Op 15 augustus 2021 zijn Willy Decrock en zijn overleden echtgenote Maria Delanghe tijdens de 60ste editie van de Poteaufeesten gehuldigd als ereburgers van De Panne.
Op initiatief van Willy Decrock en Maria Delanghe werden in 1960 voor het eerst Poteaufeesten georganiseerd. Ondertussen is 15 augustus uitgegroeid tot een dag van verbroedering op de grens tussen De Panne en het Franse Ghyvelde/Les Moëres. De Poteaufeesten, dit jaar aan hun 60ste editie toe, zijn een mooie traditie van vriendschap over de grenzen heen met een alom gesmaakt recept: een wandeling op en langs ‘de schreve’, muziek, dans, lekker eten en drank.
Poteaufeesten
De Poteaufeesten kwamen er op initiatief van Willy Decrock en Maria Delanghe, die 60 jaar geleden pal op de grens hun herberg/winkeltje ‘Au Retour de la Chasse’ – in de volksmond ‘Crockes’ genoemd – opstartten in de Maerestraat 1. Ze waren toen 20 en 23 jaar, en hadden vooral veel goesting om met iets te beginnen.
De Poteaufeesten zijn opgebouwd rond de grenspalen (poteaus) die in 1819 geplaatst werden tussen Frankrijk en het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. Op het grondgebied van De Panne staan in totaal 4 grenspalen, ook ‘borne Naploléon’ genoemd, waaronder één nabij het café ‘Au Retour de la Chasse’.
In 2021 vindt de zestigste editie van de ‘Poteaufeesten’ plaats. Het is een feest waarbij de gemeenschappen aan beide zijden van de grens elkaar ontmoeten en samen feesten. Het echtpaar Decrock-Delanghe is ambassadeur van de vriendschap tussen de gemeenschappen aan weerszijden van de grens. In de glorieperiode waren er vier dagen lang tal van festiviteiten, telkens rond 15 augustus. Een aantal jaar geleden werd recht tegenover het café een vriendschapsboom geplant, om de vriendschap in de verf te zetten. Er staat ook een monument. Kortom, de Poteaufeesten in 1 zin? Een gezellig samenzijn dat beide gemeenschappen over de grens dichter bij elkaar brengt.
Tegenwoordig is de organisatie van de Poteaufeesten in handen van het feestcomité Adinkerke met ondersteuning van het lokaal bestuur De Panne. Ook de Franse gemeenten Ghyvelde/Les Moëres en Bray-Dunes werken actief mee aan het programma.
Smokkelen
Willy Decrock en wijlen Maria Delanghe startten in januari 1961, de dag na hun huwelijk, een herberg/winkeltje ‘Au Retour de la Chasse’ in de Maerestraat in Adinkerke. Het café ligt precies op de grens tussen België en Frankrijk in het zogezegde ‘niemandsland’. De straat kreeg de bijnaam ‘de Kaffiestroate’ omdat koffie destijds één van gegeerde waren was aan de andere kant van de grens.
Tot 1 januari 1993 werd de grens tussen beide landen door douaniers bewaakt. Au Retour de la Chasse lag tussen de twee controleposten van de douane van Adinkerke en Ghyvelde, die langs het kanaal gelegen waren. Het café en de winkel speelden een cruciale rol in het smokkelgebeuren.
Willy Decrock en Maria Delanghe
Willy Decrock wordt in 2021 80 jaar. Zijn echtgenote Maria Delanghe is op 17 juli 2017 overleden.
Hun beide ouders waren landbouwers en daardoor hadden zij ook in het begin van de jaren 1960 ook zin om te gaan ‘boeren’. Maria was in de beginperiode de cafébazin en stond in voor de opvoeding van hun twee kinderen Johan en Rita. Willy hielp haar na zijn dagtaak en tijdens de weekends. De winkel en het café bij de boerderij waren in het begin een bijverdienste, maar werden al snel belangrijker.
Meeleven met de (vaste) klanten, luisteren naar hun verhaal, helpen indien mogelijk … Ze deden veel om hun klanten te plezieren en dat werd geapprecieerd.
In het café gebeurden ook al heel wat onverwachte en ongedwongen ontmoetingen tussen passanten. Legendarisch is het verhaal over hun geit die sigarettenpeuken opat en de ‘klikjes’ bier naar binnen werkte. Een andere bijzonderheid zijn de honderden kalenders die klanten jaarlijks binnenbrengen en altijd up-to-date in het café hangen.
