Kerken & begraafplaatsen De Panne

Kerken & begraafplaatsen

Militaire begraafplaats De Panne

Kapel Missionarissen Oblaten

Kapellelaan 3

“t Paterskerkje” is het werk van de paters Oblaten, die zich in 1906 in De Panne vestigen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd De Panne het centrum van het vrije België. Gedurende deze moeilijke periode verbleef koning Albert I en zijn familie in onze badplaats. In de kapel van de paters Oblaten woonden zij de diensten bij.
Overste Mazure liet rond 1925 naast de kapel een Lourdesgrot bouwen. Op vraag van deze prior stond koning Albert I toe dat de kapel de titel “Koninklijke Kapel” draagt.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Zeelaan 129

Een koninklijk besluit van 25 november 1926 richtte de Onze-Lieve-Vrouwparochie op. Een kerk aan de Zeelaan was noodzakelijk geworden omwille van de groei van de toeristische activiteit na de Eerste Wereldoorlog.
De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in neoromaanse stijl gebouwd. Ze was één van de voorlopers van de typische kustkerken met progressieve en monumentale vormentaal uit de jaren 1950-1960.

Sint-Audomaruskerk

Dorpsstraat-Heldenweg

De huidige hallenkerk werd omstreeks 1855 opgetrokken in neogotische stijl.
Tot op vandaag zijn de toren (nu westtoren) en het transept, gedeeltelijk van ijzerzandsteen nog origineel. In de loop van de geschiedenis werd de kerk herhaalde malen beschadigd of vernield.

Sint-Pieterskerk

Kerkstraat 53

Naar een ontwerp van de Veurnse architect Jozef Vinck wordt in 1891 deze driebeukige neogotische hallenkerk in gele baksteen gebouwd, op een moment dat De Panne nog een vissersgehucht is van Adinkerke en er op deze plaats een kapel uit circa 1878 staat. De toren komt er in 1936 bij, wanneer de kerk door de bouw van de Dumontwijk al een tijd niet langer in het centrum van de gemeente staat.

Begraafplaatsen

Dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang

Adinkerke: Engelse militaire begraafplaats

Kromfortstraat

Op deze Engelse militaire begraafplaats liggen 168 Britse gesneuvelden uit WOI. 52 Britse soldaten, drie Britse vliegeniers, veertig Tsjechische en Slovaakse soldaten en een Egyptenaar, gevallen in WOII, kregen er eveneens een laatste rustplaats. Sinds 1970 wordt er jaarlijks in mei een plechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de Tsjechen en Slovaken die hier tijdens WOII het leven lieten.
Alle zerken dragen dezelfde uitgebeitelde vorm van informatie. Er is geen onderscheid in rang en iedereen heeft dezelfde grafsteen.

Adinkerke: Belgische militaire begraafplaats

Heldenweg

Vanaf eind september 1914 zou gestart zijn met een militaire begraafplaats in Adinkerke, als uitbreiding van het bestaande kerkhof. Vele doden die op de begraafplaats belandden, waren gestorven in een van de vlakbij gelegen medische installaties. Vandaag liggen er op de militaire begraafplaats in Adinkerke 1.651 Belgische doden, 1 Fransman en 67 Britten begraven. Langs het middenpad, op het einde van de begraafplaats, staan vijf private grafstenen.

De Panne: Belgische militaire begraafplaats

Kerkstraat 67

Aan het begin van WOI werden de doden van De Panne nog steeds op de begraafplaats van Adinkerke begraven. Een jaar nadat De Panne in 1911 een onafhankelijke gemeente was geworden, had men tevergeefs geprobeerd om grond te verwerven voor de aanleg van een eigen begraafplaats. Pas in januari 1918 kwam de huidige begraafplaats tot stand, met een militair en burgerlijk gedeelte. Vandaag zijn er op de militaire begraafplaats van De Panne 3.739 grafstenen terug te vinden.

De Panne: burgerlijke begraafplaats

Kerkstraat 67

De monumentale begraafplaats van De Panne bestaat uit een militair en burgerlijk gedeelte. Ze werd in 1918 aangelegd midden in de duinen bij “Moeder Lambik”.
De begraafplaats bevat zowel monumentale graftekens als kleinere monumenten.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.