Erfgoeddag 2024 Diksmuide

Erfgoeddag 2024 Diksmuide

Erfgoeddag 2024 Diksmuide  Thema ‘Thuis’:

Erfgoeddag is een initiatief van FARO en richt zich op het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat wij van onze voorouders overgeleverd kregen. Elk jaar doen honderden musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen en talloze andere erfgoedorganisaties mee.

Dit jaar is het thema ‘thuis’: Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Je ontdekt wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en vragen over je nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel, veel meer! 

Wanneer?

Zondag 21 april 2024.

Waar?

  • Diksmuide:
    • Verhalenschat Diksmuide, dienst Toerisme, Grote Markt 6
    • Museum aan de IJzer, IJzerdijk
    • Dodengang, IJzerdijk
  • op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel

Meer activiteiten op Erfgoeddag vind je via deze link.

Prijs

Gratis activiteiten, voor sommige activiteiten moet je wel reserveren omdat de beschikbare plaatsen beperkt zijn. 

Inschrijven:

Noodzakelijk voor

  • Speurtocht en rondleiding Kaartjes van het thuisfront (Museum aan de IJzer) en
  • Proevertjes uit de veldkeuken (Dodengang)


Liksems in het thuisfront

Verhalenschat, ingang via dienst Toerisme, Grote Markt 6

  • 1 januari t.e.m. 29 maart: open van maandag tot zaterdag van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16 uur (laatste bezoek om 15.30 uur)
  • 30 maart t.e.m. 1 september: elke dag open, ook op zon- en feestdagen, van 9.30 uur tot 17 uur (laatste bezoek om 16.30 uur). 

vrije toegang

expo met kinderquiz en gids via de ErfgoedApp

In de Verhalenschat bij de dienst Toerisme vind je de familievriendelijke expo Liksems. Een plaats waar vele historische verhalen een nieuwe thuis hebben gevonden. De expo toont hoe het frontlandschap evolueerde naar een vredevol herdenkingslandschap. De storytellers zijn kunstzinnige personages die tijdens de Eerste Wereldoorlog hun warme thuis ruilden voor een verblijf aan het koude oorlogsfront: de frontschilders Karel Vanlerberghe, Charles Fouqueray, Achille Van Sassenbrouck, kunstenares Käthe Kollwitz en haar zoon Peter. Zij wijzen op de verwondingen en de littekens die we vandaag nog herkennen in het landschap aan de hand van een mix van prints, audio- en videofragmenten. 

Wil je nog veel meer te weten komen over deze Liksems, dan is de ErfgoedApp je gids tijdens het bezoek. Scan de QR-codes met de app en ontdek een schat aan informatie. Een handleiding vind je op deze pagina.

Kinderen die de quiz oplossen, kunnen aan de balie een geschenkje ontvangen.

Kaartjes van het thuisfront

Museum aan de IJzer, IJzerdijk 49

10-11.30 uur / 11-12.30 uur / 13-14.30 uur / 14-15.30 uur, op reservatie

Speurtocht en rondleiding voor families met kinderen van 6 tot 12 jaar.


foto © Museum aan de IJzer

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn soldaten ver weg van huis. Samen proberen ze er het beste van te maken en hun eigen thuis aan het front op te bouwen. Sommigen schilderen, anderen schrijven en nog anderen spelen kaartspelletjes om de tijd te doden.

Een speurtocht, begeleid door een gids, leidt families door de huiskamers van onze soldaten. In een spannende zoektocht verzamel je speelkaarten, verspreid in het museum. Die heb je nodig om na de rondleiding een zo stevig mogelijk kaartenhuisje te bouwen.

Kaarten sprokkelen doe je vooral door te snuisteren in het museum. Een gids brengt je hoog de toren in, maar wijst je ook de weg diep onder de grond waar de soldaten hun eigen veilige thuis bouwden. Kom op 21 april dus gerust maar bij het Museum aan de IJzer aankloppen en ontdek zo meer over het ‘thuisfront’.

Verzeker je van een plaats door je in te schrijven via deze link. Reserveren kan tot zaterdag 20 april, 18 uur.

Het aantal plaatsen per tijdslot is beperkt tot 20 personen. Meld je 5 minuten voor het gekozen startuur aan in het ticketgebouw.

Dagelijkse kost in de Dodengang

Dodengang, IJzerdijk 65

10 tot 18 uur, laatste toegang om 17 uur.

evocatie, geschikt voor kinderen van 6 tot 18 jaar. 

Inschrijven op voorhand is niet nodig. De site is vrij toegankelijk. Reservatie is alleen verplicht als je wil genieten van de gratis proevertjes uit de veldkeuken.

Activiteit van War Heritage Institute – Plateau West, in samenwerking met stad Diksmuide.

Proeven van het rantsoen van de Belgische soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog? Wat werd er aan het front gegeten en gedronken, hoe werd dit bereid en waar kwamen de ingrediënten vandaan? Leer er alles over tijdens Erfgoeddag in de Dodengang op zondag 21 april 2024! Dankzij levende geschiedenis en onze gidsen kom je alles te weten over de dagelijkse kost van de Belgische soldaten aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De site is de volledige dag vrij toegankelijk. Inschrijven op voorhand is niet nodig. De site is vrij toegankelijk. Reservatie is alleen verplicht indien je wil genieten van de gratis proevertjes uit de veldkeuken.

Wil je echter ook genieten van de gratis proevertjes uit de veldkeuken? Stuur dan uiterlijk 14 april je gegevens en het aantal personen naar dodengang@warheritage.be.

Reserveren kan vanaf donderdag 01/02/2024 om 10 uur tot zondag 14/04/2024 18 uur.

Toegankelijkheid: 

Het bezoekerscentrum en de veldkeuken zijn volledig toegankelijk. De loopgraven zijn deels toegankelijk voor personen met een fysieke beperking.

Contact:

051 50 53 44
https://dodengang.be/nl
dodengang@warheritage.be 

Extra nieuws:

Nieuws Veurne

Bloemenmarkt Veurne 2024

Bloemenmarkt Veurne 2024: Traditiegetrouw is er op Pinkstermaandag, 20 mei 2024, de Bloemenmarkt! Flaneer er tussen tal van verkoop- en infostands. Op de Grote Markt

De Panne De Panne Bezienswaardigheden Nieuws

Westerpunt De Panne

Westerpunt De Panne: Op het einde van de betonnen wandeldijk richting Frankrijk vind je een architecturaal hoogstandje dat elke bezoeker een prachtig uitzicht biedt over

Koksijde Nieuws

Zoeavenherdenking 20 mei 2024

Zoeavenherdenking 20 mei 2024: Wie zijn deze mannen in opvallend uniform? Het zijn de Zoeaven, eenheden van het Franse koloniale leger. Ze verbleven een 14-tal maanden (1915-1916) in