Willy Decrock en Maria Delanghe zijn echte ambassadeurs voor het toeristisch De Panne. Geen passant gaat het café buiten zonder programmaboekje van de evenementen. Op die manier zijn ze er zeker in geslaagd om toeristen te overtuigen om De Panne als vakantiebestemming of tweede woonplaats te kiezen. Er werden honderden artikels geschreven over het café, waar geen muziek gespeeld wordt en waar menig Adinkerkenaar wel eens passeert. De ene om ongedwongen iets te drinken, een andere om een praatje te slaan met andere mensen.
Willy Decrock en Maria Delanghe hebben een bijzonder positieve rol gespeeld op een speciale plek in onze gemeente en ons land. Ze brachten twee gemeenschappen dichter bij elkaar en zorgden voor vele sociale contacten tussen inwoners. Of zoals hun dochter Rita formuleert: “Zij zijn terecht goede ambassadeurs voor Adinkerke op sociaal vlak”.
Al deze elementen samen beamen dat het ereburgerschap voor Willy Decrock en wijlen Maria Delanghe meer dan terecht is.
Bram Degrieck, burgemeester: “Willy Decrock en Maria Delanghe zijn terecht door de gemeenteraad als ereburgers ‘aangesteld’. Het zijn mensen die decennialang een belangrijke rol hebben gespeeld in het sociale weefsel van Adinkerke. Zowel Maria als Willy zijn steeds zichzelf gebleven: in alle eenvoud is elkeen er welkom geweest en dat zal zo blijven tot de laatste dag. Mochten de muren van “t café kunnen klappen …
Een ereburger hoeft niet altijd een begenadigd sporter, dokter of wetenschapper te zijn. Ook de eenvoudige burger, in al zijn of haar rijkdom, verdient de titel.”
Extra nieuws:
Nieuws Veurne
40jaar Bakkerijmuseum
40jaar Bakkerijmuseum: Het Bakkerijmuseum viert 40 jaar met rondreizende houtoven en bakplezier in heel Veurne Het Bakkerijmuseum in Veurne blaast 40 kaarsjes uit! En dat
Nieuws Poperinge
Crip Stories Kasteelpark De Lovie
Crip Stories Kasteelpark De Lovie: Inclusieve kunst neemt deze zomer het Kasteelpark De Lovie over Van 5 juli tot 21 september 2025 wordt het prachtige
Diksmuide Nieuws
Buitenspeeldag in Zonnestraal
Buitenspeeldag in Zonnestraal: Op woensdag 23 april is het weer zover: Buitenspeeldag 2025! Een dag waarop schermen even uit mogen en kinderen zich volop kunnen
Carpentier Kenneth
Mama-Thai Koksijde
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
HP Schilderwerken BV
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Pepas: grafisch vormgever
SOLAR-WEST
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Plopsaqua De Panne
D’Coupe Kapster
Deroo & Coget BV
De Zonnegloed Sanctuary
Verdonck Veurne
Jochen’s Velodroom
Hoeveboerderij Bien Acquis
Restaurant Mozaiek Veurne
C-Fish culinaire Viswinkel
MW Creations : Pools and more
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Fotografie Christophe
Table2Chair
Alpaca Adventure
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Garage Westcars Veurne
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Kiwanis Nieuwpoort
TileWorkx
Passage Foodbar Veurne
DS-Tent Feestverhuur
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Apple & PC Clinic Koksijde
Camping Scheibeekhoeve
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
Zeestern Acro Tumbling
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Architect Hugo Dezutter
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Plopsaland De Panne
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
ECONICK: Zonnepanelen
Bakkerij Kapelhof
Tulpin Banden Veurne
Belle & Bronzée: zonnestudio
Bakkerij Du Littoral Koksijde
Restaurant De Kelle
Restaurant De Schreve
Patatshop.be webshop aardappelen
Mikado Entertainment Veurne
’t Spendiege Buurtwinkel
Custom Van
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Indoorsteel
Premium Quality Cars
Trimsalon Sascha
Bloemen Florina Leke
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Boeten Vastgoed
Dakwerken Dimitri Plaisier
Vakantiewoning ’t Grenshof
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
Atelier Vanquaethem Veurne
BV Vandaele Bjorn
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Agence Mulier De Panne
Neptunus
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Restaurant Caricole
Uw zaak op onze website?
Vakantiewoning Villa Timo
Furnawash carwash Veurne
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
Corre’s Food Diksmuide
Morliterm bv