Sporten met de wind en de stroom mee

Sporten met de wind en de stroom mee

Poperinge wil de gebruikte energie op de sportsite en bij de Technische dienst lokaal en hernieuwbaar opwekken. Er komen extra zonnepanelen en twee middelgrote windturbines op de sportzone. De gemeenteraad keurde het technisch bestek goed, in het najaar start de vergunningsprocedure.

Als alles vlot gaat, zijn de windmolens aan de zuidkant van de sportzone operationeel vanaf de zomer van 2024. De turbines hebben elk een nominaal elektrisch vermogen van 25 tot 30 kW. De maximale ashoogte is 24 meter en de maximale rotordiameter 18 meter.

Poperinge besliste vorige maand op de gemeenteraad om de sportsite elektrisch aan de Technische dienst te koppelen. Het energieverbruik van beide sites is complementair. Waar het verbruik van de Technische dienst in hoofdzaak overdag en op weekdagen is, ligt het zwaartepunt voor de sportzone eerder ’s avonds en in het weekend. De Provincie West-Vlaanderen kende voor deze koppeling eerder al een subsidie van 100.000 euro toe.

Infovergaderingen in het najaar

De twee nieuwe windmolens kaderen ook in het windproject van PIO, het Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten. PIO begeleidt overheden en publieke organisaties bij innovatieve aanbestedingsprojecten en co-financiert die tot 50%.

Het Vlaams Energiebedrijf begeleidt dit pilootproject ‘kleinschalige windmolens’ in Poperinge. De twee turbines worden een testcase voor kleine en middelgrote windturbines op sites in de buurt van stedelijk gebied. Het is niet alleen belangrijk om hinder door geluid en slagschaduw te beperken, ook veiligheid speelt op de site een extra grote rol. In het najaar moet duidelijk worden welke specifieke windmolens er komen. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden krijgen dan meer informatie.

Ook energie voor andere stadsgebouwen

Voor de windturbines inclusief voorbereidende werken, fundering, elektrische aansluiting en een deel van het onderhoud investeert Poperinge 437.000 euro exclusief btw. PIO financiert de helft daarvan. De voorbereidingen van het dossier startten in 2021. Sindsdien schommelen de energietarieven heel sterk. Volgens de huidige tarieven dalen de energiekosten voor de sportzone en de Technische dienst samen jaarlijks met 30.000 euro. De investering voor de windmolens is dan na ongeveer 15 jaar terugverdiend. Door de co-financiering via PIO, blijft er voor Poperinge een terugverdientijd van een 7-tal jaar over.

De energie die de windmolens opwekken kan voor bijna 50% meteen gebruikt worden op de site. De overtollige energie wordt in andere stadsgebouwen ingezet. Op die manier zakt de energiefactuur nog en kort de terugverdientijd verder in.

Brede visie

Op de site volgen nog meer duurzame projecten. Op de Technische dienst komen een 200-tal extra zonnepanelen, de volledige veldverlichting op de buitenterreinen wordt omgeschakeld naar led.

Dit opvallende project kadert in een bredere visie van de stad om alternatieve energie op te wekken voor eigen gebouwen. Er komen niet alleen extra zonnepanelen bij de Technische dienst, maar ook bij OC De Bollaard in Watou. Daarmee gaat Poperinge richting 1000 zonnepanelen op het stedelijk patrimonium. De windmolens werken aanvullend op deze zonnepanelen en zorgen permanent voor extra groene energie op de site zelf, maar via energiedelen ook voor andere stedelijke infrastructuur.



Extra nieuws:

KERST 2024 Koksijde Nieuws

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024 : Bezoek de Kerstmarkt van Vrienden der Blinden in Koksijde Datum: Vrijdag 13 december 2024Tijd: Van 15:00 tot 22:00Locatie: Hendrik

Alveringem Nieuws

HET WARMSTE JEUGDTHEATER

HET WARMSTE JEUGDTHEATER – PIRATENSOEP MET BALLETJES: Kapitein Korneel is bijzonder slechtgeluimd en de arme Jacobus zal het geweten hebben! Ze zijn gestrand op een

Diksmuide Nieuws

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt: De Sint en zijn pieten houden op zaterdag 23 november opnieuw halt in Diksmuide.