MAAK VAN JE MONDMASKER GEEN GRONDMASKER

Je kan ze tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld denken: mondmaskers. Jammer genoeg zien we (gebruikte) wegwerpmondmaskers ook meer en meer op de grond liggen. Die belanden daar vaak onbewust, zonder enige intentie van de ‘dader’ om te vervuilen. Maar het kan niet de bedoeling zijn om van een mondmasker zwerfvuil te maken. Een gebruikt mondmasker hoort in de vuilnisbak, bij het restafval.

DE AFBRAAKTIJD VAN EEN WEGWERPMONDMASKER? ONEINDIG!

Een mondmasker dat op de grond belandt, is enorm belastend voor het milieu. Het is namelijk van plastic en dat wordt nooit volledig afgebroken in de natuur. Het valt hoogstens in kleine stukken uit elkaar. Met andere woorden: het vergaat eigenlijk nooit helemaal. De stukken blijven bestaan als microplastics (kleiner dan 1 mm) of zelfs onzichtbare nanodeeltjes. Microplastics zijn de veelkleurige stukjes plastic die je herkent in een handvol zand op het strand of in de oceaan. Wetenschappers onderzoeken momenteel de impact van deze microplastics op onze oceanen en het mariene milieu. In zee is volledige afbraak zelfs nog minder waarschijnlijk. De temperatuur is er lager, er is minder zuurstof en UV-straling. Wanneer het plastic terechtkomt in een zone zonder zuurstof (zoals in water) gaat afbraak nog trager. 

HOU HET VEILIG VOOR JEZELF EN DE ANDEREN

Naast de impact op het milieu, kunnen gebruikte mondmaskers bacteriën of virussen bevatten. Als ze dan op de grond belanden, moet iemand anders ze oprapen en worden zij op die manier blootgesteld aan deze bacteriën en virussen. En het verspreiden van virussen willen we net voorkomen met een mondmasker, niet ;)? Met allerhande tips & tricks en communicatiemateriaal gaat Mooimakers de strijd met dit nieuwe zwerfvuil aan. Lokale besturen, intercommunales en bedrijven die de boodschap mee willen verspreiden, kunnen gratis corona-gerelateerd communicatiemateriaal bestellen in de webshop. 

TIPS OM ERVOOR ZORGEN DAT JE MONDMASKER NIET IN ZWERFVUIL VERANDERT
  • Gebruik een herbruikbaar masker. Deze gaan niet zo snel vliegen en je kan ze na een goede wasbeurt opnieuw gebruiken.
  • Maak je toch gebruik van wegwerpmateriaal, gooi dit dan ook weg in de juiste vuilnisbak, namelijk bij het restafval.
  • Probeer er attent op te zijn dat het niet per ongeluk uit jouw wagen of broekzak valt of dat het bij een sterke windvlaag niet plots gaat vliegen.

Wil je zelf actief meehelpen aan een propere omgeving, maar weet je niet goed waarmee rekening te houden? Neem dan zeker hier een kijkje.

Extra nieuws:

De Panne Nieuws

Kwispelfestival 2025 De Panne

Kwispelfestival 2025 De Panne: Hét festival voor hondenliefhebbers in De Panne Op zondag 18 mei 2025 is het weer zover: het Kwispelfestival neemt de Leopold

De Panne Nieuws

Lentemarkt De Panne 2025

Lentemarkt De Panne 2025: Genieten van Lenteplezier aan de Vijvers Markey Op zondag 11 mei 2025, Moederdag, wordt De Panne het decor van een sfeervolle

Koksijde Nieuws

Taptoe Koksijde 2025

Taptoe Koksijde 2025: Muzikale Show op het Theaterplein Op zaterdag 10 mei 2025 transformeert het Theaterplein in Koksijde in een spektakel van muziek, ritme en