Historisch Veurne 2024

Historisch Veurne 2024

Historisch Veurne 2024: Het laatste weekend van de paasvakantie word je tijdens Historisch Veurne ondergedompeld in historische sferen. Tijdens theaterwandelingen en tal van activiteiten maak je kennis met de volkse geschiedenis van Veurne. In 2024 trekt Historisch Veurne naar de Suikersite.

Het uitgangspunt blijft hetzelfde, je maakt tijdens theaterwandelingen kennis met het verleden van onze stad. Maar daarnaast maken we er ook een heus volksfeest van. Een retrokoers palmt de Suikersite in, op een éénmalig dorpsplein kan je genieten van live-muziek, tal van workshops of een hapje en drankje, volg een gidsbeurt, bewonder de fototentoonstelling en zoveel meer!

Mini-familiesaga

De familie Dendauw vormt de rode draad doorheen de vier theaterscènes. In 1930 komt het gezin naar Veurne waar in 1924 een nieuwe suikerfabriek gebouwd werd. Ze mogen hun intrek nemen in de rechtervleugel van het ‘woonhuis en de bureaus’ van de suikerfabriek. Vader Léonard Dendauw wordt in Veurne hoofdmecanicien en hij zal er  geliefd zijn als opleider van soms veel jongere mecaniciens, waaronder ook zijn zoon Julien. Hoewel hij in 1948 weduwnaar wordt, blijft hij nog tot de leeftijd van 75 jaar actief in de suikerfabriek.

De geschiedenis van de fabriek, maar ook wat de fabriek betekende voor de stad Veurne worden belicht. De fabriek zorgde niet alleen voor werk, maar verbond op een zekere manier ook de inwoners. Want een van de scènes gaat over de toenmalige Oogststoet. De suikerfabriek was namelijk een grote sponsor van de Oogststoet.

Theaterwandelingen

Theaterwandelingen zijn altijd het uithangbord geweest van Historisch Veurne. De verhalen zijn een mix van fictie met feiten en anekdotes uit de geschiedenis van de ‘Sucrerie Warneton à Furnes’. De theaterwandeling toont aan hoe belangrijk de suikerfabriek voor Veurne en zijn inwoners was. De scènes worden geschreven door Onno van Gelder Jr.

De theaterwandelingen gaan door op 13 april om: 10u00, 11u30, 14u00, 15u30, 17u00, en duren telkens +/- 60 minuten.

Voor de wandeling betaal je 9 euro. Kinderen onder 12 jaar kunnen gratis mee, je betaalt voor een stoel. Neem je je kind op schoot, dan kan het dus gratis deelnemen.

RESERVEER HIER JE TICKETS

Retrokoers

Ook dit jaar wordt er opnieuw een retrokoers georganiseerd, sport met een ludiek kantje! Een proloog om 13u30 van 1 ronde (2 km) en een retrokoers om 16u00 van 15 rondes (30 km) wordt de uitdaging voor deelnemers die aan de start verschijnen met een stalen fiets, retro ‘wollen’ trui, ongeschoren benen … 

Een ticket voor de retrokoers koop je voor 6 euro. Kijken naar de retrokoers is uiteraard gratis.

RESERVEER HIER JE TICKETS

Animaties Historisch Veurne 2024 

Speciaal voor Historisch Veurne toveren we het Suikerpark eenmalig om in een gezellig dorpsplein. Het wordt het epicentrum van het evenement, met livemuziek, heel wat animaties en een overheerlijk hapje of drankje.

Livemuziek
13.00u tot 14.30uDatswingdt
14.45u tot 15.30uKon. Harmonie St. Cecilia Veurne (mobiel) van de Grote Markt naar het Suikerpark
15.00u tot 16.30uThe Blik Dooze Band
16.15u tot 17.00uKon. Harmonie St. Cecilia Veurne (mobiel) van het Suikerpark naar de Grote Markt
18.00u tot 19.30uCrêpe Brulée
Ga zelf aan de slag!
13.00u tot 16.00uDemo en workshop potten draaien door Eline Ceramic
13.00u tot 16.00uDemo en workshop mandenvlechten (vooraf inschrijven, meer info volgt)
13.00u tot 16.00uWorkshop zoetigheden 
Vanaf 11.00uWorkshop dansen
Het verhaal van…het Suikerpark

Ontdek het verhaal van het Suikerpark tijdens 3 geweldige gidsbeurten. De hele dag door kan je mee op tocht. Deelnemen is gratis en je kiest zelf aan welke gidsbeurt(en) je deelneemt. Ontdek:

  • De historiek van de site
  • Suikerpark en zijn natuur
  • Het Suikerpark vandaag en morgen
Fototentoonstelling Westhoek Verbeeldt – Suikerpark

Doorheen het Suikerpark worden historische beelden van de suikersite en de suikerfabriek tentoongesteld. Zeker een kijkje waard!

Volksspelen

Op het dorpsplein amuseer je je rot met authentieke volksspelen. Wie daag jij uit?

Bereikbaarheid

Het Suikerpark ligt net buiten het historisch centrum van Veurne. Zowel met de fiets, te voet of met de wagen geraak je hier vlot! Van de Grote Markt is het Suikerpark een kwartiertje wandelen, of 5 minuten fietsen. Geen idee waar je precies moet zijn? Stel je GPS dan in op Zuidburgweg 95!

PARKEERGELEGENHEID

Kom je met de wagen? Hou er dan rekening mee dat het Suikerpark zelf niet toegankelijk is met de wagen. Er zijn enkele locaties dichtbij waar je kan parkeren:

  • Station van Veurne
  • Zuidburgweg (deels afgesloten voor retrokoers!)
  • Rodestraat

Extra nieuws:

Nieuwpoort Nieuws

Italiaanse avond Kiwanis Nieuwpoort

Italiaanse avond Kiwanis Nieuwpoort: Ter ere van het 50jarig bestaan van Kiwanis Nieuwpoort organiseert de lokale afdeling een spetterende Italiaanse avond. Het evenement, dat plaatsvindt

De Panne Nieuws Veurne

CLASSIC BRUGGE – DE PANNE

CLASSIC BRUGGE – DE PANNE: Op 20 en 21 maart staat de Classic Brugge – De Panne opnieuw op het programma. Wil je volop meegenieten?

Koksijde Nieuws

Bredene Koksijde Classic

Bredene Koksijde Classic: Wie spurt naar eeuwige roem in de Bredene Koksijde Classic? We zijn al aan de 5e editie toe van de miniklassieker. Traditiegetrouw