De Panne introduceert schoolfietsroutes

De Panne introduceert schoolfietsroutes

De Panne introduceert schoolfietsroutes: Het lokaal bestuur De Panne lanceerde op 17 juni de nieuwe schoolfietsroutes in de gemeente. De verkeerseducatieve routes (VERO), ontwikkeld voor zowel De Panne als Adinkerke, zijn bedoeld om leerlingen verkeersvaardig te maken en hen stap voor stap te leren zelfstandig deel te nemen aan het verkeer.

De verkeerseducatieve routes zijn zorgvuldig uitgestippelde trajecten in de schoolomgeving die kinderen langs diverse aandachtspunten brengen. Het doel is om leerlingen eerst in een beschermde omgeving, zoals de speelplaats of de turnzaal, te laten oefenen. Vervolgens kunnen zij hun vaardigheden stapsgewijs in de schoolomgeving verder ontwikkelen. Op deze manier leren kinderen zich zelfstandig en veilig te verplaatsen in het verkeer, wat de verkeersveiligheid en vaardigheden van de leerlingen aanzienlijk bevordert. Bij elke school is een informatiebord geplaatst met details over de route en het traject zelf is voorzien van permanente aanwijzingsbordjes op strategische plaatsen.

Bram Degrieck, burgmeester van De Panne vult aan: “In het kader van het Verkeersveiligheidsplan en in samenwerking met de lagere scholen van De Panne ontwikkelden we twee schoolfietsroutes: één in De Panne, één in Adinkerke. Op een bewegwijzerd parcours kunnen schoolkinderen, onder begeleiding, de principes van een veilig fietsverkeer onder de knie krijgen en een fietsexamen afleggen. Zo zorgen we er voor dat onze kinderen veiliger kunnen fietsen in onze omgeving, dat vinden we bijzonder belangrijk.”

Ondersteuning van scholen

Naast de introductie van de schoolfietsroutes, biedt De Panne ondersteuning aan scholen met educatief materiaal om de fietsvaardigheden en -veiligheid van leerlingen te bevorderen. Scholen kunnen gebruikmaken van de verkeerskoffers, gevuld met diverse materialen die kinderen helpen om veilig en correct te leren fietsen. Deze initiatieven, inclusief de routes voor het fietsexamen die bij de scholen starten en eindigen, helpen leerlingen om vertrouwd te raken met de basisregels van de openbare weg.

Vriendelijk, Veilig en Vlot Verkeer

Deze initiatieven maken deel uit van het verkeersveiligheidsplan, Project V4, dat streeft naar Vriendelijk, Veilig en Vlot Verkeer. Dit plan legt de nadruk op wederzijds respect in het verkeer, waarbij een veilige verkeersomgeving voor iedereen centraal staat. Via educatie bij schoolgaande kinderen, hoopt het bestuur de leerlingen al van jongs af aan de juiste reflexen aan te leren.

Extra nieuws:

Nieuwpoort Nieuws

115 jaar Brandweer Nieuwpoort

115 jaar Brandweer Nieuwpoort: Brandweer Nieuwpoort viert zijn 115-jarig bestaan! Kom langs op 10 augustus vanaf 11 u. in het Prins Mauritspark en ontdek het

Nieuws Veurne

Gezinswandeling goed gemutst

Gezinswandeling goed gemutst: Ken je de heks Bette Blaere ?! En die architect Sébastien? Al gehoord van Karel Cogge? Of Willem of Arthur? Delvaux? Nee,

Diksmuide Nieuws

Streekbierfestival Diksmuide

Streekbierfestival Diksmuide: Kom en geniet van een bruisend weekend op de Grote Markt in Diksmuide! Dit bierfestival belooft een feest te worden voor jong en