In de transitie naar een circulaire economie hebben (rest)stromen van voedsel en biomassa veel te bieden. Daarom wil Vlaanderen de lat hoog leggen. Het nieuwe actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025’ moet het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen. U kunt het actieplan van 1 augustus tot en met 30 september 2020 online consulteren via www.ovam.be en via alle Vlaamse gemeenten.
In een kringloopeconomie of circulaire economie worden grondstoffen niet uitgeput, maar telkens opnieuw hergebruikt in alle schakels van de productieketen. Het principe staat hoog op de beleidsagenda, niet alleen in Vlaanderen en België, maar ook in Europa en de rest van de wereld. De transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk omdat grondstoffen schaars dreigen te worden. Dat is te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en de toenemende welvaart. Vermijden van voedselverlies en het gebruik van grondstoffen beperken, levert een directe win win op voor bedrijven en de consument. Biomassa- en voedsel(rest)stromen kunnen in de kringloopeconomie een belangrijke rol spelen. Ze zijn hernieuwbaar, veelzijdig inzetbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor minder afval ontstaat.
Drie krachtlijnen
Vlaanderen zette de voorbije jaren al fors in op het verminderen van voedselverliezen en het sluiten van de voedsel- en biomassaketen. Met de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020’ en het ‘Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen 2015-2020’ zijn belangrijke stappen gezet. Het nieuwe actieplan wil met concrete acties de doelen realiseren. Het plan gaat heel breed en is opgebouwd rond drie materiaalkringlopen:
- voedsel(rest)stromen van producent tot en met consument
- biomassa(rest)stromen die ontstaan in het groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer
- hout(rest)stromen van industrie en huishoudens
De acties volgen het principe van de materialenhiërarchie. Prioriteit nummer één is preventie: het voorkomen van verliezen. Daarna volgt selectieve inzameling. Reststromen die toch vrijkomen, moeten een hoogwaardige toepassing krijgen.
Concrete acties
Tegen 2025 zou het voedselverlies met 30 procent moeten dalen in vergelijking met 2015. Schenking van voedseloverschotten via de voedselbank, sociale organisaties,… blijft belangrijk, maar er komen ook acties in de ganse voedselketen (van producent tot en met consument). Van ieder van ons worden inspanningen verwacht. Het restafval van bedrijven en huishoudens moet verminderen en er zal nog meer selectief ingezameld worden. Reststromen uit groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer worden optimaal gemobiliseerd en hoogwaardig gevaloriseerd. Het Symbioseplatform zal vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Hout(rest)stromen krijgen liefst een hoogwaardige toepassing en mogen zeker niet zomaar verbrand worden. Daarnaast komen er stimulerende maatregelen rond ecodesign en rond nieuwe, innovatieve toepassingen voor afgedankt hout.
Uw mening telt!
Het nieuwe ontwerp actieplan werd voorbereid door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het departement Landbouw en Visserij. Tijdens de opmaak legden de partners hun oor te luisteren bij alle stakeholders die betrokken zijn bij het ontstaan en het beheer van voedsel- en biomassa(rest)stromen. U kunt het volledige ontwerp actieplan hier raadplegen. Van 1 augustus tot en met 30 september is het online ter inzage en kunt u uw feedback via mail aan de OVAM bezorgen via actieplanbio@ovam.be.
Nieuw ontwerp actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen’ online te consulteren op www.ovam.be en bij uw gemeente.
In de transitie naar een circulaire economie hebben (rest)stromen van voedsel en biomassa veel te bieden. Daarom wil Vlaanderen de lat hoog leggen. Het nieuwe actieplan ‘Voedselverlies en biomassa(rest)stromen circulair 2021-2025’ moet het voedselverlies in Vlaanderen verder beperken en meer duurzame (her)gebruiksmogelijkheden creëren voor biomassa en biomassareststromen. U kunt het actieplan van 1 augustus tot en met 30 september 2020 online consulteren via www.ovam.be en via alle Vlaamse gemeenten.
In een kringloopeconomie of circulaire economie worden grondstoffen niet uitgeput, maar telkens opnieuw hergebruikt in alle schakels van de productieketen. Het principe staat hoog op de beleidsagenda, niet alleen in Vlaanderen en België, maar ook in Europa en de rest van de wereld. De transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk omdat grondstoffen schaars dreigen te worden. Dat is te wijten aan de wereldwijde bevolkingsgroei en de toenemende welvaart. Vermijden van voedselverlies en het gebruik van grondstoffen beperken, levert een directe win win op voor bedrijven en de consument. Biomassa- en voedsel(rest)stromen kunnen in de kringloopeconomie een belangrijke rol spelen. Ze zijn hernieuwbaar, veelzijdig inzetbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor minder afval ontstaat.
