Wandelpad Elsie en Mairi geopend

wandelpad elsie en mairi

Ontdek dit gloednieuwe zorgwandelpad door het historische centrum van Veurne. Deze wandeling van zo’n 2 kilometer brengt je, via wegen die voor iedereen toegankelijk zijn, langs enkele van onze zorgvoorzieningen.

De route voor het Elsie en Mairipad kan je volgen door de olijfgroene borden te volgen die je nu in het centrum ziet hangen. Op die borden staat een logo van Elsie en Mairi, onder het aantal stappen en minuten tot aan een bepaald punt. Je kan de begeleidende folder gratis afhalen in Dienstencentrum De Zonnebloem. Deze zorgwandeling toont ook aan dat je in ons centrum alles makkelijk te voet kan bereiken.

Het wandelpad is een initiatief van Dienstencentrum De Zonnebloem, in samenwerking met de Seniorenadviesraad. Het wandelpad brengt je langs enkele van onze (voormalige) zorginstellingen, zoals het dienstencentrum zelf, woonzorgcentrum Ter Linden, het bisschoppelijk college, assistentiewoningen Lime …

Het nieuwe wandelpad is een ode aan Elsie en Mairi, twee Britse verpleegsters die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Veurne de oorlogsslachtoffers hebben verzorgd. Elsie Knocker en Mairi Chrishom werden al 1914 vrijwilligers bij het ambulancekorps. De twee heldinnen besloten zelf om een verbandpost op te richten aan de frontline in Pervijze. Het werd er echter te gevaarlijk en ze belandden zo in het college van Veurne. Van daaruit maakten ze riskante tochten naar het front tussen Nieuwpoort en Diksmuide om honderden gewonden te proberen te redden. Ze voeren de gewonden af van de frontlinie, zeer dikwijls in grote riskante omstandigheden en opdrachten. Vaak waren de soldaten al dood voor ze in het ziekenhuis van het college aankwamen … Zowel Elsie en Mairi overleefden de oorlog.Quote Guido Hoste, schepen van Welzijn: “We zijn blij om een wandelpad te kunnen aanbieden dat écht voor iedereen toegankelijk is, want nergens zijn er opstapjes of drempels die een hindernis vormen voor minder mobiele mensen. We brengen een ode aan al onze zorginstellingen en aan twee heldinnen die een verschil hebben gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog.”

Extra nieuws:

Nieuws Poperinge

Julifoor Kermis Poperinge 2024

Julifoor Kermis Poperinge 2024: Kermis op de Grote Markt en op de Paardenmarkt. Elke dag open vanaf 16 u. Wanneer Locatie Centrum Poperinge Grote Markt , 8970 Poperinge

Nieuws Poperinge

Kermis in het zwembad

Kermis in het zwembad: Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 juli vieren we kermis in het Sport-en Recreatiebad de Kouter te Poperinge ! 

Nieuws Poperinge

Feest van Reuzen en Picon

Feest van Reuzen en Picon 2024: Op 21 & 22 september vindt de tweede editie van het Feest van Picon en Reuzen plaats in Poperinge.