Meer dan 5000 foto’s voor Diksmuide Verbeeldt

Diksmuide verbeeldt

Diksmuide Verbeeldt is dé online plaats voor wie oude foto’s en kranten van Diksmuide zoekt. De beeldbank bestaat dit jaar 11 jaar en overschreed onlangs de kaap van maar liefst 5.000 foto’s. Diksmuide Verbeeldt wordt aangestuurd door stadsarchivaris Chris Vandewalle die de hulp krijgt van heel wat vrijwilligers.

Na de opstart van de beeldbankwerking Diksmuide Verbeeldt in oktober 2010 overschrijdt het nu de kaap van 5.000 foto’s en afbeeldingen. Het leeuwendeel van de afbeeldingen komt uit privébezit en het stadsarchief waarvan het grootste aantal dateert uit de periode 1940-1980. Door de oorlogsomstandigheden 1914-1918 ging helaas heel wat beeldmateriaal verloren. Toch konden we voor de periode 1850-1914 alsnog een 900-tal afbeeldingen ontsluiten, wat ons een mooie inkijk geeft in deze periode. “Ons werk is zeker nog niet af. We missen vooral nog extra beeldmateriaal van onze deelgemeenten. De doelstelling is om nog meer afbeeldingen van onze dorpen te verwerken en afbeeldingen van groter formaat te beschrijven en te ontsluiten”, zo vertelt stadsarchivaris Chris Vandewalle. “Een foto zegt meer dan 1000 woorden… Meer dan 5000 foto’s vertellen hele verhalen en geschiedenissen..”, vervolgt erfgoedschepen Katleen Winne

Het verhaal achter de foto

Het stopt natuurlijk niet bij het inscannen en opladen van de foto’s. Nog belangrijker is om goed te kijken naar het beeld. Wie zien we op de foto? Wat is er toen precies gebeurd en wat leert het ons? Bij iedere foto in de beeldbank krijg je ook een beschrijving. Af en toe schakelen ze de hulp in van sociale media, het doet misschien een belletje rinkelen bij sommigen en zo kunnen we met de input van de mensen een correcte schets maken van de context van de foto. Veel mensen duiken af en toe in hun foto-archieven en kloppen aan om deze te digitaliseren op Westhoek Verbeeldt.

Gedreven door vrijwilligers

De onmisbare schakel in het de speurtocht naar het verleden van onze stad zijn de vrijwilligers. Deze mensen gaan op zoek naar unieke foto’s en hun bijhorende verhalen. De foto’s worden gedigitaliseerd en beschreven in de beeldbank. De vrijwilligers doen dit van thuis uit of op een tijdstip waar ze met de andere vrijwilligers samenkomen. Doorheen de jaren werkten een tiental vrijwilligers mee aan dit project. Op dit moment zijn een viertal vrijwilligers aan de slag voor de beeldbank van Diksmuide. De deur staat steeds open om andere mensen te verwelkomen. Wie interesse heeft mag een mailtje sturen naar archief@diksmuide.be of bellen naar 051 79 30 40. 

Heroriëntatie

Na tien jaar bekijkt de stadsarchivaris graag wat de toekomst kan brengen. “Ik zie veel mogelijkheden in verdere samenwerking met omliggende gemeenten die ook aan de beeldbank Westhoek Verbeeldt werken. Door onze info samen te leggen kunnen we tot een gedetailleerder beeld komen van onze geschiedenis. Het is ook interessant om hun manier van aanpak te vergelijken”, aldus Chris Vandewalle.  

Zo ontstond Diksmuide Verbeeldt

In augustus 2010 werd een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden CO7 en Hout- en Blooteland. Beide partners namen destijds initiatief om verder vorm te geven aan de beeldbank Westhoek Verbeeldt, om met vrijwilligers het bedreigde particuliere beeldmateriaal van de regio op te sporen, te bewaren en te ontsluiten. De gemeenten Diksmuide, Lo-Reninge, Koekelare en Houthulst sloten zich aan bij de werking van de beeldbank Westhoek Verbeeldt.

