Doenker: een duister verhalenfestival

Doenker: een duister verhalenfestival

Doenker: een duister verhalenfestival: Zet zaterdag 25 november in je agenda voor de allereerste editie van DOENKER! Dit duistere verhalenfestijn waarbij gerenommeerde en lokale vertellers je meenemen naar unieke locaties in Koksijde.

Onvergetelijke ervaring voor gezinnen
Wat DOENKER zo bijzonder maakt, is de unieke locatie-ervaring. Je kan je eigen pad uitstippelen in de hele gemeente, langs enkele van de meest karakteristieke en historische plekken. Denk aan het oude pompstation van Aquaduin, zwem & recreatiebad Hoge Blekker of de Kokpit in het gemeentehuis.
De vertellers van DOENKER zijn een mix van bekende namen en lokale verteltalenten. Met hun aangename radiostemmen nemen Wim Oosterlinck (Willy) en Annelies Moons (Radio 1) je mee op avontuur en delen hun ervaringen met duisternis. Maar ook lokale vertellers zullen je verbazen met verhalen die geworteld zijn in onze eigen gemeenschap. Samen maken ze DOENKER tot een betoverende ervaring die je niet snel zult vergeten.

DOENKER kwam tot stand door een samenwerking tussen de Bibliotheek en het Natuureducatief Centrum Duinenhuis. Door een brainstorm tussen beide diensten werden twee evenementen met elkaar gecombineerd (Voorleesweek en Nacht van de Duisternis) met als resultaat de eerste editie van DOENKER.

Wim Oosterlinck – Oud-pompstation Aquaduin
Wim Oosterlinck is radiopresentator (nu Willy, vroeger ook Qmusic en Studio Brussel) en host van zijn eigen podcast ‘drie boeken’. Daarin vraagt hij wekelijks aan een boekenliefhebber welke drie boeken we volgens haar/hem moeten gelezen hebben.

Sali Haidara – Bibliotheek Koksijde
Zingen, acteren, presenteren… de West-Vlaamse Sali Haidara kan het allemaal. Haar meest bekende rol tot nu toe is wellicht die van Maria in de Ketnet-jeugdserie #LikeMe. Daarnaast vertolkte Sali als zangeres en actrice al verschillende musicalrollen zoals die van Violet in Charlie and the Chocolate Factory (Deep Bridge, 2022) en doet ze stemmenwerk voor heel wat films en liveactionreeksen.

Annelies Moons & Niels Boutsen – Kokpit, gemeenhuis Koksijde
Annelies Moons is radio- en podcastmaker en sinds een paar jaar ook moeder. Daarover heeft ze nu haar eerste boek geschreven: ‘Het is zoeken: de eerste 1000 dagen ouderschap in minstens evenveel zoektermen’.
Niels Boutsen is beter bekend als kleinkunstenaar ‘Stoomboot’ en vertelt zijn versie van diezelfde feiten over datzelfde kind op een nieuwe plaat die in het boek uitgebracht wordt.
Op DOENKER vertellen ze voor het eerst exclusief samen over hun ervaringen.

Fred Versonnen – Keunekapel
Fred Versonnen houdt van verhalen. Hij houdt ervan om ze te lezen, te schrijven, te verzamelen en vooral te vertellen. Hij was tientallen keren te gast op het internationale vertelfestival in Alden Biesen maar vertelt ook in Nederland, Engeland, Ierland, Zweden en Denemarken.

Joop van der Laan – Schipgatduinen
Al van jongs af aan is Joop van der Laan gepakt door de natuur. Geboren in Nederland woont hij vanaf 2018 met zijn vrouw Nathalie, die in Koksijde geboren is, in de Westhoek. Als natuurgids laat hij op een aanstekelijke manier kennis maken met de natuur. Ze is dan ook te mooi en te belangrijk om niet over te vertellen. Natuurbeleving staat hierbij centraal.

Frieda Vanslembrouck – Koksijde Golf ter Hille
Frieda heeft maar liefst 40 jaar lang haar passie voor woordkunst gedeeld met generaties leerlingen. Haar liefde voor verhalen heeft velen geïnspireerd en gevormd. Op DOENKER zal Frieda het verhaal vertellen van de Duivelsput.

Leerlingen StAPwest – Zwem- en recreatiebad Hoge Blekker Woordleerlingen Stapwest brengen een compilatie teksten rond het thema ‘DOENKER’. Tijdens de
woordlessen zijn ze de ruimste zin van het woord gaan belichten. Al snel kwamen de woordleerlingen tot de vaststelling dat DOENKER veel meer is dan het ontbreken van licht.

Ilse Chamon – Huisje Nys-Vermoote
Ilse Chamon is een kind van de zee. Een kind van Koksijde. Geboren met de liefde voor woord. Gesproken en geschreven. Presenteren is genieten. Het podium een natuurlijke habitat. Schrijven is helend. Poëzie en literatuur verrijkend. Samen met haar kinderen, Juul en Stien, die ze de taterwatergenen heeft doorgegeven, brengt ze het verhaal van de Oud IJslandvaarders.

Stefaan Demoen & Ariane Vyvey – Bunker James Ensorlaan
Stefaan Demoen en Ariane Vyvey: 2 beslagen paarden. Hun hoeven sinds lang beslagen met muziek en woord. Ze trekken samen 1 kar. Een kar gevuld met verhalen. Deze keer zijn het verhalen over de duistere duinen. Ze zijn immers meer dan zand.

Koen Vandenberghe – Vanneuvillehuis
Koen Vandenberghe is acteur, verteller en regisseur. Ook stichter-voorzitter van Onafhankelijk Theater Oostduinkerke en “Het Bedrijf”.

Johan Depotter – Erepark NAVIGO-museum Johan Depotter was 40 jaar onderwijzer in Koksijde. Als gepassioneerd natuurgids en gids van het NAVIGO-museum steeds in de ban van cultuurhistorisch erfgoed aan onze Westkust.

Extra

  • Bij helder weer is de sterrenwacht open en gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
  • Ook de bewoners van de WZC Dunecluze kunnen meegenieten van DOENKER. Bij hen komt vertelster Renata Bruggeman op bezoek. Ze neemt de bewoners mee op een duister verhalenavontuur.
    Praktisch
  • Tickets vanaf 12 jaar = 4 euro per persoon/locatie
    6 – 12 jaar = 2 euro per persoon/locatie
  • Tickets zijn online te koop via: www.duinenhuiskoksijde.be/doenker
  • Stel je eigen line-up samen en maak zo je eigen programma voor de avond.

Extra nieuws:

De Panne Nieuws Winter 2023

Schaatspiste De Panne

Schaatspiste De Panne : Plezier voor jong & oud op de schaatsbaan van De Panne. Trek je schaatsen aan en glij de winter al lachend

Nieuwpoort Nieuws Winter 2023

Winters Nieuwpoort 2023

Winters Nieuwpoort 2023: Authentiek kerstplezier en gezellige ambiance op Winters Nieuwpoort. Met het evenement Winters Nieuwpoort organiseert Stad Nieuwpoort van vrijdag 1 december 2023 tot

Diksmuide Nieuws

Burger kan voortaan terecht in twee dementie-infopunten

Burger kan voortaan terecht in twee dementie-infopunten: Dementie is een wereldwijd groeiend fenomeen dat een enorme impact heeft op individuen, families en gemeenschappen. Het stadsbestuur