Vissersstad Nieuwpoort pakt uit met driedaagse Visserijfeesten

Vissersstad Nieuwpoort pakt uit met driedaagse Visserijfeesten

Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei 2023 organiseert Nieuwpoort de jaarlijkse Visserijfeesten. Op de site rond het vissersschip Surcouf zorgt de Stad samen met Promovis vzw voor heerlijke lekkernijen en leuk vertier. Er valt ook heel wat te beleven in de stedelijke Vismijn, die in 2023 het 70-jarig bestaan viert. Het weekend wordt vrijdagavond op gang getrokken met het doopfeest en de eerste officiële vaart van de gerestaureerde Reddingboot 2. Op pinkstermaandag herdenkt Nieuwpoort tijdens de Vissershulde alle op zee omgekomen vissers.

De Nieuwpoortse Visserijfeesten worden ingericht van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei 2023. Tijdens deze driedaagse, een organisatie van de Stad in samenwerking met Promovis vzw, viert Nieuwpoort zijn eeuwenoude karakter als trotse vissershaven.

Langs de Handelskaai, op de zone rond het vissersschip Surcouf en de stedelijke Vismijn, vormt een gezellige vissmoefelmarkt het brandpunt van de festiviteiten. In tal van leuke eettentjes laten lokale vishandelaars je kennismaken met heerlijke visgerechten en de vele Noordzee-lekkernijen. Swingende live optredens en een kermis zorgen doorlopend voor extra sfeer en amusement. Voor kinderen en jongeren is het Strandlabo van natuurwerkgroep De Zeevonk een leerrijke must-do.

Klaar voor de vaart

Blikvanger tijdens de Visserijfeesten is de authentieke Reddingboot 2 die in zijn oude luister werd hersteld. Op vrijdag 26 mei 2023 wordt het geklasseerde Watson-reddingsvaartuig officieel gedoopt en maakt het zijn eerste rondvaart. Carl Decaluwé, provinciegouverneur van West-Vlaanderen, krijgt daarbij het peterschap van de Reddingboot 2 aangeboden. Het doopfeest vindt plaats vanaf 16.30 u. aan de kade ter hoogte van de uurwerktoren van de Vismijn.

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei 2023 kun je de aangemeerde Reddingboot 2 te bezoeken. In de Watson-loods leer je meer over de geschiedenis van het schip en zie je hoe de restauratie in zijn werk ging.

Platina Vismijn

In de stedelijke Vismijn staan tal van boeiende rondleidingen op het programma. Je komt te weten welke weg de vis aflegt, van boord tot bord. Daarnaast krijgen bezoekers een inkijk in het reilen en zeilen van dit bijzondere gebouw. Voor wie zelf de handen uit de mouwen wil steken, is er een workshop vis fileren.

Op 25 mei 1953 werd de Vismijn officieel ingehuldigd. Het iconische gebouw viert dus daags voor de start van de Visserijfeesten het 70-jarig bestaan. Deze markante mijlpaal wordt in de kijker geplaatst tijdens de tentoonstelling De Vismiene, te bezichtigen in de centrale hal van de Vismijn. Je krijgt er te zien hoe de Vismijn en de visverwerking in de afgelopen zeven decennia zijn geëvolueerd. Tegelijk wordt ook aandacht besteed aan de Vismijnen die het huidige complex voorafgegaan zijn.

Schepen van Visserij Kris Vandecasteele is tevreden dat de Vismijn een prominente plaats krijgt in het programma van de Visserijfeesten:

“De stedelijke Vismijn is het onbetwiste hart van de Nieuwpoortse visserijsector. Dit platina jubileum is een unieke kans om het verhaal van deze uitzonderlijke locatie te vertellen, in al zijn facetten. Onze Nieuwpoortse Vismijn mag dan wel de kleinste van de Belgische Kust zijn, irrelevant is hij allerminst. Wij zijn een innoverende en toonaangevende speler op vlak van dagverse vis, garnaalverwerking en duurzame visserij. Via de verschillende gidsbeurten en andere initiatieven brengen we dat verhaal tot bij het brede publiek. Zodat men het enorme potentieel van deze Vismijn ontdekt en waardeert.”  

De Visserijfeesten worden officieel geopend op vrijdag 26 mei 2023 om 18.30 u. ter hoogte van de Surcouf. Het volledige programma van het driedaagse evenement ontdek je op www.visit-nieuwpoort.be. Voor bepaalde rondleidingen in de Vismijn dien je je vooraf in te schrijven.

Vissershulde

Op pinkstermaandag brengt Nieuwpoort traditiegetrouw hulde aan alle op zee omgekomen vissers. De serene plechtigheid op maandag 29 mei 2023 start om 10 u. met een herdenkingsmis in zaal Iseland in de stedelijke Vismijn. Ook het publiek is hartelijk welkom op deze eucharistieviering.

Aansluitend is er aan de kade de zegening van de Nieuwpoortse vissersvloot. De optocht gaat nadien verder tot aan het Vissersmonument op de Kaai. Familieleden van overleden vissers leggen er samen met het stadsbestuur, overheidsinstanties en verenigingen een bloemenkrans neer.

Nieuwpoort vindt het belangrijk om jaarlijks deze ingetogen plechtigheid te organiseren, verklaart burgemeester Geert Vanden Broucke: 

“Elk jaar opnieuw brengen we aan het Vissersmonument de stadsgenoten in herinnering die door de zee werden opgeëist en nooit hun veilige thuishaven terugzagen. Met dit pakkend eerbetoon willen we duidelijk maken dat Nieuwpoort zijn verloren vissers nooit zal vergeten. Hun levensverhaal en trieste lot maken integraal deel uit van onze identiteit als vissersstad. Deze omgekomen zeelui respectvol herdenken is een teken van dankbaarheid, voor alles wat ze voor de Nieuwpoortse visserij hebben gedaan en betekend.” 

Lees ook:

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.

Comments are closed.