In woonzorgcentrum Yserheem gaat na een traject met FoodWIN maar liefst de helft minder voedsel verloren. Het totaal volume voedseloverschot ging van 8.414 kg (nulmeting) naar 4.068 kg per jaar. Eind vorig jaar gebeurde een nulmeting, na de ondernomen acties leverde de tweede meting met een halvering een verbluffend resultaat op. In dit traject werden enkel de warme maaltijden bekeken.
Goed resultaat nulmeting
Niemand weet hoeveel honger hij de volgende dag zal hebben, ook niet de bewoners van woonzorgcentrum Yserheem. Zo kun je niet om een bepaald volume van voedseloverschot heen. Het lokaal bestuur van Diksmuide wilde de overschotten van de warme maaltijden toch in kaart brengen en bekijken of we beter kunnen doen. Onder begeleiding van FoodWIN gebeurde tussen 12 en 17 december vorig jaar een nulmeting bij de verschillende verdiepingen en werd bekeken hoe er minder voedsel verloren kon gaan. “We deden het met een percentage van 21 een pak beter dan het gemiddelde van de Vlaamse woonzorgcentra (39%).” Toch wou het lokaal bestuur het nog beter doen.
Halvering van de voedselverspilling
FoodWIN begeleidde een gemengd team van knelpunten tot oplossingsgerichte acties. Het hoofd van de keuken, enkele hoofdverpleegkundigen, directrice en iemand van het lokaal bestuur Diksmuide gingen samen aan de slag met de strategie! Ieder gaf vanuit zijn eigen expertise input en zo bracht FoodWIN de neuzen dezelfde kant op. Het totaal volume voedselverspilling ging van 8.414 kg (nulmeting) naar 4.068 kg, er wordt zo naar schatting dus 4.346 kg per jaar minder verspild! Dat is een halvering van de voedselverspilling, of een reductie van wel ruim 50%! En de gemiddelde voedselverspilling per persoon per dag komt neer op 0.114 kg, t.o.v. 0.255 kg bij de nulmeting. Daarmee wordt zo’n 6.085 euro bespaard en wordt er jaarlijks 14 ton minder CO2 uitgestoten.
Verschillende acties
“Na de nulmeting bekeken we waar we voordeel konden boeken. We gebruiken nu kleinere opscheplepels om de porties op het bord te verkleinen. Wie nog niet voldaan is kan altijd een extra portie vragen. Zo merken we al een groot verschil in wat er op de borden overblijft.” Daarnaast werd ook het maaltijdgebeuren onderzocht. Wie tv kijkt tijdens het eten zal bijvoorbeeld meer of mogelijk ook minder eten. Soep wordt nu ook in de cafetaria verkocht. Per persoon gaat er per dag nog maar 86 gram voedsel verloren.
Grootste verliesposten
“Bij de nulmeting was soep de grootste verliespost, dit konden we ondertussen reduceren tot slechts 9%.” De buffetresten blijven het grootste aandeel uitmaken van de totale overschot. Van de buffetresten belanden de aardappelen en groenten in de grootste volumes in de vuilnisbak, vlees & vis volgen.
Minder fans van het kalfslapje
“Tijdens de impactmeting zagen we dat het kalfslapje met erwtjes en puree het minst geliefd was, toen werd er in het algemeen iets minder gegeten en was er dus meer overschot.” Topper die week was dan weer de Italiaanse burger. Ook per gerecht merkt men dus verschil in overschotten.
En nu…?
Het lokaal bestuur is al zeer tevreden met deze resultaten, toch willen ze bekijken of ze nog beter kunnen. Zo vonden afgelopen zomer verschillende workshops plaats met medewerkers van het woonzorgcentrum en FoodWIN om te bekijken wat ze nog kunnen doen.
Extra nieuws:
Koksijde Nieuws
Zoeavenherdenking 20 mei 2024
Zoeavenherdenking 20 mei 2024: Wie zijn deze mannen in opvallend uniform? Het zijn de Zoeaven, eenheden van het Franse koloniale leger. Ze verbleven een 14-tal maanden (1915-1916) in
Nieuws Poperinge
21ste KEIKOPPENSMULTOCHT
21ste KEIKOPPENSMULTOCHT: Stap samen met je gezin op de fiets voor een ontspannen tocht van zo’n aangename 30 kilometer door onze adembenemende landschappen. Langs de
Nieuws Poperinge
Fietszoektocht Poperinge 2024
Fietszoektocht Poperinge 2024: Stap op je fiets en verken het prachtige Poperinge en haar charmante deelgemeenten als nooit tevoren! Doe mee aan onze spannende fietszoektocht
Vakantiewoning ’t Grenshof
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Bathroom Heaven
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
Bakkerij Du Littoral Koksijde
Mama-Thai Koksijde
BV Vandaele Bjorn
Camping Scheibeekhoeve
MW Creations : Pools and more
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Pepas: grafisch vormgever
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Knip-S Coiffure
JTK Koeltechniek Grootkeuken
HP Schilderwerken BV
Atelier Vanquaethem Veurne
Myrthes Huisje: vakantiewoning
Indoorsteel
Afest: Verhuur van Feesttenten
Jochen’s Velodroom
De Zonnegloed Sanctuary
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
Quality Wines Veurne
Alpaca Adventure
’t Spendiege Buurtwinkel
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Fotografie Christophe
Bouwbedrijf Pysson BV
Deroo & Coget BV
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
Uw zaak op onze website?
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken
Restaurant Caricole
SOLAR-WEST
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
On Fire by JTK
Tulpin Banden Veurne
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
D’Coupe Kapster
Architect Hugo Dezutter
Carpentier Kenneth
Neptunus
PubliX – net iets eXtra
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Furnawash carwash Veurne
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Mama Thai Nieuwpoort
Restaurant Mozaiek Veurne
Zitadella: kinderkledij & juwelen
Vakantiewoning De Groene Boomgaard
Vakantiewoning Villa Timo
Thuisverpleging Westzorg
Dakwerken Dimitri Plaisier
Restaurant De Schreve
Bloemen Florina Leke
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
Mikado Entertainment Veurne
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Verdonck Veurne
Buencamino: Wandelshop & Coach Nieuwpoort
Garage Westcars Veurne
Morliterm bv
Passage Foodbar Veurne
Corre’s Food Diksmuide
DS-Tent Feestverhuur
Table2Chair
Patatshop.be webshop aardappelen
Plopsaland De Panne
Proletter Veurne
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
ESV Technics: Elektro, sanitair, verwarming, ventilatie
Plopsaqua De Panne
C-Fish culinaire Viswinkel te Veurne
Kiwanis Nieuwpoort
Apple & PC Clinic Koksijde
ECONICK: Zonnepanelen