Jeanne Panne Nieuwpoort

Jeanne Panne was een volksvrouw die in de 17de eeuw in Nieuwpoort leefde en werkte. Ze werd onterecht beschuldigd voor hekserij en tot de brandstapel veroordeeld. We schetsen even het verhaal:

Jeanne de Deyster, beter bekend als Jeanne Panne, was de dochter van Jan de Deyster en Cathelijne Goossen. Jan de Deyster had de naam een tovenaar te zijn in het polderdorp Sint-Joris, een deelgemeente van Nieuwpoort.

Jeanne de Deyster trouwt in 1617 met Jan Panne, een bakker in de Sinte-Mariestraat, de huidige Recollettenstraat. Jeanne bracht maar liefst 11 kinderen ter wereld waarvan 10 kinderen een natuurlijke dood stierven. Alleen Joorkin bleef leven.

Jeanne was niet ongeletterd. Integendeel, ze was een intelligente vrouw die het zelfs aandurfde de belasting op de tarwe te ontduiken.

Toen ze vooraan in de vijftig was, overleed haar man. De natuur had haar ook niet verwend. Ze had geboortevlekken, ettergezwellen en ‘een roode ronde pleck’ onder haar rechter wenkbrauw.

Jeanne de Deyster werd door Jan Jacobs en de moeder van Ryckewaert Schroo als heks aangeklaagd. Zowel Ryckewaert Schroo als de dochter van Jan overleden na een bezoek aan Jeanne.

Na haar aanhouding werd ze op 10 mei 1650, door de burgemeester en schepenen, naar de pijnbank verwezen. Vooraleer in de halsband geplaatst te worden, werd ze onderzocht waarbij onder haar rechter wenkbrauw een ronde vlek werd ontdekt die ongevoelig bleek te zijn speldenprikken. Het stigma diabolicum, het teken dat Jeanne de Deyster een pact gesloten had met de duivel, was gevonden. Ze wordt om 11 u. ’s avonds in de halsband geplaats.

Op 14 mei bevestigde zij ‘libre ende buuten torture’ haar bekentenissen. Nog dezelfde dag werd ze veroordeeld tot de brandstapel. Het vonnis werd uitgevoerd op 16 mei 1650.

Om de 3 jaar wordt het leven van Jeanne de Deyster herdacht tijdens de historische evocatie. De volgende editie vindt plaats in 2021.

In de Willem De Roolaan vind je het heksenbeeld terug van Jeanne Panne. Aan de overkant van de straat zie de Duvetorre, een overblijfsel van de voormalige Sint-Laurentiuskerk. Deze toren deed later dienst als waterburcht en buskruitmagazijn.

Wist je dat? Naar verluidt hield Jeanne Panne hier haar heksensabbat en had ze afspraakjes met de duivel…

Tip! Vanaf deze zomer is er in de Nieuwpoortse binnenstad een zoektocht voor kinderen uitgestippeld, Heksenjacht. Vraag ernaar bij de Dienst Toerisme!

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.