Expo De Zee Duinenhuis

Expo De Zee Duinenhuis

Expo De Zee Duinenhuis:

De zee, dat is niet enkel een oneindige massa water, maar ook een onuitputtelijke bron van inspiratie. Met de blik op oneindig lijken die deinende golven soms ongrijpbaar, maar toch slagen vele illustratoren erin om de zee op een treffende manier op papier te zetten.

Thalassa! Thalassa! Of: De zee! De zee! Dat riepen de Grieken in de Anabasis van Xenophon toen ze na moeilijke omzwervingen in het binnenland eindelijk de Zwarte Zee bereikten. De zee was ook de thuis van goden zoals Thalassa en Poseidon en speelde een hoofdrol in vele mythes en verhalen van o.a. Homeros.

De zee, een uniek universum

Ook vandaag worden vele schrijvers en illustratoren geïnspireerd bij de aanblik van de zee. Want de zee heeft vele gezichten: rustig deinend of stormachtig, azuurblauw, grijs of gitzwart. De zee als veilige haven, maar heb je minder geluk, als laatste rustplaats. De zee als plek van zorgeloos vakantievertier, maar ook als onstuimige kracht bij een vloedgolf. Vele tegenstellingen kenmerken deze oerkracht van de natuur, maar hoe dan ook: ze blijft indrukwekkend mooi en fascinerend.

De laatste decennia wordt de schoonheid van de zee bedreigd: lekkende olietankers, gedumpt afval, klimaatopwarming. In het boek Gered! van Mattias De Leeuw grapt de giraf dat hij het ‘hoofd wel boven zee houdt’, maar de klimaatopwarming is geen lachertje.

Illustrator Leo Timmers monstert aan in de expo De zee! De zee! met het kleurrijke boek Het eiland van Olifant. Dit verhaal kreeg vorm tijdens de lockdown: het geïsoleerde gevoel, zo typerend aan een eiland, was in deze periode dan ook erg herkenbaar. Verschillende dieren dobberen rond op de oceaan, Leo laat in het midden of ze op de vlucht zijn. The New York Times bekroonde dit boek tot één van de beste kinderboeken van 2022. 

De Nederlandse illustrator Marije Tolman liet zich niet enkel inspireren door de zee, maar ook door Oostendenaar James Ensor. In De grote maskerade gaat de lezer mee op een bizar avontuur met de beroemde kunstenaar. Het Eiland maakte ze samen met haar vader Ronald Tolman. Het speelt zich af op hun geliefde eiland Terschelling. We volgen de ontmoetingen van een ijsbeer tijdens het eilandhoppen. Het campagnebeeld van de expo vind je terug in dit boek.

Mies van Hout tekende kleurrijke vissen op een zwarte achtergrond voor het boek Vrolijk. Elke vis kreeg een eigen, uitgesproken emotie. Het boek helpt kinderen te praten over hun gevoelens.

Wonderlijke onderwaterwezens

De meermaals bekroonde graphic novel Zwerveling van Peter Van den Ende toont meesterlijke beelden van kwallen, octopussen en fantasiewezens. Inspiratie vond Peter als zeebioloog op de Kaaimaneilanden. De vaak gehoorde vergelijking met de onvolprezen Shaun Tan is volledig terecht.

Over vuurtorens en strandhutten

Niet enkel natuur linken we met de zee, ook een aantal bouwsels kunnen we in één adem noemen: strandhutten, zandkastelen en vuurtorens. Zo neemt het bekroonde en verfilmde debuut Lampje van Annet Schaap je mee naar een grijze vuurtoren op een schiereiland. (‘Een eiland dat nog een beetje vastzit aan het vasteland, als een losse tand aan een draadje.’)

Op dit schiereiland staat een vuurtoren, een hoge grijze, die ’s nachts zijn licht rond laat gaan over de kleine stad aan zee. Zo zorgt hij ervoor dat de schepen zich niet te pletter varen op de rots, die daar zo onhandig ligt in het midden van de baai. Zo zorgt hij ervoor dat de nacht wat minder donker lijkt en het grote land, de wijde zee wat minder groot en wijd.

Uit ‘Lampje’, Annet Schaap, Querido

Expo De Zee Duinenhuis Interactieve expo

Interactieve opdrachten zorgen ervoor dat de bezoekers (jong, oud en alle leeftijden daar tussenin) zich geen moment vervelen. Onderweg frotteren ze de gekste zeemonsters. In de strandcabine komen ze tot rust en duiken ze in het ruime aanbod (prenten)boeken. Gezinnen worden voor even zeeavonturiers en gaan met een doeblad (6-12 jaar) op zoek naar vissen, vuurtorens en zeemonsters.

Expo De Zee Duinenhuis Praktisch

Vanaf 7 JUNI
Dinsdag tot en met vrijdag10 – 12 uur en van 13 – 16 uur
Zaterdag en zondag14 – 17 uur
JULI – AUGUSTUS
Dinsdag tot en met vrijdag10 – 12 uur en van 13 – 17 uur
Zaterdag en zondag14 – 17 uur
Tot en met 7 SEPTEMBER
Dinsdag tot en met vrijdag10 – 12 uur en van 13 – 16 uur
Zaterdag en zondag14 – 17 uur
Elke maandag gesloten

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.