Erfgoeddag Veurne 23 april 2023

Erfgoeddag Veurne 23 april 2023

Erfgoeddag Veurne 23 april 2023

Al twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. In 2023 is dat op zondag 23 april. Het doel van al die inspanningen? De rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen brengen.

Ook dit jaar kan je in Veurne heel wat erfgoed spotten! Geniet op 23 april van een beestige Erfgoeddag met heel wat activiteiten in dit thema:  beestige voorleesmomenten, een beiaardconcert of neem een kijkje achter de schermen van het Veurnse conservatieproject! 

Wat is er te beleven op Erfgoeddag Veurne 23 april 2023:

Beestige voorleesmomenten

Heb je er ooit op gelet dat het krioelt van de dieren op de Veurnse Grote Markt? Geen levende dieren, wel verscheidene standbeelden aangebracht op de gevels van de statige gebouwen. Tracht er zoveel mogelijk te spotten!

Zo kom je vanzelf aan bij het Historisch Stadhuis waar twee leeuwen je aan de inkom begroeten. Stap binnen en zet je speurtocht gewoon verder, want ook het Mechels goudleer verbergt meer beestige taferelen dan je op het eerste zicht denkt! In dit fraaie decor kan je luistervinken tijdens verschillende korte voorleesmomenten. 

Praktisch:

  • Waar? Historisch Stadhuis, Grote Markt 29 
  • Wanneer? Om 14u, 14u30, 15u, 15u30 en 16u

Beiaardconcert

Veurne Stadsbeeld Winter

Genietend vanop een gezellig terras of al wandelend door het centrum, de beiaard bereikt al wie horen wil. De nieuwe Veurnse stadsbeiaardier, Els Debevere, brengt haar eerste concert te Veurne. De liederen hebben voor de gelegenheid een beestig thema. Herken jij ze allemaal?

Praktisch:

  • Waar? de beiaardklokken zullen over heel Veurne te horen zijn, maar waarschijnlijk het allerbest op de Grote Markt
  • Wanneer? 15u

Onzichtbare beestjes: Achter de schermen van het kunstdepot

Stad Veurne heeft een erg rijk en divers kunstdepot. Heel wat werken worden bewaard, maar om ze goed te kunnen conserveren, moeten de kunstobjecten worden gecontroleerd en beschermt tegen slijtage of schade. Het zijn vooral de onzichtbare beestjes die grote schade kunnen aanrichten. Hiervoor doen we, samen met professioneel conservator/restaurateur Daniëlle Depoortere, een beroep op vrijwilligers.

Schimmels, houtworm en allerlei andere insecten kunnen grote schade toebrengen aan een kunstcollectie. Conservatie van de kunstwerken gaat deze bedreiging tegen. Een gegidste rondleiding van de betrokken vrijwilligers leert je meer over de kunstcollectie alsook over het conservatieproject.

Meer info over de conservatie en de collectie: www.veurne.be/kunstdepot

Praktisch:

Waar? Stad- en Landshuis, Grote Markt 29

Wanneer? 14u

Inschrijven? Via 058 33 55 31 of visit@veurne.be(link sends email)

Extra nieuws:

Nieuwpoort Nieuws

Italiaanse avond Kiwanis Nieuwpoort

Italiaanse avond Kiwanis Nieuwpoort: Ter ere van het 50jarig bestaan van Kiwanis Nieuwpoort organiseert de lokale afdeling een spetterende Italiaanse avond. Het evenement, dat plaatsvindt

De Panne Nieuws Veurne

CLASSIC BRUGGE – DE PANNE

CLASSIC BRUGGE – DE PANNE: Op 20 en 21 maart staat de Classic Brugge – De Panne opnieuw op het programma. Wil je volop meegenieten?

Koksijde Nieuws

Bredene Koksijde Classic

Bredene Koksijde Classic: Wie spurt naar eeuwige roem in de Bredene Koksijde Classic? We zijn al aan de 5e editie toe van de miniklassieker. Traditiegetrouw