, analyse van de resultaten … In een participatietraject zal ook steeds duidelijk vermeld worden welke inspraak er is en op welke manier de resultaten invloed hebben op het project of de beleidsbeslissing. Zo kun je als burger duidelijke verwachtingen stellen hoe er met jouw mening over een project rekening wordt gehouden.
Op het Wijsneuzen-platform komen enkel projecten waar een vorm van participatie is: waar er reeds inspraak is geweest, of waar er nog inspraak komt. De tool focust op het deel van het project met betrekking tot de participatie.
Lancering van het platform
Vanuit een longlist van lopende projecten binnen het bestuur zijn er 3 projecten gekozen om mee aan te slag te gaan:
- Participatietraject straatnamen
Er is een actueel project waar de wegel tussen de Veurnestraat en de Svinkxstraat een naam moet krijgen. Daarin kunnen burgers een keuze maken tussen de voorstellen die zijn goedgekeurd door de Gemeentelijke Adviesraad voor Cultuur en het college van burgemeester & schepenen. Daarnaast zijn er ook een aantal locaties waar er mogelijkheden zijn voor inwoners om zelf suggesties in te dienen.
- Buurt-Tuin & Groene Corridor
Binnen dit project was in 2021 reeds een infomarkt en bevraging waarin de inwoners een keuze van ontwerp konden maken. In het digitaal platform komt het verdere traject.
- Verkeersveiligheidsplan
Eens het verkeersveiligheidsplan op de gemeenteraad wordt voorgesteld, wordt dit ook digitaal aan de burger toegelicht. Burgers zullen hun feedback op het gehele plan of gedeeltelijke projecten kunnen geven.
Pilootproject Garzebekeveld
Nog voor de opstart van de 3 andere participatieprojecten dient zich een pilootproject aan. Namelijk de herinrichting van de Garzebekeveldstraat en de omliggende straten. Er is op 8 november een infomarkt waar het lokaal bestuur samen met het studiebureau de doelstellingen en de verschillende scenario’s zal toelichten, en waarop inwoners hun vragen, opmerkingen en bezorgheden kunnen uiten. De feedback die wordt verzamelt op het infomoment, wordt ook digitaal gepubliceerd en er kan nog 2 weken na de infomarkt digitaal input worden gegeven via het platform Wijszeuzen De Panne.
Betrokkenheid
Met het digitaal burgerparticipatieplatform wil het bestuur gerichte participatie mogelijk maken op een constructieve en transparante manier, om samen te zorgen voor een nog betere toekomst voor De Panne. Met ‘Wijsneuzen’ betrekt het bestuur elke burger graag bij het beleid van de gemeente. Want stiekem zijn we toch allemaal een beetje een wijsneus hé?
Bram Degrieck, burgemeester:
“Burgerparticipatie is een belangrijk onderdeel van onze beleidsdoelstellingen. Met het nieuwe platform kunnen we op een goeie en efficiënte manier naar de mening van de inwoner peilen en de resultaten van die bevragingen verwerken. We zijn er van overtuigd dat in bepaalde projecten de inwoner een grote inbreng kan hebben om betere beslissingen te nemen. Zo kan elke inwoner een “wijsneus” worden!”
Nicolas Luyssen, schepen van ICT & digitaliseren
“Met een digitaal platform willen we meer inwoners en verblijvers bereiken, aanvullend op ‘offline’ infomomenten. Daarnaast laat het hen ook toe het project – of hun bijdrage – te delen op sociale media. Zo verspreiden we de boodschap van participatie online, op een positieve manier.”
Foto: © Lokaal bestuur De Panne
Extra nieuws:
De Panne Nieuws
Kwispelfestival 2025 De Panne
Kwispelfestival 2025 De Panne: Hét festival voor hondenliefhebbers in De Panne Op zondag 18 mei 2025 is het weer zover: het Kwispelfestival neemt de Leopold
De Panne Nieuws
Lentemarkt De Panne 2025
Lentemarkt De Panne 2025: Genieten van Lenteplezier aan de Vijvers Markey Op zondag 11 mei 2025, Moederdag, wordt De Panne het decor van een sfeervolle
Koksijde Nieuws
Taptoe Koksijde 2025
Taptoe Koksijde 2025: Muzikale Show op het Theaterplein Op zaterdag 10 mei 2025 transformeert het Theaterplein in Koksijde in een spektakel van muziek, ritme en
Corre’s Food Diksmuide
DS-Tent Feestverhuur
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Restaurant Caricole
Proletter Veurne
’t Spendiege Buurtwinkel
Carpentier Kenneth
Agence Mulier De Panne
Boeten Vastgoed
Mikado Entertainment Veurne
TileWorkx
Bakkerij Kapelhof
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
BV Vandaele Bjorn
JTK Koeltechniek Grootkeuken
Deroo & Coget BV
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Fotografie Christophe
Dakwerken Dimitri Plaisier
Alpaca Adventure
Premium Quality Cars
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
D’Coupe Kapster
Architect Hugo Dezutter
Morliterm bv
Bakkerij Du Littoral Koksijde
Pepas: grafisch vormgever
MW Creations : Pools and more
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Indoorsteel
Bathroom Heaven
Atelier Vanquaethem Veurne
Custom Van
ECONICK: Zonnepanelen
Mama-Thai Koksijde
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Neptunus
C-Fish culinaire Viswinkel
Fotoclub CoxyPics Koksijde
PubliX – net iets eXtra
Zeestern Acro Tumbling
Patatshop.be webshop aardappelen
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Restaurant De Kelle
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Jochen’s Velodroom
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Camping Scheibeekhoeve
Kiwanis Nieuwpoort
Table2Chair
Uw zaak op onze website?
Verdonck Veurne
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Bloemen Florina Leke
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Garage Westcars Veurne
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
De Zonnegloed Sanctuary
Hoeveboerderij Bien Acquis
Vakantiewoning ’t Grenshof
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Tulpin Banden Veurne
Furnawash carwash Veurne
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Trimsalon Sascha
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
SOLAR-WEST
Vakantiewoning Villa Timo
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Restaurant De Schreve
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Plopsaland De Panne
Belle & Bronzée: zonnestudio
Passage Foodbar Veurne
Schoonvaere Algemene Tuinwerken