Elk recept bestaat voornamelijk uit streekproducten van Diksmuidse bodem. Zo zetten we letterlijk en figuurlijk onze heerlijke en kwalitatieve producten op de kaart. Deze maand stelt Jens Vanoverschelde (31) van bistro ’t Klein Gewin een streekgebonden creatie voor.
Ingrediënten karnemelkstampers (4p)
150 gram hoeveboter (Keiemse Kazen)
20 bloemige aardappelen (boerenmarkt)
300 ml verse karnemelk (Keiemse Kazen)
Bieslook & pijpajuin (boerenmarkt)
Mosterd
Zout en peper
Zo ga je te werk
- Kook de aardappelen gaar in gezouten water;
- Smelt de boter en doe de aardappelen, karnemelk en mosterd erbij;
- Maak hiervan puree en werk af met zout en peper naar smaak;
- Snijd de bieslook en pijpajuin fijn en houd opzij voor de afwerking.
Ingrediënten biermousselinesaus (4p)
3 hoeve-eitjes (boerenmarkt)
250 gram hoeveboter (Keiemse Kazen)
2 eidopjes bier (Papegaei van de buren van brouwerij Verstraete, Grote Dijk 13)
1 eidopje water
2 eetlepels opgeklopte room (Keiemse Kazen)
Halve citroen
Snuifje cayennepeper
Snuifje zout
Zo ga je te werk
- Doe de boter in een pot en zet op een zacht vuur;
- Schep het bleke strengsel weg en hou de geklaarde boter warm;
- Klop de eidooiers met een garde op een licht vuur in een diepe steelpan;
- Voeg een scheutje water en 2 eidopjes bier toe en klop het mengsel schuimig in een achtvorm;
- Schenk de geklaarde boter bij de saus en blijf kloppen tot je een dikke sausmassa krijgt;
- Werk af met citroen, cayennepeper en zout naar smaak.
Ingrediënten gepocheerd hoeve-eitje
1 hoeve-eitje (boerenmarkt)
Azijn
Water
Zo ga je te werk
- Doe water en een scheutje azijn in een diepe steelpan en breng aan de kook;
- Giet het eitje voorzichtig in een apart kommetje;
- Roer met een garde een draaikolk in het warme water;
- Breng het eitje voorzichtig in het water en pocheer ongeveer 2 minuutjes;
- Haal het gepocheerd eitje voorzichtig uit het water.
Ingrediënt: 1 kg ongepelde Noordzeegarnaaltjes (’t Festijn)
Afwerking
- Pel de garnaaltjes;
- Neem een diep bord en breng de karnemelkstampers in het bord;
- Giet wat biermousseline over de karnemelkstampers;
- Werk af met een gepocheerd eitje, handgepelde garnaaltjes, bieslook en pijpajuin;
- Tip beerpairing: Papegaei bier.
Dit is Jens
Drie jaar geleden startten mijn ouders en ik de bistro op, aanvankelijk als een ontbijt- en kleine lunchzaak. Dit concept veranderden we vrij snel naar lunch en diner. Vorig jaar namen mijn echtgenote Stephanie en ik de bistro over en legden we de focus op een kleine, verse & seizoensgebonden menukaart in een gezellig en toegankelijk kader.
Na drie jaar hebben we al een mooi bestand van leveranciers uit de streek opgebouwd. We zoeken altijd naar mensen die met hun eigen producten samen met ons de Bistro naar een hoger niveau kunnen tillen. Alles start immers bij het product. Ver hoeven we niet te zoeken, Diksmuide en omstreken barst van goeie producten en leveranciers. We gaan elke zaterdag naar de boerenmarkt om verse producten voor onze bistro. Werken met producten van hier is voor ons vanzelfsprekend. Diksmuidse producten zijn niet meer weg te denken uit onze keuken.
Extra nieuws:
Nieuws Veurne
Bloemenmarkt Veurne 2024
Bloemenmarkt Veurne 2024: Traditiegetrouw is er op Pinkstermaandag, 20 mei 2024, de Bloemenmarkt! Flaneer er tussen tal van verkoop- en infostands. Op de Grote Markt
De Panne De Panne Bezienswaardigheden Nieuws
Westerpunt De Panne
Westerpunt De Panne: Op het einde van de betonnen wandeldijk richting Frankrijk vind je een architecturaal hoogstandje dat elke bezoeker een prachtig uitzicht biedt over
Koksijde Nieuws
Zoeavenherdenking 20 mei 2024
Zoeavenherdenking 20 mei 2024: Wie zijn deze mannen in opvallend uniform? Het zijn de Zoeaven, eenheden van het Franse koloniale leger. Ze verbleven een 14-tal maanden (1915-1916) in
Corre’s Food Diksmuide
Indoorsteel
Verdonck Veurne
Vakantiewoning Villa Timo
Vakantiewoning ’t Grenshof
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Mikado Entertainment Veurne
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Tulpin Banden Veurne
Garage Westcars Veurne
Morliterm bv
Bloemen Florina Leke
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Alpaca Adventure
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Atelier Vanquaethem Veurne
Bathroom Heaven
SOLAR-WEST
Proletter Veurne
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Bakkerij Du Littoral Koksijde
DS-Tent Feestverhuur
Belle & Bronzée: zonnestudio
Bouwbedrijf Pysson BV
Dakwerken Dimitri Plaisier
D’Coupe Kapster
Plopsaqua De Panne
Myrthes Huisje: vakantiewoning
HP Schilderwerken BV
Fotografie Christophe
Camping Scheibeekhoeve
Hoeveboerderij Bien Acquis
BV Vandaele Bjorn
Kiwanis Nieuwpoort
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Afest: Verhuur van Feesttenten
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Restaurant Caricole
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
MW Creations : Pools and more
Mama-Thai Koksijde
Restaurant De Schreve
Passage Foodbar Veurne
Jochen’s Velodroom
Table2Chair
C-Fish culinaire Viswinkel te Veurne
Plopsaland De Panne
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Agence Mulier De Panne
Restaurant De Kelle
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Deroo & Coget BV
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
Trimsalon Sascha
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
JTK Koeltechniek Grootkeuken
On Fire by JTK
ECONICK: Zonnepanelen
Apple & PC Clinic Koksijde
Carpentier Kenneth
Knip-S Coiffure
De Zonnegloed Sanctuary
Patatshop.be webshop aardappelen
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Quality Wines Veurne
Architect Hugo Dezutter
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Neptunus
Restaurant Mozaiek Veurne
Furnawash carwash Veurne