Drie krachtlijnen
Vlaanderen zette de voorbije jaren al fors in op het verminderen van voedselverliezen en het sluiten van de voedsel- en biomassaketen. Met de ‘Ketenroadmap Voedselverlies 2015-2020’ en het ‘Actieplan Duurzaam beheer van biomassa(rest)stromen 2015-2020’ zijn belangrijke stappen gezet. Het nieuwe actieplan wil met concrete acties de doelen realiseren. Het plan gaat heel breed en is opgebouwd rond drie materiaalkringlopen:
- voedsel(rest)stromen van producent tot en met consument
- biomassa(rest)stromen die ontstaan in het groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer
- hout(rest)stromen van industrie en huishoudens
De acties volgen het principe van de materialenhiërarchie. Prioriteit nummer één is preventie: het voorkomen van verliezen. Daarna volgt selectieve inzameling. Reststromen die toch vrijkomen, moeten een hoogwaardige toepassing krijgen.
Concrete acties
Tegen 2025 zou het voedselverlies met 30 procent moeten dalen in vergelijking met 2015. Schenking van voedseloverschotten via de voedselbank, sociale organisaties,… blijft belangrijk, maar er komen ook acties in de ganse voedselketen (van producent tot en met consument). Van ieder van ons worden inspanningen verwacht. Het restafval van bedrijven en huishoudens moet verminderen en er zal nog meer selectief ingezameld worden. Reststromen uit groen-, natuur-, bos- en landschapsbeheer worden optimaal gemobiliseerd en hoogwaardig gevaloriseerd. Het Symbioseplatform zal vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Hout(rest)stromen krijgen liefst een hoogwaardige toepassing en mogen zeker niet zomaar verbrand worden. Daarnaast komen er stimulerende maatregelen rond ecodesign en rond nieuwe, innovatieve toepassingen voor afgedankt hout.
Uw mening telt!
Het nieuwe ontwerp actieplan werd voorbereid door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het departement Landbouw en Visserij. Tijdens de opmaak legden de partners hun oor te luisteren bij alle stakeholders die betrokken zijn bij het ontstaan en het beheer van voedsel- en biomassa(rest)stromen. U kunt het volledige ontwerp actieplan hier raadplegen. Van 1 augustus tot en met 30 september is het online ter inzage en kunt u uw feedback via mail aan de OVAM bezorgen via actieplanbio@ovam.be.
Extra nieuws:
KERST 2024 Koksijde Nieuws
Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024
Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024 : Bezoek de Kerstmarkt van Vrienden der Blinden in Koksijde Datum: Vrijdag 13 december 2024Tijd: Van 15:00 tot 22:00Locatie: Hendrik
Alveringem Nieuws
HET WARMSTE JEUGDTHEATER
HET WARMSTE JEUGDTHEATER – PIRATENSOEP MET BALLETJES: Kapitein Korneel is bijzonder slechtgeluimd en de arme Jacobus zal het geweten hebben! Ze zijn gestrand op een
Diksmuide Nieuws
Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt
Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt: De Sint en zijn pieten houden op zaterdag 23 november opnieuw halt in Diksmuide.
Bathroom Heaven
Bakkerij Du Littoral Koksijde
Afest: Verhuur van Feesttenten
Vakantiewoning Villa Timo
Table2Chair
Bouwbedrijf Pysson BV
Plopsaland De Panne
Architect Hugo Dezutter
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
De Zonnegloed Sanctuary
Furnawash carwash Veurne
PubliX – net iets eXtra
Alpaca Adventure
Pepas: grafisch vormgever
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Verdonck Veurne
Quality Wines Veurne
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
HP Schilderwerken BV
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Carpentier Kenneth
Morliterm bv
Uw zaak op onze website?
Deroo & Coget BV
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
Mama-Thai Koksijde
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Restaurant De Schreve
Dakwerken Dimitri Plaisier
D’Coupe Kapster
ECONICK: Zonnepanelen
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Belle & Bronzée: zonnestudio
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Restaurant De Kelle
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
BV Vandaele Bjorn
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Garage Westcars Veurne
Bloemen Florina Leke
Restaurant Caricole
Kiwanis Nieuwpoort
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
SOLAR-WEST
Restaurant Mozaiek Veurne
Boeten Vastgoed
Patatshop.be webshop aardappelen
Vakantiewoning ’t Grenshof
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Neptunus
Hoeveboerderij Bien Acquis
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
Apple & PC Clinic Koksijde
Passage Foodbar Veurne
DS-Tent Feestverhuur
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
Jochen’s Velodroom
’t Spendiege Buurtwinkel
Plopsaqua De Panne
Trimsalon Sascha
Premium Quality Cars
Indoorsteel
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Corre’s Food Diksmuide
Camping Scheibeekhoeve
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
Atelier Vanquaethem Veurne
JTK Koeltechniek Grootkeuken
Proletter Veurne
Mikado Entertainment Veurne
C-Fish culinaire Viswinkel te Veurne