Poëziejaar 2023 Veurne

poeziejaar 2023 veurne

In het verleden hebben verschillende dichters en schrijvers, onder de indruk van Veurne als sfeervolle stad, Veurne beschreven en geprezen in hun teksten. Sinds 2018 zet ereburger en dichter Maud Vanhauwaert deze nobele taak verder. Haar 5-jarig ereburgerschap is dan ook het ideale moment voor een volledig jaar gewijd aan de poëzie.

Diverse literaire activiteiten worden doorheen het jaar georganiseerd rondom poëzie in een artistieke samenwerking met Maud Vanhauwaert.


Poëziewedstrijd

Alle Veurnaars en mensen van buitenaf die geraakt zijn door Veurne worden opgeroepen om de pen in de hand te nemen om zelf een gedicht, geïnspireerd door Veurne, te schrijven. De winnende gedichten worden vereeuwigd in een publicatie én de winnende dichters worden uitgenodigd op het poëziefestival in september. 

Klik hier om deel te nemen: https://www.veurne.be/gedicht-veurne

Residentiedichters

Vier dichters worden uitgenodigd om residentie te houden in een deelgemeente van Veurne. Ze krijgen de opdracht om zich door hun verblijf te laten inspireren om een gedicht te schrijven over Veurne. De locatie en unieke ervaring van elke dichter zullen mee het gedicht kleuren.

Tijdens deze week geeft de dichter ook een workshop in een Veurnse school en zal er ook een publiek  optreden zijn samen met Maud Vanhauwaert.

Volgende dichters gaan residentie houden te Veurne: Simone Atangana Bekono, Gerard Herman, Ruth Lasters en Iduna Paalman.

Poëziefestival

Ode aan de taal wordt gebracht tijdens een heus poëziefestival op zondag 10 september 2023. Het idyllische Vaubanpark wordt omgetoverd tot een ruimte waar je actief met woord, literatuur en poëzie aan de slag kan gaan. Het doel? Net zoals gedurende het gehele jaar de Veurnaar en de ruime bezoeker in contact brengen met poëzie in haar diverse vormen.

Op poëziewandeling

Wil je poëzie aan een meer sportieve activiteit koppelen? Dan kan je deze ook al wandelend ervaren. Zo neemt de ‘3 dorpen, 3 wandelingen’  je mee door Veurnse deelgemeenten. In het voorjaar zullen poëziepanelen toegevoegd worden aan de wandelroutes.  

Mag het wat kunstzinniger? Dan staan zowel Toeren & Loeren als de kunstenwandeling van vereniging het Zonnepalet ism Dialectgenootschap Bachtn de Kuupe in teken van poëzie.

3 dorpen 3 wandelingen

Diverse literaire activiteiten worden doorheen het jaar georganiseerd rondom poëzie in een artistieke samenwerking met Maud Vanhauwaert.

3 dorpen 3 wandelingen

Het charmante dorp Beauvoorde vormt het vertrekpunt voor 3 poëtische wandelparcours variërend van 5 tot 17 km. De wandeltrajecten op het grondgebied van Beauvoorde, Bulskamp en Houtem brengen erfgoed en landschap met cultuur in verbinding onder de projecttitel  ‘3 dorpen 3 wandelingen’.

Op elke wandeling ontdekt de recreant uniek bouwkundig erfgoed: kerken en pastorieën, omwalde hoeven en kastelen, authentiek bewaarde dorpskernen en  bemalingsmolens van De Moeren.

Beauvoorde ligt ingebed in een zacht glooiend landschap, dat zuidwaarts vergezichten biedt over de IJzervlakte tot de West-Vlaamse heuvelruggen en noordwaarts over de vlakte van de polders rond Bulskamp en Houtem tot de duinengordel. De landschappelijke diversiteit op relatief korte afstand van elkaar is best wel verrassend.

Historisch cultuurdorp Beauvoorde

Eind jaren 60 van de 20ste eeuw richtten cultuur-minnende pioniers twee verenigingen op: De VVV Veurne-Ambacht en Opbouwwerk IJzerstreek. De verenigingen, gedragen door vrijwilligers, organiseerden bijna 50 jaar lang een scala aan culturele en toeristische activiteiten. Van heinde en verre kwam men tientallen jaren cultuur opsnuiven en toeristische activiteiten bijwonen. In 2017 kwam een einde aan dit vrijwilligerswerk.

In 2018 sprak het bewonersplatform de wens uit om de wandelingen van de VVV op te frissen. Stefaan Duron uit Beauvoorde en Dirk Vandecasteele uit Bulskamp hebben vrijwillig deze taak op zich genomen.

