De Panne zet in op ontharding

De Panne zet in op ontharding

De Panne zet in op ontharding! Onder de noemer ‘Onthard je tuin’ biedt het lokaal bestuur sinds 1 april 2023 ondersteuning aan inwoners die (een deel van) de verharding in hun tuin vervangen door waterdoorlatende materialen en meer groen.

Vlaanderen is één van de meest verharde regio’s van Europa. Een tastbaar gevolg daarvan is de grote droogte en wateroverlast. Het is dan ook van groot belang om bij nieuwe projecten enkel de noodzakelijke verharding aan te leggen, en om kritisch na te denken over bestaande verharding. Minder verharding en meer bloemen, bomen en geveltuinen beschermen Vlaanderen beter tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Elke vierkante meter die in Vlaanderen onthard wordt, kan helpen om de grondwaterreserves aan te vullen en ons te wapenen tegen lange periodes van droogte. Bovendien is het aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, is het koeler op warme dagen en ook veel mooier.

De Panne zet in op ontharding: Het lokaal bestuur helpt mee!

Ontharden is het uitbreken van grondverharding, dus het weghalen van verharde oppervlaktes zodat de bodem opnieuw water doorlaat en er ruimte ontstaat voor water en groen. Verharde (voor)tuinen en opritten doen het regenwater immers weglopen in plaats van te infiltreren in de bodem.

De herinrichting van de Dumontwijk is een mooi voorbeeld waar het lokaal bestuur probeert om zoveel mogelijk te ontharden. Bij deze werkzaamheden heeft het bestuur duidelijk gekozen om de wijk te ontharden. Er wordt 11.184m² verharding uitgebroken en slechts 9.273 m² opnieuw verhard. Concreet betekent dit dat er in de Dumontwijk 1.911m² meer groene zones vrijgegeven worden voor waterinsijpeling en om de biodiversiteit te helpen.

Ondersteuning voor particulieren die ontharden

Onder de noemer ‘Onthard je Tuin’ ondersteunt het lokaal bestuur De Panne vanaf 1 april 2023 ook eigenaars of inwoners van De Panne die minimaal 4 m² ontharden in hun tuin of op hun oprit. De actie kadert binnen het Lokaal Energie- en Klimaatplan en loopt bijgevolg tot 1 oktober 2030.

De ondersteuning gebeurt in de vorm van:

– Het kosteloos aanbieden van maximaal 2 lege bigbags (2m³) om het puin van de ontharding in te deponeren. De bigbags worden vervolgens kosteloos opgehaald en geledigd.

– Op aanvraag wordt er gratis teelaarde afgeleverd met een maximumvolume dat gelijk is aan het afgevoerde puin.

Ondersteuning aanvragen kan vanaf vrijdag 14 april 2023 eenvoudig via www.depanne.be/onthard-je-tuin.

Vlaams kampioenschap Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober vindt het eerste Vlaams kampioenschap Tegelwippen plaats. Het concept: gemeenten gaan de uitdaging aan om zoveel mogelijk verharding uit te breken en te vervangen door groen. Want elke tegel telt! Wie tegen eind oktober de meeste uitgebroken tegels geregistreerd heeft, mag zich Vlaams kampioen noemen. Uiteraard doet De Panne mee en worden alle inwoners opgeroepen om mee te helpen.

Wim Janssens, schepen van Openbare Werken:

“Om zelf je voortuin, tuin of oprit te ontharden, heb je niet alleen spierkracht nodig, maar ook materiaal om alles af te voeren. Niet iedereen heeft een aanhangwagen om het steenpuin zelf naar het recyclagepark te brengen. Daarom steken we een handje toe en bieden we deze ondersteuning aan. Zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen om onze gemeente nog groener te maken.

Voor grote werken doe je uiteraard best beroep op een lokale tuinaannemer of een vakman met kennis van zaken.”

Meer info?

Barbara Viaene, milieuambtenaar

058 42 97 79

barbara.viaene@depanne.be

depanne.be/tegelwippen

depanne.be/onthard-je-tuin

Extra nieuws:

Nieuwpoort Nieuws

115 jaar Brandweer Nieuwpoort

115 jaar Brandweer Nieuwpoort: Brandweer Nieuwpoort viert zijn 115-jarig bestaan! Kom langs op 10 augustus vanaf 11 u. in het Prins Mauritspark en ontdek het

Nieuws Veurne

Gezinswandeling goed gemutst

Gezinswandeling goed gemutst: Ken je de heks Bette Blaere ?! En die architect Sébastien? Al gehoord van Karel Cogge? Of Willem of Arthur? Delvaux? Nee,

Diksmuide Nieuws

Streekbierfestival Diksmuide

Streekbierfestival Diksmuide: Kom en geniet van een bruisend weekend op de Grote Markt in Diksmuide! Dit bierfestival belooft een feest te worden voor jong en