Nieuwpoort maakt medewerkers energiebewust met opvallende campagne

Nieuwpoort maakt medewerkers energiebewust met opvallende campagne

Nieuwpoort pakt uit met een sensibiliserende energiecampagne voor medewerkers. Met kleurrijke infoborden en catchy slogans sensibiliseert de Stad over papiergebruik, verwarming en sluimerend elektriciteitsverbruik. Hiermee hoopt de Stad een duurzame mindset te verspreiden.

In het kader van duurzaamheid doet Stad Nieuwpoort er alles aan om zuinig en verstandig om te springen met voorzieningen. Dat gebeurt met een aantal weloverwogen ingrepen.

De meest zichtbare verandering die werd doorgevoerd, is het doven van de openbare straatverlichting. Sinds eind november 2022 doet Nieuwpoort van maandag tot en met vrijdag ’s nachts alle lampen uit, tussen 23 u. en 5 u. Ook de schijnwerpers op de monumenten worden dan uitgeschakeld.

In alle stadsgebouwen is de thermostaat een paar graden naar beneden gezet. Ook in het stedelijk zwembad is de temperatuur van het water lager gezet.

Deze acties kaderen in het SURE2050-project, waarbij een duurzame toekomst voor publieke gebouwen uitgestippeld wordt. Daarmee hoopt de Stad het totale verbruik van zijn gebouwenareaal terug te dringen. Alle stadsgebouwen verbruikten in 2022 immers 6.488.951 kWh aan aardgas en elektriciteit, het equivalent van het gemiddeld verbruik gedurende een jaar van 1.250 Belgische gezinnen.

Interne bewustmaking

Om de energiefactuur te drukken, rekent de Stad ook op de participatie van alle medewerkers. Via een gerichte energiecampagne worden de bijna 400 personeelsleden attent gemaakt op een aantal aandachtspunten. Dit gebeurt via verschillende kleurrijke infoborden met klinkende slogans:

  • Is printen echt nodig? Werk digitaal en maak papier overbodig.
  • Staat de verwarming niet te hoog? Een warme werksfeer creëer je zelf.
  • Doe jij de lichten uit? Inderdaad, die knop daar!
  • Staan al je elektrische toestellen uit? Zij verdienen ook een pauze.

Hiermee wordt gefocust op de drie voornaamste energieverbruikers: de papierberg, sluimerend energieverbruik door toestellen en verlichting die nodeloos aan blijven en verwarming.

Die werkpunten aanpakken is prioritair, verklaart burgemeester Geert Vanden Broucke: “In 2022 kocht de Stad bijna 2 ton printpapier aan. Onze stedelijke papierberg inkrimpen kunnen we alleen doen door minder te gaan printen en radicaal digitaal te gaan. Tegelijk willen we het energieverbruik met verschillende tips en tricks terugdringen. Zet je computer uit in plaats van op slaapstand, vergeet de lichten niet te doven, zet de printer uit en zet de verwarming lager. Het lijken onbenulligheden maar het zijn zaken die al te vaak over het hoofd worden gezien. En net die kleine zaken kunnen op het totaalplaatje een groot verschil maken. Een kleine moeite maar een grote besparing dus.”

Extra nieuws:

Nieuws Veurne

Veurne Awards 2024

Veurne Awards 2024 : Op 23 februari 2024 is er de allereerste editie van de Veurne Awards. Tijdens deze gala-avond in Furnevent zetten we onze

Koksijde Nieuws

Halloween-mountainbiketoertocht Koksijde

Halloween-mountainbiketoertocht Koksijde: Op vrijdag 27 oktober 2023 start in Oostduinkerke de 9de editie van de Halloween-mountainbiketoertocht. Dit jaar is er terug keuze uit drie verschillende afstanden: 25,

Koksijde Nieuws

Fun Shopping Koksijde

Fun Shopping Koksijde: Voor Fun Shopping moet je in Koksijde, Sint-Idesbald én Oostduinkerke zijn!Het eerste weekend van oktober slaan de VVV, de dienst voor Toerisme