De Dumontwijk De Panne

De Dumontwijk is een pareltje van architecturaal erfgoed die eind 19de – begin 20ste eeuw ontstaan is onder leiding van architect Albert Dumont. Zijn zoon Alexis Dumont tekende het unieke aanlegplan van deze wijk met landelijke cottages, die werd gebouwd met respect voor de bestaande omgeving en duinreliëf. Op de hoge duintoppen werden ruime villa’s met zicht op zee gebouwd, één daarvan was ‘Villa Kykhill’ op de gelijknamige duin, waarnaar het gemeentelijk park genoemd werd. Op deze duin stonden de vissersvrouwen destijds op de uitkijk om hun mannen te zien uit- en terugvaren. De benaming kwam dan ook van de woorden ‘Kyk’ (‘kijken’ in het dialect) en ‘Hill’ (Engels voor ‘heuvel’). Oorspronkelijk werden de villa’s in cottagestijl gebouwd, later werden er ook meer modernistische villa’s opgetrokken. Even belangrijk als de villa’s zelf zijn de tuinen, bomen en planten.
Sinds 1995 is de Dumontwijk beschermd als stadsgezicht en vormt ze een mooie tegenhanger voor het meer commerciële gedeelte van De Panne.
Deze verkeersarme wijk ontdek je makkelijk aan de hand van de kaart ‘Erfgoedwandelroute’ of via één van de geleide wandelingen. Je vindt alle geleide wandelingen in de Wandelkalender.

Wil je graag meer info? Bij Toerisme De Panne kun je de ‘architectuurgids’ of ‘Dumontwijkwandeling!’ kopen.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.