Maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vanaf 2021 vindt de ‘Actiemaand tegen baarmoederhalskanker’ niet meer plaats in mei, maar wel in januari. Op deze manier sluit Vlaanderen aan bij de internationale actiemaand.

Kanker vroeg opsporen is belangrijk. En toch … Er is altijd wel iets dat dringender is dan al het andere, maar dat mag geen excuses zijn, want tijdig opsporen is belangrijk.

Bevolkingsonderzoek

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Dit onderzoek moedigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Een vroegtijdige opsporing is immers de beste bescherming. Als de ziekte of het risico erop tijdig wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.

Uitstrijkje

Het onderzoek van een uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht, om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Enkele weken na het uitstrijkje ontvangt je arts het resultaat. Als er afwijkende cellen gevonden werden, is bijkomend onderzoek nodig. Als er lichte afwijkingen gevonden worden, krijg je meestal het advies om na 6 en 12 maanden een vervolguitstrijkje te laten nemen. Je arts controleert dan of de afwijkende cellen verdwenen zijn. Als de afwijkende cellen niet verdwijnen, is opnieuw bijkomend onderzoek nodig.

De kans dat je echt baarmoederhalskanker hebt, is klein. Vaak gaat het om een voorstadium dat vrij eenvoudig kan worden behandeld. In dat geval wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Dat kan heel eenvoudig via:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

Op www.baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be kun je ook inschrijven om een herinneringsmail te ontvangen. Zodra je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail.

Laat je dochter en je zoon vaccineren!

De Vlaamse overheid biedt het vaccin tegen het humaan papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, gratis aan aan alle jongens en meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs.

Op basis van het laatste advies van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat ook bij jongens, dankzij het vaccin, aanzienlijke gezondheidswinst geboekt kan worden. Door het vaccin tegen HPV kunnen ook andere kankers zoals penis-, hoofd- en nekkanker, vermeden worden.

Meisjes die nog niet gevaccineerd en jonger zijn dan 19, kunnen het vaccin met een voorschrift van een arts bij de apotheker kopen. De arts kan het vaccin dan toedienen.

Extra nieuws:

KERST 2024 Koksijde Nieuws

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024

Kerstmarkt Vrienden der Blinden 2024 : Bezoek de Kerstmarkt van Vrienden der Blinden in Koksijde Datum: Vrijdag 13 december 2024Tijd: Van 15:00 tot 22:00Locatie: Hendrik

Alveringem Nieuws

HET WARMSTE JEUGDTHEATER

HET WARMSTE JEUGDTHEATER – PIRATENSOEP MET BALLETJES: Kapitein Korneel is bijzonder slechtgeluimd en de arme Jacobus zal het geweten hebben! Ze zijn gestrand op een

Diksmuide Nieuws

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt

Sint en pieten houden op 23 november halt in CC Kruispunt: De Sint en zijn pieten houden op zaterdag 23 november opnieuw halt in Diksmuide.