Enkele vrijwilligers aan het woord

Jean Paesbrugghe uit Diksmuide: ‘Werken aan de beeldbank is voor mij, als echte Diksmuideling, soms ook een openbaring van ongekende beelden en personen. Ik ben soms verwonderd hoeveel de beeldbank wordt bekeken en hoeveel reacties er komen met opmerkingen, aanvullingen en suggesties. Met deze reacties proberen we de beeldbank zo accuraat en historisch juist te houden. Dit kan echter enkel met de hulp van al deze belangstellenden. Dit alles te samen maakt het prettig aan dit project mee te werken.’

Willy Devos uit Vladslo: ‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis, plaatselijke anekdotes en dorpsfiguren. Zo’n tien jaar geleden liep ik op een kennis die in het stadhuis geweest was om inlichtingen te vragen over haar vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland verplicht tewerkgesteld was. Ook mijn vader Cyriel Devos was van mei 1943 tot mei 1945 als opgevorderde werkkracht in Bautzen, niet zo ver van de Poolse grens. Ik had foto’s van die periode daar en ook van zijn thuiskomst op zaterdag 26 mei 1945. (Foto HEU014505464, HEU014502576)

Toen ben ik bij Chris Vandewalle en Jasper Verplancke terecht gekomen. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik moest op zoek naar mensen die de thuiskomst van mijn vader hadden meegemaakt. Mijn vader is in 1974 gestorven, mijn moeder in 1997. Algauw kwam ik bij Irène Vanpoucke en Camilla Waeyaert terecht, beide zijn intussen overleden. Ook zij hadden foto’s van de Vladslonaren die uit Duitsland thuiskwamen in mei/juni 1945. André en Roger Dehaemers kwamen uit de concentratiekampen van Flossenbürg en Buchenwald. Heel wat namen van personen op de foto’s kreeg ik van Irène en Camilla te horen.

Aanvankelijk stonden de meeste mensen een beetje wantrouwig om hun foto’s en materiaal mee te geven om te laten scannen. Geleidelijk aan groeide het vertrouwen toen iedereen zag dat er respectvol mee omgegaan werd. Zo kwamen wel meer familiealbums uit de kast.

In 2015, dacht ik, leerde een groep vrijwilligers foto’s scannen, met het programma van de beeldbank werken en een degelijke beschrijving op papier zetten. Persoonlijk vind ik de foto’s over de werken op de Duitse begraafplaats in het Praetbos in Vladslo in 1956-1957 de meest waardevolle en unieke van alle foto’s die ik aangebracht heb. Mijn grootouders woonden in de toenmalige Lekestraat op 200m van de begraafplaats en ik herinner me nog, dat wij op zondag wel eens de activiteiten op het ‘Soldatenfriedhof’ gingen bekijken. Via Maria Devos, een ver familielid, kwam ik in contact met de familie Bartels uit Weeze in Duitsland. Vader Johannes Bartels was ‘Meistermaurer’ (meestermetselaar) toen hij het inkomgebouw bij de Duitse begraafplaats neerzette. Eind september 2017 kwam mevrouw Marga Bartels, die intussen weduwe geworden was, met haar dochter Petra die met haar man Shannon Petree in Texas woont, op bezoek naar Vladslo. Van mevrouw Bartels kreeg ik een pak foto’s van de werken in Vladslo, Hooglede en Menen. Gelukkig verbleven zij enkele dagen aan de kust, zodat de foto’s konden gescand worden. (Foto HEU014505059, HEU014505063)’

Wie een kijkje wil nemen of historische beelden wil ontdekken kan surfen naar www.westhoekverbeeldt.be of www.diksmuideverbeeldt.be

Extra nieuws:

KERST 2024 Koksijde Nieuws

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024 : Bezoek de Kerstmarkt van Vrienden der Blinden in Koksijde Datum: Vrijdag 13 december 2024Tijd: Van 15:00 tot 22:00Locatie: Hendrik

Alveringem Nieuws

HET WARMSTE JEUGDTHEATER

HET WARMSTE JEUGDTHEATER – PIRATENSOEP MET BALLETJES: Kapitein Korneel is bijzonder slechtgeluimd en de arme Jacobus zal het geweten hebben! Ze zijn gestrand op een

Diksmuide Nieuws

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt: De Sint en zijn pieten houden op zaterdag 23 november opnieuw halt in Diksmuide.