Gigantisch kunstwerk verwelkomt treinreizigers

Gigantisch kunstwerk verwelkomt treinreizigers

Gigantisch kunstwerk verwelkomt treinreizigers: Wat ooit een grijze en saaie doorgang was, is nu veranderd in een waar kunstwerk met de hoofdletter K. Geïnspireerd door ereburgers zoals Paul Delvaux, Willem Vermandere, Maud Vanhauwaert en Will Tura zorgde dit project dat de stationstunnel veel aantrekkelijker is geworden voor reizigers.

Het project, met als slagzin Zoveel Veurne! – Uitzonderlijk Veurne,  heeft volop inspiratie geboden voor het kunstwerk met de titel Dag Veurne. Dit transformeert de trappenhal in de stationstunnel tot een surreële scène waar de tijd lijkt stil te staan. Het werk is een eigenzinnige interpretatie van het Belgisch surrealisme, met duidelijke verwijzingen naar de stad en haar ereburgers.

Het kunstwerk werd ontworpen in opdracht van Stad Veurne door kunstenaarscollectief Treepack. Ze werkten samen met Belgische artiest Sam Billen.

Het eerste deel van het ontwerp toont een saxofonist, sterk geassocieerd met Willem Vermandere, en een schilderij van een skelet, een knipoog naar de beroemde werken van Paul Delvaux. Op de achtergrond prijkt het marktplein van Veurne met het stadhuis, belfort en kerk.

In het tweede deel zien we Helena. Helena houdt een gesigneerde platenhoes vast van Will Tura. De man die de klok terugdraait, verwijst naar het nummer Als hij de tijd kon terugdraaien van Will Tura en benadrukt nogmaals de relativiteit van tijd zoals in de schilderijen van Delvaux. In de achtergrond staat de Sint-Niklaastoren.

De muurschildering van maar liefst 150m² weerspiegelt de gezamenlijke inspanning van Stad Veurne en kunstenaarscollectief Treepack om zowel de toegankelijkheid van het station en de omgeving te verbeteren. Het nodigt bezoekers uit om te genieten van de stad en fungeert als een welkomstmonument voor alle reizigers. Bovendien draagt het bij aan onze visie voor een levendige en gastvrije stad.

Treepack, gespecialiseerd in het verfraaien van publieke ruimtes, heeft dit kunstwerk gerealiseerd. In de afgelopen jaren hebben ze talrijke gebouwen en openbare plaatsen getransformeerd met muurschilderingen en street art tot prachtige kunstwerken.

Voor het ontwerp en de uitvoering van deze mural is er 14.520 euro uitgetrokken.

Quote Jonas Bel, Veurne Plus, schepen van Cultuur: “Het station wordt vaak als de in- of uitgangspoort van een stad gezien. Met dit gigantisch kunstwerk laten we inkomende reiziger alvast tonen wat hij allemaal kan verwachten en kan de vertrekkende reiziger nog eens samenvattend meenemen over alles wat die mocht ontdekken. Een waar pareltje!”

Extra nieuws:

De Panne Nieuws

SHOPPING DAYS De Panne 2024

SHOPPING DAYS De Panne 2024 SCOOR JOUW PANNEBATJES EN GENIET VAN ANIMATIE EN OPTREDENS. Het eerste weekend van de zomer moet je in De Panne

Nieuws Vleteren

OPENINGSFEEST DE MEESTERSMOLEN

OPENINGSFEEST DE MEESTERSMOLEN: De ‘De Meestersmolen’ werd volledig hersteld en opgefrist. De werken werden in december afgerond, dus de molen staat er weer piekfijn bij. 

Koksijde Nieuws

Bunkerdag 2024 Koksijde

Bunkerdag 2024 Koksijde: Kom naar één van de 2 gratis activiteiten over de beroemde ondergrondse schuilplaatsen. Belangrijk: vergeet je niet in te schrijven!  2 juni