Beaufort: Permanent beeldenpark De Panne

0 / 5

Your page rank:

Christophorus:

Locatie: E. Verhaerenlaan

De Nederlander Gerhard Lentink maakte deze sculptuur speciaal voor Beaufort01: een monumentale gestalte van een jongeling, vijfmaal levensgroot, met een torso getransformeerd tot zetel. Deze sculptuur moet het beeld oproepen van de Heilige Kristoffel of Christophorus, de beschermheilige van de reizigers. Het grillige duinenoppervlak suggereert de wilde deining van de zee. Het hout kreeg in de afgelopen jaren een prachtige grijze patina.

Twin Stations

Locatie: Depot tramstation, Loskaai 15

Kunstenaar Matt Mullican uit de VS raakte bij een eerste bezoek gefascineerd door de kusttram en de fysieke eigenschappen van de spoorlijnen, en liet zich hierdoor inspireren voor de creatie van Twin Stations. Het werk bestaat uit vijftien gietijzeren platen, die tijdens Beaufort03 te zien waren aan de tramstelplaats van De Lijn in De Panne. Op de platen zijn vreemde symbolen en tekens weergegeven die doen denken aan pictogrammen. Het werk werd na Beaufort03 gekocht door De Lijn en bevindt zich nog op de oorspronkelijke locatie.

Boundaries of Infinity

Locatie: Gemeentehuis, Zeelaan 21

De Maltese kunstenaar en architect Norbert Francis Attard maakte voor Beaufort04 een permanente integratie op het plein voor het gemeentehuis van De Panne. De betonnen waterpartij bevat een verticaal sculpturaal element, gebaseerd op de rij van Fibonacci en de volmaakte vormen van de ‘Gulden Snede’. Elk element van de rij van Fibonacci is steeds de som van de twee voorgaande elementen, beginnend met 0 en 1. Deze sequentie komt vaak voor in de natuur, onder andere bij de groei van planten en bloemen, het voorplantingsgedrag van dieren en de vorm van schelpen. De spiraalfiguur gebaseerd op de rij van Fibonacci staat zo symbool voor de perfecte vorm, voor de oneindigheid van de natuur en de grootsheid van de zee.