Leopold I-monument De Panne

Ontwerp          René Cliquet (°1899, Brussel – †1977, Brussel)
Materiaal         Belgische hardsteen, brons
Plaatsing         1958
Locatie Esplanade De Panne Zeedijk

Opschrift (in Latijn):
‘HIER IS LEOPOLD DE EERSTE KONING VAN BELGIE
OP DE 17e DAG VAN DE MAAND JULI ANNO 1831
BINNENGEKOMEN OP BELGISCHE GROND
EN PLECHTIG ONTVANGEN’

Het is inderdaad in De Panne dat de toenmalige prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 17 juli 1831 de onafhankelijk geworden staat België binnenkwam. Begeleid door een eskadron van de Franse cavalerie reed hij vanuit Dunkerque (F) over het strand naar De Panne. Aan de grens wachtten de minister van Binnenlandse Zaken de Sauvage en de generaals Chastelain, comte d’Haene en baron d’Hoogvorst de nieuwe koning op. Burgemeester Ryckeboer van het toen nog onafhankelijke Adinkerke vertegenwoordigde de plaatselijke bevolking. De Panne zelf was toen slechts een gehucht, ressorterend onder Adinkerke.


Het Leopold I-monument is naar een ontwerp van de architect Victor Martiny en werd opgericht door toedoen van het ‘Nationaal Comité van het Monument Leopold I te De Panne’, waarvan luitenant-generaal Nyssens voorzitter was. Op 5 oktober 1958 huldigde burgemeester Gevaert in aanwezigheid van koning Boudewijn en eerste minister Gaston Eyskens het monument in.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.