De twee initiatiefnemers ontwikkelden drie wandelparcours. Hun diepgaand opzoekingswerk leverde per wandeling een 20-tal stopplaatsen op, waar wat te vertellen valt over bouwkundig en immaterieel erfgoed, historische momenten en landschapsevolutie. Het resultaat in de vorm van teksten en ingezameld beeldmateriaal lieten de initiatiefnemers digitaal op de ErfgoedApp plaatsen door de stad Veurne. In enkele stopplaatsteksten  werd telkens een gedicht verweven dat een locatie poëtisch typeert. De dichters zijn uit eigen streek of  ermee verbonden. Dirk en Stefaan stelden  deze wandelfolder samen. Ze selecteerden een 40-tal gedichten om op het parcours op poëzieborden vanaf 2023 te presenteren.

Ridderslotwandeling

De dorpskernen van Beauvoorde prijken op de lijst van charmante dorpen van West-Vlaanderen: Vinkem en Wulveringem. Kastelen en kasteelhoeven schitteren in de waterweerspiegeling van hun intacte slotgrachten. De fundamenten van deze geklasseerde erfgoedsites gaan terug tot in de tijden van de Middeleeuwse ridders. Ridderslotwandeling werd de treffende naam voor deze tour. Het licht glooiende landschap rond de dorpskern biedt vele vergezichten.  Het thema van de poëzie-panelen is ‘ trouw en feesten’. Trouw stond hoog in het vaandel bij ridders en feesten doen ze in Beauvoorde graag.

Norbertijnenwandeling

Een ongekend pareltje van de Westhoek is ongetwijfeld de geklasseerde dorpskern van Houtem: woningen, kerk en pastorie in en rond het omhaagde kerkhof. De naam van de wandeling verwijst naar de bouwheren van de pastorie, die door de Norbertijnen van de St.-Niklaasabdij van Veurne werd opgericht als refuge op den buiten. De Vlaamse renaissance architectuur in baksteen verraadt het bouwperiode van de 17deeeuw ( 1617). Het glooiend en vlakke landschap op deze tocht charmeren ongetwijfeld de wandelaars. Het thema van de poëziepanelen is ‘reizen en grenzen’. De refuge als een bestemming van verpozing en de grens met Frankrijk gaven gestalte aan het poëziethema.

Schaapsvlietwandeling

De neogotische kerk van Bulskamp is het ankerpunt in het polderlandschap van het dorp en De Moeren. Vijf landschapstypen liggen op het wandelpad: het glooiende zandleemplateau van de startplaats, komgrondpolder, zandplaatnederzetting Bulskamp, veenontginningsgronden en ten slotte het onder de zeespiegel gelegen cultuurhistorisch landschap van De Moeren met zijn bemalingsmolens. De Schaapsvlietgracht ontwatert de gronden achter het kasteel van Beauvoorde naar de polders van Bulskamp en schonk zijn naam aan de wandeling. Het thema van de poëziepanelen is ‘jong en oud’ verwijzend naar de bloeiende dorpsschool en het woonzorgcentrum St.-Anna te Bulskamp.

Combiwandeling 

De wandeling is de omtrek van de 3 trajecten.

DOWNLOAD HIER DE WANDELINGEN

Kunstwandeling Zonnepalet

In 2022 is het groot feest in Veurne want onze Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia wordt 200 jaar! Het inspireerde de schilders van het Zonnepalet om hun jaarlijkse kunstenwandeling in het thema van de harmonie te steken. Wandel doorheen het pittoresk stadscentrum, ontdek de schilderijen van onze kunstenaarsgroep ’t Zonnepalet en leer onze jarige Koninklijke trots kennen.

Download hier de brochure

Extra nieuws:

KERST 2024 Koksijde Nieuws

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024 : Bezoek de Kerstmarkt van Vrienden der Blinden in Koksijde Datum: Vrijdag 13 december 2024Tijd: Van 15:00 tot 22:00Locatie: Hendrik

Alveringem Nieuws

HET WARMSTE JEUGDTHEATER

HET WARMSTE JEUGDTHEATER – PIRATENSOEP MET BALLETJES: Kapitein Korneel is bijzonder slechtgeluimd en de arme Jacobus zal het geweten hebben! Ze zijn gestrand op een

Diksmuide Nieuws

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt: De Sint en zijn pieten houden op zaterdag 23 november opnieuw halt in Diksmuide.