Nieuwpoort geeft stem aan jeugd met nieuw jongerenkabinet

Nieuwpoort geeft stem aan jeugd met nieuw jongerenkabinet

Stad Nieuwpoort richt een gloednieuw beleidsorgaan in voor kinderen en jongeren. Met dit jongerenkabinet krijgt de Nieuwpoortse jeugd een platform om eigen ideeën en wensen over de stad uit te spreken. Aan het hoofd van het kabinet komt een jongerenburgemeester die in februari wordt verkozen.

Op dinsdag 17 januari 2023 zijn de eerste stappen gezet voor een gloednieuw jongerenkabinet in Nieuwpoort. Tijdens een kennismakingsronde tussen het stadsbestuur, de stedelijke Jeugddienst, de scholen en Nieuwpoortse jongeren zijn de doelstellingen van dit platform toegelicht. Dit jongerenkabinet zal dienstdoen als schakelpunt tussen deze verschillende actoren.

Net als de jeugdraad, dat uit Nieuwpoortse verenigingen bestaat, gaat ook het jongerenkabinet aan de slag om Nieuwpoort nog kind- en jeugdvriendelijker te maken. Ze krijgen de unieke kans om zelf projecten te bedenken en uit te werken.

In totaal telt het jongerenkabinet tien leden uit het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs en jongeren uit het eerste en tweede middelbaar, met telkens twee afgevaardigden per Nieuwpoortse school. Deze leden zijn reeds geselecteerd: Bruce Vantroyen, Alix Michiels, Douwe Van Herck, Oscar Luyssen, Alfons Desmet, Julie Aerts, Yasir Alshaiklhi, Yara Kindermans, Nilu Verhaeghe en Avesta Hasan. Uit hun midden wordt in februari 2023 een jongerenburgemeester verkozen.

Het jongerenkabinet zal vijf keer per schooljaar vergaderen, onder het toezicht van de Jeugddienst en schepen van Jeugd Bert Gunst. Die laatste is bijzonder opgetogen over de komst van een jongerenkabinet in Nieuwpoort:

“Met de introductie van het jongerenkabinet geven we de Nieuwpoortse jeugd een extra stem. Ze krijgen de kans om hun mening te vertolken, hun bezorgdheden te uiten en bovenal om zelf met leuke of uitdagende voorstellen op de proppen te komen. Op die manier willen we als stadsbestuur nog nauwer aansluiten bij de leefwereld en verwachtingspatronen van onze jongere inwoners.”

Ook burgemeester Geert Vanden Broucke vindt het jongerenkabinet een mooie zaak:

“Met dit bijzondere initiatief geven we onze Nieuwpoortse jeugd een unieke spreekbuis, bovenop de jeugdraad die al langer actief is. Daarnaast is het ook een mooie kans om van jongs af aan te proeven van het politieke bestaan. Ze leren wat het is om verantwoordelijkheid te dragen en hoe ze efficiënt kunnen samenwerken. Daarbij maken ze ook kennis met de kunst van het compromis sluiten. Dit is echt proeven van het democratisch bestel op kleine schaal. Het zou leuk zijn als we hier de kiem leggen voor de beleidsvoerders van de toekomst.

Meer informatie over het jongerenkabinet vind je op www.nieuwpoort.be/jongerenkabinet.

Wat is het verschil tussen het jongerenkabinet en de jeugdraad?

Het verschil tussen beide adviesorganen zit hem in de leeftijd. De leden van het jongerenkabinet zijn leerlingen uit een Nieuwpoortse school, met leeftijden tussen 10 en 14 jaar. De inhoudelijke thema’s liggen hier niet vast.

De leden van de jeugdraad zijn hoofdzakelijk leden, leidinggevenden of bestuursleden van een Nieuwpoortse jeugdvereniging. Maar iedere jongere met ideeën is hier welkom. Bij de jeugdraad is de minimumleeftijd 16 jaar. In de jeugdraad liggen de inhoudelijke thema’s ook niet vast, maar gaat het vooral over algemene jeugdthema’s. Ook de subsidies van de jeugdverenigingen worden hier besproken.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.