KOKSIJDE – Op zaterdag 3 oktober heeft Lokaal Bestuur Koksijde de nagelnieuwe Huisbrouwerij St. Idesbald geopend in één van de historische gebouwen van de middeleeuwse abdijhoeve Ten Bogaerde. Voor het brouwgedeelte is er een samenwerking met brouwerij Huyghe die er seizoensgebonden bieren ontwikkelt. De brouwerij uit Melle met internationale uitstraling viel onlangs nog in de prijzen op de World Beer awards en vindt het meer dan belangrijk om op dergelijke innovatieve, ecologische en lokale projecten in te zetten.
Brouwerij Huyghe stelde de uitbaters van Mondieu aan om de huisbrouwerij uit te baten.
Ten Bogaerde heeft een indrukwekkende site met een rijke geschiedenis. In de 12e eeuw werd het domein een uithof van de cisterciënzerabdij O.L.V. Ten Duinen. Na de godsdiensttroebelen eind 16e eeuw trok de monnikengemeenschap er zich terug. Ten Bogaerde deed tot hun vertrek naar Brugge in 1627 zelfs dienst als abdij. Vandaag kan je nog steeds heel wat gebouwen terugzien op de historische plek die erfgoed, kunst, smaken en natuur samenbrengt.
Een parel bij op een historische site
In het oude abtsgebouw vind je vandaag het restaurant Mondieu. De Grote Schuur werd ook al volledig gerenoveerd. De voorbije jaren presenteerde de dienst Cultuur en Erfgoed van Koksijde er tentoonstellingen hedendaagse kunst én kun je er ook permanent werk van Koksijds beeldhouwer George Grard zien. De vroegere varkensstallen werden nu ook aangepakt en herbestemd tot craftbrouwerij met bijhorende gelagzaal met plaats voor vijftig personen. Een uniek project dat past binnen de totaalvisie van Lokaal Bestuur Koksijde voor deze site. In totaal hebben de werken voor ruwbouw, ventilatie, verwarming en elektriciteit ongeveer één miljoen euro gekost. De kosten van de brouwinstallatie nam brouwerij Huyghe op zich. De uitbaters van Mondieu investeerden in de inrichting van de gelagzaal en de keuken.
Idesbald centraal
Het werd een knappe renovatie door Lokaal Bestuur Koksijde met respect voor het verleden, vertelt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Het is een prachtig project op een prachtige locatie. De brouwerij
kreeg ook een passende naam, Huisbrouwerij St. Idesbald. Idesbald was één van de belangrijkste abten van de Duinenabdij. Zijn lijk werd nog uitgestald in de kapel naast de brouwerij en bezocht door aartshertogin Isabella. De brouwerij past perfect in de visie die we hebben met de site. Ten Bogaerde ligt langs een wandel- en fietsroute. Veel passanten waren ontgoocheld dat ze niks konden drinken op een terras. Nu brengen we letterlijk leven in de brouwerij. We knopen aan met een oude traditie: in de Duinenabdij had je vroeger een keldermeester en een brouwerij. Voor het te brouwen bier laat brouwerij Huyghe uit Melle zich inspireren door de seizoenen en streven ze ernaar om met lokale producten te werken. Ik bedank dan ook brouwerij Huyghe en in het bijzonder CEO Alain De Laet voor de goede samenwerking.”
Wielertoeristen en wandelaars hebben nu een extra reden om de site te bezoeken, die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de Duinenabdij. Burgemeester Vanden Bussche: “We brengen letterlijk leven in de brouwerij”

Innovatief spelen met bieren
Brouwerij Huyghe brouwde al het bier St. Idesbald in haar thuisbasis Melle en zal dit blijven doen. St. Idesbald is al jaren het officiële abdijbier van Ten Duinen. Internationaal is de brouwerij vooral gekend van het bier Delirium Tremens. Aan het roer van de brouwerij staat Alain De Laet.
De vierde generatie al van de familiale brouwerij. “De pas gebrouwen St. Idesbald-bieren belanden hier meteen in je glas”, vertelt hij terwijl hij de nieuwe brouwerij op Ten Bogaerde aanschouwt. “Net zoals in de zestiende eeuw. Toen had de Duinenabdij een ‘brouwerie’, zoals we zien op het grondplan van de Brugse schilder-cartograaf Pieter Pourbus. Alle abdijen brouwden toen bier, net zoals ze hun eigen brood bakten en hun eigen dieren slachtten. Bier was in die tijd de enige zekerheid. Arm aan bacteriën en veel lichter in alcohol.” De Laet is blij dat het project er vandaag staat. Het is een staaltje van slim ondernemerschap.
“Hier combineren we authenticiteit en professionaliteit. Ook in ‘Haeseveld’, een andere craftbrouwerij waar we met onze brouwmeesters bieren creëren, zagen we al dat de plaatselijk gebrouwen bieren een voltreffer zijn. Volgend jaar komt er nog een craftbrouwerij bij: de Artevelde microbrouwerij in het hartje van stad Gent. Zo kunnen we echt gaan spelen met bieren.
Het motiveert ook onze brouwmeesters dat we zulke mooie projecten realiseren. Ze kunnen zich uitleven in het bedenken van nieuwe bieren.”
