Pier Kloeffe

Pier Kloeffe - Toerisme De Panne

Ontwerp          Louis Van den Eynde (°1881, Anderlecht – †1966, Anderlecht)
Materiaal         Brons
Plaatsing         1992
Locatie: Beeld Pier Kloeffe / Zeedijk 1018660 De Panne

Pier Kloeffe werd geboren op 4 augustus 1853 en heette eigenlijk Petrus Decreton. De naam komt van het landbouwdorp Creton in de Eurevallei van Normandië (F). De gehele familie had de bijnaam Kloeffe omdat de voorouders nog een herberg De Kloeffe hebben opengehouden op de weg naar Veurne.
Pier Kloeffe ging tot negen maal met een ‘galette’ op Ijslandvaart. Na deze heroïsche tijd, deed Pier het wat rustiger aan en koos hij na de Eerste Wereldoorlog een nieuwe pleisterplaats: het strand, waar hij de ‘wandvisserij’ beoefende. Steevast verscheen hij elke dag in zijn typische visserskledij. Nu en dan werd het hem te machtig, en stak hij voor een paar uur in zee, meestal in het gezelschap van zijn onafscheidelijke vriend, kunstschilder Louis Van den Eynde.
Zoals steeds draagt Pier naast een wit kinnebaardje, typisch voor de oude Ijslandvaarders, de visserskledij uit de Westhoek: de blauwe zeemanspet met zwarte klep, een rode lijnwadenblouse (de kazuifel) en een dikke donkerblauwe broek.

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.