Help je Aziatische hoornaars vangen?

Help je Aziatische hoornaars vangen?

Help je Aziatische hoornaars vangen? De Aziatische hoornaar is een wespensoort uit Zuidoost-China die sinds 2016 opduikt in ons land. Deze grote wespachtige, niet te verwarren met de nuttige inheemse Europese hoornaar, is een geduchte vijand van onze bijen. Helaas breidt de soort ook in onze regio jaarlijks uit. Je kan de Aziatische hoornaar bestrijden met voorjaarsvallen. Poperinge en imkersvereniging De Westerbie willen dit voorjaar zo veel mogelijk koninginnen vangen.

Koninginnen van de Aziatische hoornaar overwinteren op droge, beschutte plaatsen en verlaten eind februari, begin maart hun nest. Zodra de koningin haar winterschuilplaats verlaat, gaat ze niet meer terug en zoekt ze een plaats om een embryonest te maken. Zo’n nesten vind je vaak in tuinhuisjes of andere droge plaatsen in de buurt van mensen en water. Uit de eitjes komen voorjaarslarven die de koningin grootbrengt. Die helpen haar later in het jaar om de kolonie uit te breiden.

Tijdens de zoektocht naar voedsel voor de jonge larven is de koningin kwetsbaar. Wanneer je op voldoende plaatsen vallen met lokstof plaatst, kan je ze vangen. Na de vangst elimineer je de koningin door de val bijvoorbeeld in de diepvries te stoppen.

100 voorjaarsvallen

Poperinge werkt samen met imkersvereniging De Westerbie om dit voorjaar koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. Er zijn 100 voorjaarsvallen ter beschikking.

VRAAG JE VAL EN LOKVLOEISTOF AAN

Op donderdagavond 29 februari kan je de val afhalen en krijg je uitleg over de werking.

Extra nieuws:

Nieuwpoort Nieuws

Italiaanse avond Kiwanis Nieuwpoort

Italiaanse avond Kiwanis Nieuwpoort: Ter ere van het 50jarig bestaan van Kiwanis Nieuwpoort organiseert de lokale afdeling een spetterende Italiaanse avond. Het evenement, dat plaatsvindt

De Panne Nieuws Veurne

CLASSIC BRUGGE – DE PANNE

CLASSIC BRUGGE – DE PANNE: Op 20 en 21 maart staat de Classic Brugge – De Panne opnieuw op het programma. Wil je volop meegenieten?

Koksijde Nieuws

Bredene Koksijde Classic

Bredene Koksijde Classic: Wie spurt naar eeuwige roem in de Bredene Koksijde Classic? We zijn al aan de 5e editie toe van de miniklassieker. Traditiegetrouw