CRAB-RCBL Monument

crab-rcbl monument

Het CRAB-RCBL monument bevindt zich op het graspleintje op het kruispunt van de Gasthuisstraat en de Hondstraat en herinnert aan de meidagen ’40 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de Duitse inval in België op 10 mei 1940 probeerden heel wat burgers aan de oprukkende Duitsers te ontsnappen en vluchtten via Poperinge naar Frankrijk. Het Belgische Ministerie van Defensie roept meteen alle Belgische jongeren tussen 16 en 35 jaar op om een werfreserve aan te leggen voor het geval de campagne lang zou duren. Alle opgeroepenen moesten zich zo snel mogelijk begeven naar een Recruteringscentrum van het Belgisch leger (RCBL) in Vlaanderen of een Centre de Recrutement de l’Armée Belge (CRAB) in Wallonië.

Indien ze zouden weigeren om zich te melden voor de reserve, werden ze als deserteur beschouwd, met alle gevolgen van dien. De jongeren werden naar Frankrijk gestuurd en belandden in kampen of aan het front, hun lot was niet altijd gunstig. Uiteindelijk konden de jongeren terugkeren naar België met enkel bittere herinneringen. Van de Belgische regering kregen ze geen erkenning, aangezien ze nooit als militairen werden beschouwd. Jaren na datum werden ze toch geëerd en herdacht met de onthulling van een monument van de hand van Poperingenaar Lucien De Gheus op 17 mei 1998. Het kruis in witsteen toont op de voorzijde een bas-reliëf van een vluchtende jongeman met een zwaar geladen fiets. Het stadswapen van Poperinge, omkranst met hopmotieven, siert de achterkant.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.