Navigo Museum Koksijde

0 / 5

Your page rank:

In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee. Wist je dat je er ook echte Noordzeebewoners kunt ontmoeten?

Op de aquariumverdieping waan je je diep in de Noordzee. In de 2 grote aquaria van elk 30.000 liter zitten zo’n 20-tal soorten Noorzeebewoners. Elke dag worden ze gevoederd, als je geluk hebt tijdens jouw bezoek! Neem zeker ook een kijkje in het strandaquarium met bloemdieren en Noordzeekoraal! Kers op de taart is de kraamkliniek van hondshaaitjes: je ziet de kleine visjes groeien in hun eikapsels. Eenmaal uit het ei blijven ze in dit aquarium tot ze groot genoeg zijn om tussen de andere vissen te zwemmen!

OD.1 Martha is hét topstuk van de museumcollectie, het pronkt dan ook in het midden van het museum. Het kustvissersvaartuig werd tijdens WOII in gebruik genomen. In ’62 begint het een 2e loopbaan als sleepboot. Het werd in 1998 een beschermd monument. De Martha was immers een van de enige overgebleven Vlaamse vissersvaartuigen na WOII en heeft een grote industrieel archeologische waarde.

In 2008 meerde ze, na grondige restauratie, op deze rustplaats. In 2011 was OD.1 Martha een van de 5 laureaten voor de Vlaamse monumentenprijs.Adres: Pastoor Schmitzstraat 5 – 8670 Oostduinkerke
Website: https://www.navigomuseum.be