Garnaalfeesten Oostduinkerke 2024

Garnaalfeesten Oostduinkerke 2024

Garnaalfeesten Oostduinkerke 2024: Zet de zomer feestend in met de 73e editie van de Garnaalfeesten! Een ode aan de garnaal en in het bijzonder aan de garnaalvissers. Tijdens dit weekend staan folklore en ambacht in de kijker. Hieronder vind je het activiteitenprogramma:

Garnaalfeesten Oostduinkerke 2024 Zaterdag 29 juni

– Paardenvisserstocht, 07.00 – 18.00 u. (organisatie Wandelclub Nieuwpoort)
– Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen: Heb jij het garnaalpellen in de vingers en wil je jezelf kronen tot Belgische kampioen? Doe mee en waag je kans.

Praktisch:
Uur
: 9 – 12.30 uur
Waar: Oostduinkerke-Bad: Biedenkopflaan


Folkloremarkt, 11.00 – 18.00 u.:
Kom eens een kijkje nemen op de folkloremarkt waar je kennis kan maken met de visserij en de vele oude ambachten. Ook een drankje en een hapje zal niet ontbreken. Proef de echte garnaalsoep: op de folkloremarkt word je verleid door de geur van garnaalsoep. Chef-kok van dienst? De Koninklijke Orde van de Paardevisser (om 11 uur).

Aanstelling Mieke Garnaal en eredames, 11.30 u.: Mieke Garnaal en haar eredames worden aangesteld en vertegenwoordigen onze gemeente op verschillende evenementen.

Prijsuitreiking BK Garnaalpellen, 12.30 u.: Wie is de winnaar van deze editie? Kom het ontdekken!

Straattheater “Mariette Crevette”, 13.00 u.: Mariette Crevette vertegenwoordigt de ideale moeder van de paardenvisser in de folklore van Oostduinkerke. Ieder jaar wordt er een nieuw verhaal geschreven over het wel en wee van de paardenvissers. Daarbij wordt er telkens afgesloten met een lied.

Optocht van de Paardenvissers met de Koninklijke Harmonie Vrienden van de Brandweer, 13.15 u.: De garnaalvissers te paard trekken onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie Vrienden van de Brandweer naar zee.

Wedstrijd garnalen vissen, 14.00 – 15.00 u.: Bekijk de garnaalvissers te paard: ze trekken met de kruiersverenigingen (de Spanjaardbank, de Slepers, de Gernoarskruwers en de Stienesteekers) en honderden kinderen op pad om garnalen te vangen. De dapperste kinderen kunnen in het zog van de garnaalvissers te paard en de kruiersverenigingen ook het zeewater trotseren. Met steeknetjes op zoek naar het grijze goud van de Noordzee. Achteraf worden ze gekookt en verkocht. Een delicatesse.


Straattheater “Mariette Crevette”, 17.00 u.: Mariette Crevette vertegenwoordigt de ideale moeder van de paardenvisser in de folklore van Oostduinkerke. Ieder jaar wordt er een nieuw verhaal geschreven over het wel en wee van de paardenvissers. Daarbij wordt er telkens afgesloten met een lied.

Garnaalfeesten Oostduinkerke 2024 Zondag 30 juni 

Vissersmis, 09.30 u.
Optocht naar zee & Zeewijding, 10.30 u.:
Maak de Zeewijding mee: samen met de paardenvissers, kruiersverenigingen, folkloristische groepen, reddingsdiensten en iedereen die leeft en werkt met de zee.
Folkloristische dansjes, 11.15 – 12.00 u.
Optreden Paradekorps El Fuerte, 14.00 u.
: astridplein en zeedijk
Garnaalstoet, 15.30 u: Geniet van de grote folkloristische Garnaalstoet: een optocht van praalwagens, muziekkorpsen en traditioneel geklede garnaalvissers die door de straten van Oostduinkerke trekken.

Extra nieuws:

De Panne Nieuws

SHOPPING DAYS De Panne 2024

SHOPPING DAYS De Panne 2024 SCOOR JOUW PANNEBATJES EN GENIET VAN ANIMATIE EN OPTREDENS. Het eerste weekend van de zomer moet je in De Panne

Nieuws Vleteren

OPENINGSFEEST DE MEESTERSMOLEN

OPENINGSFEEST DE MEESTERSMOLEN: De ‘De Meestersmolen’ werd volledig hersteld en opgefrist. De werken werden in december afgerond, dus de molen staat er weer piekfijn bij. 

Koksijde Nieuws

Bunkerdag 2024 Koksijde

Bunkerdag 2024 Koksijde: Kom naar één van de 2 gratis activiteiten over de beroemde ondergrondse schuilplaatsen. Belangrijk: vergeet je niet in te schrijven!  2 juni