Mee-Rij-Bankjes Diksmuide

Mee-Rij-Bankjes Diksmuide

Mee-Rij-Bankjes Diksmuide: In Oostkerke, Lampernisse en het centrum van Diksmuide vind je sinds enkele weken Mee-Rij-Bankjes. De bankjes vormen een moderne variant op het liften en zorgen voor extra mobiliteitsaanbod op het platteland. Want wonen in onze landelijke Westhoek is heerlijk … maar nóg leuker als je mobiel bent!

Het mobiliteitsaanbod is op ons platteland een stuk beperkter dan in een stedelijke context. We kiezen met z’n allen voor de auto waardoor heel wat mensen rondrijden met een wagen die dikwijls zo goed als leeg is. Waarom zouden we alleen rijden, als we ook samen kunnen rijden?


Moderne liftvariant

Het principe achter de Mee-Rij-Bankjes is eenvoudig. Dorpsgenoten en passanten vinden een Mee-Rij-Bankje in de dorpskern van Oostkerke (Sint-Veerleplein, zijde Lampernissestraat) en Lampernisse (Visserskapel) en in de IJzerlaan in het stadscentrum ter hoogte van huisnummer 49 (Kringwinkel). Wie plaatsneemt op één van de bankjes maakt duidelijk dat hij of zij naar het stadscentrum of naar Oostkerke/Lampernisse reist. Een chauffeur of dorpsgenoot kan de bankzitter vervolgens een (gratis) lift aanbieden. Waar de duim opsteken het universele liftgebaar is, is het binnen dit systeem het bankje zelf dat de liftvraag verduidelijkt. Een overkapping op de banken beschermt tegen de regen, maar toont ook dat het geen gewoon bankje is.


Dorpsgemeenschap

Waar bij liften soms wat meer schroom is, zorgt het georganiseerde karakter van het liftsysteem ervoor dat de drempel voor zowel de reiziger als chauffeur kleiner is. De dorpsgemeenschappen dragen dit systeem, promoten het gebruik en houden het in stand. Hoewel het sociaal weefsel in kleinere dorpsgemeenschappen als Oostkerke en Lampernisse – waar iedereen elkaar kent – doorgaans vrij sterk is, nodigen de Mee-Rij-Bankjes uit om nog meer sociale contacten te leggen.


Primeur

De bankjes zijn een primeur in Vlaanderen en – met uitzondering van de Oostkantons (regio Eupen) – in België. Het idee komt overgewaaid uit Duitsland, waar je regelmatig gelijkaardige initiatieven kan spotten.

Spelregels

Wie plaatsneemt op het bankje wordt ook gewezen op enkele ‘spelregels’ om het systeem veilig en fair te houden. Zo is het systeem volledig vrijblijvend en vrijwillig en zijn ritten gratis en bedoeld als vriendschapsdienst. Kinderen jonger dan 14 jaar mogen enkel met een meerderjarige begeleider reizen, jongeren tussen 14 en 18 reizen met toestemming van hun ouders. Passagiers zijn bovendien ook verzekerd in de wagen via de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

Partners

Het Mee-Rij-Systeem kostte in totaal 5.800 euro. Daarvan werd 2.900 euro (50%) verkregen via steun van het Europees plattelandsfonds LEADER via het project ‘Goesting in een Stukje Platteland’. Met dat project wil het stadsbestuur ons platteland verder promoten en positief in de kijker zetten.

Meer info via www.bezoekdiksmuide.be/meerijbankjes.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.