Jan Turpijn Nieuwpoort

De Nieuwpoortse reuzenfamilie bestaat uit Jan Turpijn, Goliath, Griete, Rosalinde, Puuptje, Jacqueline en Crabbe.

Rekeningen van 1494 wijzen reeds op het bestaan van een reus in de stad. Vóór de eerste wereldoorlog was er een stadsreus die Goliath heette en katholiek stond aangeschreven. Een tweede, Griete, een reuzin, was liberaal gezind. De huidige reus, Jan Turpijn II, dateert pas van 1963 en is met z’n 10,60 m en zijn 760 kg, de grootste gedragen reus van Europa. Er zijn maar liefst 24 dragers nodig om met Jan Turpijn op stap te gaan.

Maar wie was deze Jan Turpijn? Niemand minder dan de burgemeester van Nieuwpoort die in 1489 de vrouwen ging vragen met de afgematte mannen mee te strijden voor de vrijwaring van de stad. En, zij vochten zo ‘cloeckelijck’, dat Fransen, Bruggelingen en Gentenaars mochten ophoepelen. Meteen een internationale primeur voor Nieuwpoort, die daarmee in 1489 het eerste ‘jaar van de vrouw’ kon vieren.

De reuzengilde ‘Jan Turpin’ gaat vaak op stap met de reuzen ter gelegenheid van nationale en internationale feestelijkheden.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.