Burger kan voortaan terecht in twee dementie-infopunten

Burger kan voortaan terecht in twee dementie-infopunten

Burger kan voortaan terecht in twee dementie-infopunten: Dementie is een wereldwijd groeiend fenomeen dat een enorme impact heeft op individuen, families en gemeenschappen. Het stadsbestuur wil samen met verschillende partners uit het zorglandschap, van Diksmuide een dementievriendelijke stad maken. Een eerste stap is daarbij de oprichting van twee infopunten.

Ondersteuning mantelzorgers

In een samenleving waar mensen met dementie een volwaardige plaats krijgen, is het belangrijk dat ook hun mantelzorgers de nodige erkenning en ondersteuning krijgen. De werkgroep ‘Dementievriendelijk Diksmuide’ wil informatie en hulpbronnen toegankelijk maken, om de druk op mantelzorgers te verlichten. De mantel van dementie is zwaar om te dragen.

Twee infopunten

Iedereen die met dementie in aanraking komt, kan voortaan op twee locaties in Diksmuide terecht met vragen over de aandoening. In het infopunt krijg je een antwoord op vragen als ‘Wat is dementie?’, ‘een familielid kreeg de diagnose, wat nu?’, ‘op welke hulp kan ik een beroep doen?’, etc.

Laagdrempelige ondersteuning

Je vindt de infopunten in lokaal dienstencentrum De Klaproos (Beerststraat 36 in Vladslo) en bij Thuiszorg Familiezorg (De Breyne Peellaertstraat 52, Diksmuide). De infopunten zijn elke weekdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur. Je kan gewoon langskomen, een afspraak maken is niet nodig. Medewerkers hebben heel wat expertise, en maken je wegwijs doorheen alle mogelijkheden die je hebt.

De drempel om langs te gaan bij één van de infopunten wordt bewust zo laag mogelijk gehouden, omdat het onbegrip en taboe rond de ziekte nog steeds groot is.

Werkgroep ‘Dementievriendelijk Diksmuide’

De werkgroep ‘Dementievriendelijk Diksmuide’ bestaat uit mensen uit diverse sectoren en bekijkt de noden rond dementie in onze stad. De recent opgerichte infopunten zijn één van de initiatieven die ze op poten zetten voor mensen met dementie en hun omgeving. De werkgroep wil ervoor zorgen dat mensen met dementie nog meetellen, dat hun sociale identiteit een vanzelfsprekendheid wordt.

Dementiebeurs in 2024

Op zaterdag 15 juni 2024 organiseert de werkgroep een dementiebeurs in LDC Ten Patershove. De beurs bundelt infostanden, voordrachten en activiteiten voor mensen met dementie, en hun naasten. De werkgroep wil mensen er wegwijs maken in het lokale aanbod aan hulpverlening, en tegelijkertijd ook een stukje ontspanning aanbieden.

Extra nieuws:

Nieuwpoort Nieuws

Italiaanse avond Kiwanis Nieuwpoort

Italiaanse avond Kiwanis Nieuwpoort: Ter ere van het 50jarig bestaan van Kiwanis Nieuwpoort organiseert de lokale afdeling een spetterende Italiaanse avond. Het evenement, dat plaatsvindt

De Panne Nieuws Veurne

CLASSIC BRUGGE – DE PANNE

CLASSIC BRUGGE – DE PANNE: Op 20 en 21 maart staat de Classic Brugge – De Panne opnieuw op het programma. Wil je volop meegenieten?

Koksijde Nieuws

Bredene Koksijde Classic

Bredene Koksijde Classic: Wie spurt naar eeuwige roem in de Bredene Koksijde Classic? We zijn al aan de 5e editie toe van de miniklassieker. Traditiegetrouw