Erfgoeddag 2024 Poperinge

Erfgoeddag 2024 Poperinge

Erfgoeddag 2024 Poperinge: Op Erfgoeddag wordt aandacht geschonken aan het alledaagse erfgoed dat op het eerste zicht doornormaal lijkt, maar toch zo waardevol is. Kom ‘Thuis’ op diverse erfgoedlocaties.

Ontdek op zondag 21 april op diverse Poperingse erfgoedlocaties wat een huis tot een echte ’thuis’ maakt. Denk aan de vele voorwerpen, erfstukken, familieverhalen en tradities die je een thuisgevoel geven en mooie herinneringen oproepen. Verwacht je aan een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, verbondenheid en nog veel, veel meer!

Alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten is tijdig inschrijven nodig. 

Erfgoeddag 2024 Poperinge programma

Hopmuseum Poperinge: het volkscafé, een tweede thuis

Volkscafés zijn niet weg te denken uit ons cultureel erfgoed. Hun waardevolle interieurs, geschiedenis en de verhalen zitten nog diep in ons geheugen gegrift. Het was de plaats waar iedereen over de vloer kwam, waar een goed gesprek tot in de vroege morgen duurde, waar nu en dan ruzies konden opvlammen en terug werden bijgelegd bij een fris glas bier. Als eerbetoon staat in het Hopmuseum een tijdelijke tentoonstelling opgesteld die je met weemoed terug doet denken aan de vele cafeetjes van weleer.

Manillen mag zeker niet ontbreken, dus wordt er op 20 en 21 april van 14u tot 17u gekaart. De winnaar kan thuis nagenieten met de gewonnen fles bier.

De binnenplaats van Bistro De Stadsschaal wordt een trefpunt met cafébazen van weleer. Vele Poperingenaars herinneren zich nog de tijd van Kaffee De Keikop, De Sax, Cour de Flandre, De Beurs, Casino, De Ranke, Ons Huis, Brittania,… Volkspelen en muziek maken alles compleet, ambiance verzekerd.

Thuiskomen in het Pensionaat

Dit jaar bestaat vzw ’t Pensionaat 20 jaar. De activiteiten van de vzw zijn heel divers. In 20 jaar werden vele activiteiten georganiseerd waardoor heel wat mensen zich er thuis voelden. Tijdens Erfgoeddag wordt een compilatie gebracht in beeld van de vele activiteiten. Ook de kunstenaarscollectieven ‘Letters in Steen’ en ‘Creabel’ vonden een thuis in het Pensionaat. Zij stellen tentoon en bieden demonstraties letterkappen en tekenen.

Welkom in de GasTHUISkapel

Het Gasthuis was oorspronkelijk een “passantenliedengasthuis”, een soort hospitaal waar kloosterzusters instonden voor de opvang van noodlijdenden en vreemdelingen die door de stad trokken. Pas later zouden de zusters zich met ziekenzorg beginnen bezighouden, om zich in de 18e eeuw uitsluitend nog hierop toe te leggen. Een tijdelijke thuis voor wie het nodig had. Kom tijdens de rondleiding meer te weten over de geschiedenis van deze Gasthuiskapel en over de recente renovatie- en restauratiewerken.

Reserveer

Talbot House, een thuis voor velen

Tijdens WO I was Talbot House een thuis voor vele (Britse) soldaten en het huiselijk karakter is nog steeds bewaard doorheen de jaren. Maar ook na de oorlog  was en is Talbot House nog steeds het Huis waar iedereen welkom is. We nemen jullie mee naar het Oud Kerkhof ‘Rekhof’, waar heel wat Talbotousians een laatste thuis vonden. Verhalenverteller Luc staat er stil bij enkele markante figuren uit de geschiedenis van Talbot House en hoe zij hielpen er een thuis van te maken. Afronden doen we in Talbot House met een deugddoend theetje!

Reserveer

Samen uit, samen thuis in Kasteelpark De Lovie

Kasteelpark De Lovie was jarenlang een thuis voor graven, hooggeplaatste militairen en tbc-patiënten. Vandaag huist het kasteel een betekenisvolle werking waar ruimte is voor ontmoeting en om je verhaal te delen. Op Erfgoeddag wordt in het kasteel een huiselijke boekenverkoop georganiseerd, want boeken dat zijn verhalen en verhalen verbinden. Kom snuisteren in tal van boeken, geniet in het theesalon van een lekker lokaal drankje en ga in gesprek met de mensen die op het park vandaag ondersteuning krijgen. 

Kindjes en Keikoppen: een grensgeval

Al eeuwenlang is er onderhuids of duidelijk voelbaar concurrentie tussen de Ieperlingen en de Poperingenaars. De Ieperse ‘kindjes’ en de Poperinge ‘keikoppen’ voelen zich vooral thuis in hun eigen stad, maar hebben meer raakvlakken dan ze misschien wel denken. Met deze fietsroute trap je langs de grens tussen Ieper en Poperinge en ontdek je verrassende weetjes en straffe verhalen over de gedeelde geschiedenis van deze twee buursteden. Routeplan kan opgehaald worden in de archieven, bibliotheken en toeristische diensten van Ieper en Poperinge.

Downloads

Extra nieuws:

De Panne Nieuws

Verkeerskoffer ‘Meester op de Fiets’

Verkeerskoffer ‘Meester op de Fiets’: Het lokaal bestuur De Panne wil het fietsniveau van de Pannese lagereschoolkinderen verbeteren. Daarom kunnen scholen vanaf 1 mei 2024

Nieuws Poperinge

Vergeten Spoor

Vergeten Spoor: Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Poperingse landschap dooraderd met spoorlijnen, in totaal meer dan 160 kilometer. “Vergeten spoor” brengt dit treinverhaal tot

De Panne Nieuws

Seniorenfeest De Panne 2024

Seniorenfeest De Panne 2024: Op 11 juni 2024 worden alle senioren verwacht in het Plopsa Theater voor het Seniorenfeest, dit jaar met niemand minder dan