Nieuw traject Grote Routepaden

Nieuw traject Grote Routepaden

Nieuw traject Grote Routepaden:

Vlaanderen ligt bezaaid met stickers en markeringen met witrode strepen. Die duiden de Grote Routepaden aan. Ook in Poperinge loopt er een Groot Routepad, GR5A, onderdeel van het uitgepijlde traject van 600 kilometer rondom Oost- & West-Vlaanderen. Het traject werd dit jaar aangepast.

De vrijwilligers van Grote Routepaden streven ernaar om de route zo mooi en onverhard mogelijk te houden en voeren geregeld trajectwijzigingen door. 

In het voorjaar van 2023 pasten ze het traject in Poperinge aan. Waar het oude traject van Heuvelland naar Abele, Sint-Jan-ter-Biezen, Proven en Roesbrugge richting de IJzer liep, wordt dit nu een meer onverhard traject. Komende van Heuvelland volgt het nieuwe traject de Vleterbeek, centrum Poperinge, Poperingevaart, via de Sint-Sixtusabdij terug naar De Lovie, Proven, Roesbrugge en zo naar de IJzer. De vrijwilligers pasten de markeringen al aan.

Wandeldag

Het nieuwe traject wordt ingehuldigd tijdens een wandeldag op donderdag 7 september. Leden betalen 2 euro, niet-leden 3 euro. Achteraf biedt het stadsbestuur van Poperinge een drankje aan. 

Meer info Nieuw traject Grote Routepaden:

Een nieuw traject van de GR5A rond Poperinge.

Hoppeveld

Wandeling van het centrum van Poperinge door hoppevelden, het kasteeldomein De Lovie, de Sint-Sixtusbossen, Wippehoek en langs de Vleterbeek.

 • Route Nieuw traject van GR5A
 • Van Poperinge
 • Naar Sixtusbossen
 • Aantal km 22 km; voormiddag: 9 km, namiddag: 13 km.
 • Verzamelplaats Markt van Poperinge (in het midden van de markt). Verzamelen vanaf 09.30 u, vertrekken om 10.00 u.
  Parkeer bij voorkeur op de parking van de ‘Maekeblyde-zaal’ (Brandweer).
 • Tochtleiding Jan Van Meirvenne: jan.vanmeirvenne@groteroutepaden.be
 • Prijs € 2 voor GR-leden en € 3 voor niet-leden, ter plaatse te betalen.
 • Inschrijven Inschrijven vanaf 4 augustus kan hier: KLIK HIER OM IN TE SCHRIJVEN
 • Extra info Na de wandeling wordt op het binnenplein van het Hoppemuseum een drink aangeboden door het gemeentebestuur van Poperinge.

Meer info

Via een ‘flinke klim’ en zelfs de resten van een voormalige tramlijn verlaten we Poperinge, hoofdstad van het goede leven. Via typische West-Vlaamse boerenwegjes bereiken we algauw de eerste hoppevelden. Begin september bereikt de hoppeplant zijn hoogtepunt en wordt er gestart met het oogsten van de hoppeplant. Wie weet zien we de hoppeboer, samen met seizoensarbeiders aan het werk.

Vervolgens bereiken we de rand van de Sint-Sixtusbossen. De aandachtige wandelaar zal hier ook de eerste merktekens van de GR 5A bemerken. Via het Multimovepad, een realisatie van het ANB, staan we plots midden in ‘De Lovie’. De GR 5A slingert zich door-heen het kasteeldomein. Prieeltje, kasteel, multimovepad, een vijver en zelfs een ijskelder kunnen we onderweg aanschouwen.

We verlaten het domein via een niet alledaagse toegangsweg en plots staan we aan de restanten van een V1-lanceerplatform. Nu nog onze weg zoeken richting ’t Bardehof en een frisse pint lacht ons tegemoet.

Na de middagpauze kiezen we resoluut voor het nieuwe GR 5A traject. Sixtusbossen, Dozinghem Military Cemetery, ‘de Paters’ volgen elkaar in snel tempo op. Voor we het goed beseffen staan we aan de oevers van de Poperingevaart. Of is het Vleterbeek? Wat we zeker weten is dat het vroeger nog sneller kon. Misschien later terug opnieuw? Meer uitleg tijdens de tocht. Via de Wippehoek kunnen we in ieder geval het traject aanschouwen, dan eens vanaf de rechteroever, dan weer via de linkeroever. Het slotakkoord reserveren we voor het Burggraaf Frimoutpark en zo staan we plots weer midden op de Poperingse Markt.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.