Erfgoed dag 2024 Koksijde

Erfgoed dag 2024 Koksijde

Erfgoed dag 2024 Koksijde: Erfgoeddag op zondag 21 april gaat in Koksijde niet onopgemerkt voorbij. Het thema dit jaar? Thuis. Dit thema, geïnspireerd door de gelijknamige VRT-soap, nodigt je uit om dieper in te gaan op de betekenis van thuis.

Want het gaat om meer dan 4 muren en 1 dak. Een thuis is een verzameling van verhalen, tradities en voorwerpen die generaties lang worden gekoesterd. Wat maakt een huis tot een thuis? En wat zijn de ervaringen van de generaties voor ons?

Programma

Thuis door de jaren heen

Op zaterdag 20 en zondag 21 april, en de weekends daarna, opent Kapel Rozenkrans de deuren voor ‘Living expo: Was het 60, 70 of 80?’. Deze tentoonstelling brengt de charme van de jaren 60, 70 en 80 terug, compleet met decors, muziek en beelden uit die tijd. Het is jouw kans om de verschillen en gelijkenissen te ontdekken tussen jouw thuis en dat van je ouders of grootouders.

 • Kapel Rozenkrans
 • zaterdag 20 april (14-18 uur) en zondag 21 april (10-18 uur)
 • 27 en 28 april, 4 en 5 mei (14-18 uur)
 • van 22 tot 26 april en 29 april tot 2 mei (14-18 uur)
 • voor groepen op afspraak via cultuur@koksijde.be
 • gratis

Geschiedenis van Oostduinkerke

De lezing ‘2.000 jaar thuis in Oostduinkerke’ op zondag 21 april neemt je mee op een fascinerende reis door de tijd. Van een onherbergzaam moerasgebied tot een thuis voor monniken, landbouwers, vissers, tweedeverblijvers en toeristen. Ontdek hoe Oostduinkerke evolueerde naar de populaire badplaats van vandaag.

Op zoek naar jouw wortels?

Ben je geïnteresseerd in genealogie? Dan biedt de lezing ‘Initiatie genealogie, wat kan je terugvinden van je voorouders?’ een introductie in de wereld van familiegeschiedenis. Deze sessies leren je de basis van genealogisch onderzoek en hoe je meer te weten komt over je eigen voorouders.

 • Erfgoedhuis Bachten de Kupe, Leopold II-laan 2
 • zondag 21 april: 10.30-11.30 uur en 14.30-15.30 uur
 • gratis

Tips: Bezoek het documentatiecentrum van Familiekunde Vlaanderen regio Westkust. Of passeer langs de expo met materiaal rond architecten, aannemers en bewoners van een aantal opmerkelijke woningen. Vrij toegankelijk op zondag 21 april van 10 tot 17 uur.

Een thuis voor de jongsten

Het Abdijmuseum Ten Duinen zet op Erfgoeddag zijn deuren open voor gezinnen met jonge kinderen. Met een nieuw peuter- en kleuterparcours moedigt het museum de jongste bezoekers aan om te ontdekken en te spelen. Dit initiatief breekt met de afspraak van ‘je mag niks aanraken’ en maakt van het museum een plek waar kinderen op een speelse manier leren over het verleden. Jouw museumbezoek wordt een echte gezinsbeleving.

 • Abdijmuseum Ten Duinen
 • zondag 21 april: 14-18 uur
 • gratis

Binnenkijken in de school van vroeger

De tentoonstelling: ‘Thuis in d’oede schole’ neemt je mee terug naar de schooltijd van vroeger. Bekijk hoe het eraan toeging in het onderwijs tussen 1880 en1925. Van knutselwerkjes tot diploma’s: je ziet het schoolleven zoals het was. Organisatie: Samana.

 • Keunekapel, H. Christiaenslaan 40
 •  zondag 21 april: 10 tot 18 uur
 • gratis

Een dag van verbinding

Erfgoeddag is een uitnodiging om de diepere betekenis van ’thuis’ te verkennen. Van de living expo die ons meeneemt door verschillende decennia tot de lezingen en tentoonstellingen die ons verbinden met onze voorouders en onze gemeenschappelijke geschiedenis. Erfgoeddag laat je nadenken over wat thuis betekent voor ons allemaal.

Extra nieuws:

De Panne Nieuws

Verkeerskoffer ‘Meester op de Fiets’

Verkeerskoffer ‘Meester op de Fiets’: Het lokaal bestuur De Panne wil het fietsniveau van de Pannese lagereschoolkinderen verbeteren. Daarom kunnen scholen vanaf 1 mei 2024

Nieuws Poperinge

Vergeten Spoor

Vergeten Spoor: Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Poperingse landschap dooraderd met spoorlijnen, in totaal meer dan 160 kilometer. “Vergeten spoor” brengt dit treinverhaal tot

De Panne Nieuws

Seniorenfeest De Panne 2024

Seniorenfeest De Panne 2024: Op 11 juni 2024 worden alle senioren verwacht in het Plopsa Theater voor het Seniorenfeest, dit jaar met niemand minder dan