Willy Decrock en Maria Delanghe ereburgers van De Panne

Poteaufeesten De Panne

Op 15 augustus 2021 zijn Willy Decrock en zijn overleden echtgenote Maria Delanghe tijdens de 60ste editie van de Poteaufeesten gehuldigd als ereburgers van De Panne.

Op initiatief van Willy Decrock en Maria Delanghe werden in 1960 voor het eerst Poteaufeesten georganiseerd. Ondertussen is 15 augustus uitgegroeid tot een dag van verbroedering op de grens tussen De Panne en het Franse Ghyvelde/Les Moëres. De Poteaufeesten, dit jaar aan hun 60ste editie toe, zijn een mooie traditie van vriendschap over de grenzen heen met een alom gesmaakt recept: een wandeling op en langs ‘de schreve’, muziek, dans, lekker eten en drank.

Poteaufeesten

De Poteaufeesten kwamen er op initiatief van Willy Decrock en Maria Delanghe, die 60 jaar geleden pal op de grens hun herberg/winkeltje ‘Au Retour de la Chasse’ – in de volksmond ‘Crockes’ genoemd – opstartten in de Maerestraat 1. Ze waren toen 20 en 23 jaar, en hadden vooral veel goesting om met iets te beginnen.

De Poteaufeesten zijn opgebouwd rond de grenspalen (poteaus) die in 1819 geplaatst werden tussen Frankrijk en het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. Op het grondgebied van De Panne staan in totaal 4 grenspalen, ook ‘borne Naploléon’ genoemd, waaronder één nabij het café ‘Au Retour de la Chasse’.

In 2021 vindt de zestigste editie van de ‘Poteaufeesten’ plaats. Het is een feest waarbij de gemeenschappen aan beide zijden van de grens elkaar ontmoeten en samen feesten. Het echtpaar Decrock-Delanghe is ambassadeur van de vriendschap tussen de gemeenschappen aan weerszijden van de grens. In de glorieperiode waren er vier dagen lang tal van festiviteiten, telkens rond 15 augustus. Een aantal jaar geleden werd recht tegenover het café een vriendschapsboom geplant, om de vriendschap in de verf te zetten. Er staat ook een monument. Kortom, de Poteaufeesten in 1 zin? Een gezellig samenzijn dat beide gemeenschappen over de grens dichter bij elkaar brengt.

Tegenwoordig is de organisatie van de Poteaufeesten in handen van het feestcomité Adinkerke met ondersteuning van het lokaal bestuur De Panne. Ook de Franse gemeenten Ghyvelde/Les Moëres en Bray-Dunes werken actief mee aan het programma.

Smokkelen

Willy Decrock en wijlen Maria Delanghe startten in januari 1961, de dag na hun huwelijk, een herberg/winkeltje ‘Au Retour de la Chasse’ in de Maerestraat in Adinkerke. Het café ligt precies op de grens tussen België en Frankrijk in het zogezegde ‘niemandsland’. De straat kreeg de bijnaam ‘de Kaffiestroate’ omdat koffie destijds één van gegeerde waren was aan de andere kant van de grens.

Tot 1 januari 1993 werd de grens tussen beide landen door douaniers bewaakt. Au Retour de la Chasse lag tussen de twee controleposten van de douane van Adinkerke en Ghyvelde, die langs het kanaal gelegen waren. Het café en de winkel speelden een cruciale rol in het smokkelgebeuren.

Willy Decrock en Maria Delanghe

Willy Decrock wordt in 2021 80 jaar. Zijn echtgenote Maria Delanghe is op 17 juli 2017 overleden.

Hun beide ouders waren landbouwers en daardoor hadden zij ook in het begin van de jaren 1960 ook zin om te gaan ‘boeren’. Maria was in de beginperiode de cafébazin en stond in voor de opvoeding van hun twee kinderen Johan en Rita. Willy hielp haar na zijn dagtaak en tijdens de weekends. De winkel en het café bij de boerderij waren in het begin een bijverdienste, maar werden al snel belangrijker.

Meeleven met de (vaste) klanten, luisteren naar hun verhaal, helpen indien mogelijk … Ze deden veel om hun klanten te plezieren en dat werd geapprecieerd.

In het café gebeurden ook al heel wat onverwachte en ongedwongen ontmoetingen tussen passanten. Legendarisch is het verhaal over hun geit die sigarettenpeuken opat en de ‘klikjes’ bier naar binnen werkte. Een andere bijzonderheid zijn de honderden kalenders die klanten jaarlijks binnenbrengen en altijd up-to-date in het café hangen.

Willy Decrock en Maria Delanghe zijn echte ambassadeurs voor het toeristisch De Panne. Geen passant gaat het café buiten zonder programmaboekje van de evenementen. Op die manier zijn ze er zeker in geslaagd om toeristen te overtuigen om De Panne als vakantiebestemming of tweede woonplaats te kiezen. Er werden honderden artikels geschreven over het café, waar geen muziek gespeeld wordt en waar menig Adinkerkenaar wel eens passeert. De ene om ongedwongen iets te drinken, een andere om een praatje te slaan met andere mensen.

Willy Decrock en Maria Delanghe hebben een bijzonder positieve rol gespeeld op een speciale plek in onze gemeente en ons land. Ze brachten twee gemeenschappen dichter bij elkaar en zorgden voor vele sociale contacten tussen inwoners. Of zoals hun dochter Rita formuleert: “Zij zijn terecht goede ambassadeurs voor Adinkerke op sociaal vlak”.

Al deze elementen samen beamen dat het ereburgerschap voor Willy Decrock en wijlen Maria Delanghe meer dan terecht is.

Bram Degrieck, burgemeester: Willy Decrock en Maria Delanghe zijn terecht door de gemeenteraad als ereburgers ‘aangesteld’. Het zijn mensen die decennialang een belangrijke rol hebben gespeeld in het sociale weefsel van Adinkerke. Zowel Maria als Willy zijn steeds zichzelf gebleven: in alle eenvoud is elkeen er welkom geweest en dat zal zo blijven tot de laatste dag. Mochten de muren van “t café kunnen klappen …

Een ereburger hoeft niet altijd een begenadigd sporter, dokter of wetenschapper te zijn. Ook de eenvoudige burger, in al zijn of haar rijkdom, verdient de titel.”

Extra nieuws:

Diksmuide Nieuws

De Langste Tafel 01/06/2024

De Langste Tafel 01/06/2024 : Kom tussen 14.00 en 17.00 uur op zaterdag 1 juni langs op de boerenmarkt om aan te schuiven aan de

Diksmuide Nieuws

Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit

Stadsbestuur investeert verder in groene mobiliteit: Het wagenpark van het lokaal bestuur heeft er sinds vorige week twee elektrische voertuigen bij. Voor de voertuigen –

De Panne Nieuws

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND

GÉANT! REUZE! – FEESTELIJK WEEKEND: Kom naar een weekend vol feestelijke evenementen in thema’s zoals visserij en reuzen in het kader van de verbroedering van