Project Recht uit Zèè plaatst Nieuwpoortse visserijactoren en duurzaam gevangen vis in de kijker
Met het project Recht uit Zèè werken Stad Nieuwpoort, de Nieuwpoortse vissers, visgroothandelaars én restaurants samen om duurzame en dagverse vis te promoten. Het doel is om Nieuwpoortse restaurants te stimuleren om met in Nieuwpoort geveilde vis te werken. Ook maakt het project de consument bewust van het duurzame visverwerkingsproces.
De Nieuwpoortse visserijsector vormt een belangrijk onderdeel van het economisch en toeristisch wezen van de stad. Naast de stedelijke Vismijn telt Nieuwpoort immers heel wat vishandelaars, viswinkels en restaurants die werken met Noordzeeproducten. Het project Recht uit Zèè heeft als doel om deze branche extra in de kijker te zetten, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke:
“De visserij is één van onze winstgevende sectoren. Vandaag en in de toekomst blijft de Stad zich profileren als promotor van deze uiterst belangrijke economische speler. Met kwaliteitsvolle visserij heeft Nieuwpoort zich immers op de kaart gezet. Met ‘Recht uit Zèè’ streven we naar een Nieuwpoorts waardeoordeel voor vis die hier aangevoerd, verhandeld en geconsumeerd wordt. We trekken de filosofie van dagverse producten door, recht uit zee naar het bord.”
Het project Recht uit Zèè streeft ernaar om meer Nieuwpoortse gevangen vis en garnalen op de borden te krijgen van de Nieuwpoortse restaurants. Verse vis uit onze Noordzee, gevangen door Nieuwpoortse vissers vanuit een Nieuwpoortse boot. Dwars door de Vismijn via een Nieuwpoortse vishandelaar naar je favoriete restaurant. Vakkundig en passioneel bereid door een getalenteerde Nieuwpoortse chef. En zo op je bord. Dat is Recht uit Zèè.
In het eerste proefjaar gaan vier handelaars samenwerken met elk twee restaurants. Iedere deelnemer kiest resoluut voor een duurzame aanpak en promoot ook minder bekende vis, vertelt schepen van Visserij Kris Vandecasteele:
“Nieuwpoort hecht veel belang aan een duurzame visserij en dat blijkt ook uit dit project. Met ‘Recht uit Zèè’ kies je voor vers gevangen vis en garnalen die van jouw bord terug te volgen zijn naar een duurzame visserij. Kwaliteit staat hierbij centraal. Voorwaarde om deel te nemen aan het project is dat groothandelaars en restaurants in het eerste jaar het label van Visserij Verduurzaamt behalen. Daarnaast moet er zoveel mogelijk vers gevangen vis uit Nieuwpoort verkocht worden en moet duidelijk zijn vanwaar de vis afkomstig is. Alle spelers ondertekenen een charter om zich te verbinden aan deze voorwaarden. Tegen 2024 hopen we dat er minstens 20 restaurants deelnemen aan dit project..” Daarnaast wordt via een promotiecampagne de kwaliteit van de Nieuwpoortse Noordzeeproducten in de kijker geplaatst. Deze wil inwoners en bezoekers kennis laten maken met de Nieuwpoortse visserijsector. Door middel van storytelling kom je te weten hoe de vis op jouw bord komt. De manier waarop en wie de vis vangt, is immers even belangrijk als de gevangen vis zelf. Alle informatie lees je op www.rechtuitzee.be. Ook in de deelnemende restaurants zal deze info beschikbaar zijn
Extra nieuws:
Nieuws Poperinge Poperinge Bezienswaardigheden
Duitse observatietoren Poperinge
Duitse observatietoren Poperinge: Duitse observatietoren in Poperinge opent als uniek uitkijkpunt met WOII-verhaal Poperinge heeft er een bijzonder belevingspunt bij. Langs de Westvleterseweg is de
Nieuws Poperinge
Goesting in de Zomer 2025
Goesting in de Zomer 2025: muziek, picknick en gezelligheid in het kasteelpark van De Lovie Op 29 juni 2025 zwaait Poperinge de zomer uit in
Nieuws Poperinge
Julifoor Poperinge 2025
Julifoor Poperinge 2025: : zomerse kermispret in het hart van de Westhoek Van zaterdag 5 juli tot en met maandag 14 juli 2025 wordt het
Passage Foodbar Veurne
Kiwanis Nieuwpoort
Bathroom Heaven
Vakantiewoning Knollehof te Veurne
Verdonck Veurne
Patatshop.be webshop aardappelen
Vakantiewoning ’t Grenshof
Traiteur Caroline Nieuwpoort
Dakwerken Dimitri Plaisier
TileWorkx
Plopsaland De Panne
Neptunus
HP Schilderwerken BV
Bakkerij Du Littoral Koksijde
Juwelen Kimberly Nieuwpoort
DS-Tent Feestverhuur
Bloemen Florina Leke
Isabelle Sissau Keramiek Alveringem
Schrijnwerkerij Goderis-Devrome
Schoonvaere Algemene Tuinwerken
Vakantiewoning Allegretto Oostduinkerke
Cafetaria Hoge-Blekkerbad Koksijde
ECONICK: Zonnepanelen
Indoorsteel
Mikado Entertainment Veurne
Bakkerij Kapelhof
Zitadella: kinderkledij & juwelen
JTK Koeltechniek Grootkeuken
Millecam Didier Bouwbedrijf Alveringem
Vakantiewoning ’t Zuidwesterke
Agence Mulier De Panne
Restaurant Mozaiek Veurne
Vakantiewoning Villa Timo
SOLAR-WEST
Restaurant Caricole
Table2Chair
Delsael BV: sanitair, ventilatie, verwarming en zonneboilers
Bakkerij Bachten de Kupe Veurne
Mama-Thai Koksijde
Tulpin Banden Veurne
Boeten Vastgoed
D’Coupe Kapster
Pepas: grafisch vormgever
Trimsalon Sascha
Traiteur Vandermeulen Diksmuide
Plopsaqua De Panne
’t Spendiege Buurtwinkel
BV Vandaele Bjorn
Jochen’s Velodroom
ESL-Projects by Vantyghem: schrijnwerk
PubliX – net iets eXtra
Alpaca Adventure
Schoonvaere Bouw-en renovatiewerken
C-Fish culinaire Viswinkel
B&B DE KAAI NIEUWPOORT
Fotografie Christophe
Myrthes Huisje: vakantiewoning
MW Creations : Pools and more
Fotoclub CoxyPics Koksijde
Apple & PC Clinic Koksijde
Hoeveboerderij Bien Acquis
Uw zaak op onze website?
Premium Quality Cars
Steph’s kroketjes: artisanaal en lokaal
ESV Technics
Restaurant De Kelle
Camping Scheibeekhoeve
Garage Westcars Veurne
De Zonnegloed Sanctuary
Atelier Vanquaethem Veurne
Eetboetiek Stoelezvous Koksijde
Corre’s Food Diksmuide
Belle & Bronzée: zonnestudio
Morliterm bv
Architect Hugo Dezutter
Furnawash carwash Veurne
Deroo & Coget BV
Delerue Bouw -en Renovatiewerken
Restaurant De Schreve
LG BOUW: Algemene bouw -en renovatiewerken