Seizoensbieren brouwen met lokale producten
Het bier wordt gebrouwen met een installatie van CoEnCo die een capaciteit heeft van 1.000 liter per brouwsel en bestaat uit een maalinstallatie, brouwmodule, warmwatertank en vier gisttanks. De mout wordt ter plaatse gemalen.
En dat zal zichtbaar zijn van achter glas! Het bier wordt niet gebotteld, maar ter plaatse geschonken. “In de laatste fase gaat het bier naar de drie schenktanks boven de bar”, legt meesterbrouwer Patrick De Waele van brouwerij Huyghe uit. “ Voor het brouwen laten we ons inspireren door de seizoenen. We streven er ook naar om te werken met lokale producten.” Verrassen doet de brouwerij alleszins al meteen: met een pilsbier, gecreëerd op vraag van de uitbaters.
Genieten van smaken, natuur en cultuur
Die uitbating is in goede handen dankzij vakmensen An Taillieu en Iain Wittevrongel. Ze waren al de uitbaters van Mondieu, het restaurant tegenover de brouwerij. Voor hen blijft Ten Bogaerde een magische plek. “Dat horen we ook nog steeds dagelijks van onze klanten.
Geen wonder dat deze plek zo geliefd was en is bij kunstenaars en fotografen.” De brouwerij wordt een nieuwe uitdaging voor het koppel. En ze benadrukken dat het ook iets helemaal anders wordt dan hun restaurant. “Alles draait om het bier”, vertelt An Taillieu. “Er worden hapjes voorzien die perfect passen binnen dat verhaal, zoals huisgemaakte bitterballen en kaaskroketjes.
Of streekproducten met stokbrood bijvoorbeeld, een dagsoep etc. Je kan hier bijvoorbeeld eerst genieten van de beeldentuin en de site, daarna een biertje degusteren in de brouwerij om ten slotte af te sluiten met een etentje in het restaurant”, vertelt ze.
“We zullen blij zijn als men die combinatie weet te appreciëren”, vult Iain Wittevrongel aan. “De streekproducten waaronder het bier, samen met het unieke kader en ons prachtig terras.
We leren momenteel heel veel bij van meesterbrouwer Patrick die momenteel alle bieren ter plaatse produceert. Maar in het proeven hebben we wel al heel wat meer ervaring! De bestaande St. Idesbald bieren genieten trouwens internationale erkenning, want ze werden al meermaals bekroond op bierwedstrijden in het buitenland.”
Grootvader achterna
De uitbaters dromen er stil van om ooit legendarische bierfeesten te houden, met grootvader Kamiel Vermeesch indachtig. “Een bekend publiek figuur in zijn tijd die wel vaker dergelijke feesten hield als uitbater van de Siska”, blikt Iain nostalgisch terug.
Extra nieuws:
Nieuwpoort Nieuws
Reuze Feest Nieuwpoort 2025
Reuze Feest Nieuwpoort 2025: magische ontmoetingen met reuzen, muziek en spektakel! Van vrijdag 4 juli tot en met zondag 6 juli 2025 staat Nieuwpoort volledig
Nieuwpoort Nieuws
Komt dat Zien! Theaterfestival 2025
Komt dat Zien! Theaterfestival 2025 : uniek openluchttheater in Nieuwpoort Kom dat zien, kom dat beleven! Tijdens het weekend van 11, 12 en 13 juli
Diksmuide Nieuws
Front Festival 2025
Front Festival 2025: Zomers muziekfestival aan de IJzertoren in Diksmuide Ben je op zoek naar een bruisend muziekfestival in Diksmuide deze zomer? Noteer dan alvast
Neptunus
Fotografie Christophe
Bathroom Heaven
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Patatshop.be webshop aardappelen
Proletter Veurne
Passage Foodbar Veurne
Garage Westcars Veurne
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Restaurant De Kelle
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Table2Chair
Restaurant Caricole
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Bakkerij Du Littoral Koksijde
Furnawash carwash Veurne
De Zonnegloed Sanctuary
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Jochen’s Velodroom
Architect Hugo Dezutter
TileWorkx
BV Vandaele Bjorn
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Plopsaqua De Panne
C-Fish culinaire Viswinkel
Apple & PC Clinic Koksijde
Vakantiewoning ’t Grenshof
Zeestern Acro Tumbling
Trimsalon Sascha
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
’t Spendiege Buurtwinkel
DS-Tent Feestverhuur
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Hoeveboerderij Bien Acquis
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Belle & Bronzée: zonnestudio
Carpentier Kenneth
Verdonck Veurne
Mama-Thai Koksijde
JTK Koeltechniek Grootkeuken
Morliterm bv
SOLAR-WEST
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
HP Schilderwerken BV
D’Coupe Kapster
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Deroo & Coget BV
ECONICK: Zonnepanelen
Vakantiewoning Villa Timo
Atelier Vanquaethem Veurne
Indoorsteel
Bakkerij Kapelhof
PubliX – net iets eXtra
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Mikado Entertainment Veurne
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
Tulpin Banden Veurne
Dakwerken Dimitri Plaisier
Agence Mulier De Panne
Premium Quality Cars
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Bloemen Florina Leke
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Boeten Vastgoed
Corre’s Food Diksmuide
Restaurant De Schreve
Plopsaland De Panne
Studio Musette
Custom Van
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Camping Scheibeekhoeve
Alpaca Adventure
MW Creations : Pools and more
Restaurant Mozaiek Veurne
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Pepas: grafisch vormgever