Algemene mondmaskerplicht aan de kust

mondmaskerplicht kuststeden en gemeentes corona

0 / 5

Your page rank:

De lokale besturen van De Panne, Koksijde en Nieuwpoort voegen met onmiddellijke ingang een algemene mondmaskerplicht in voor het hele grondgebied. En dit voor onbepaalde duur.

Op alle voor publiek toegankelijke plaatsen op het grondgebied van de Westkustgemeenten – waaronder ook De Panne – moeten inwoners vanaf 13 jaar een mondmasker dragen.

Behalve:

  • op het strand, de duinen en de natuurgebieden 
  • tijdens verplaatsingen met de auto, de fiets of met een gemotoriseerd voertuig
  • tijdens het beoefenen van een intensieve sportactiviteit 
  • tijdens werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vergen

Wandelen wordt niet als een intensieve sportactiviteit beschouwd en daarbij is het dragen van een mondmasker steeds verplicht.

Ook tijdens het fietsen op de Zeedijk en in winkelstraten is het dragen van een mondmasker altijd verplicht. Dit laatste betekent voor De Panne dat een mondmasker verplicht is tijdens het fietsen in de volledige Zeelaan (vanaf het kruispunt met de Veurnestraat – Koninklijke Baan tot het kruispunt Zeedijk).

Een uitzondering is voorzien voor wie over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker, of elk alternatief in stof, niet mogelijk is. In dat geval is een gelaatsscherm wel verplicht.

Voor het nuttigen van voeding en drank op de voor publiek toegankelijke plaatsen mag het mondmasker tijdelijk en niet langer dan strikt noodzakelijk afgenomen worden.

Deze verplichting gaat onmiddellijk in en kan ten allen tijde en onbeperkt herzien worden in het licht van de verdere evolutie van de gezondheidsrisico’s. Pas als de cijfers de goede richting uitgaan, wordt nagegaan of dit reglement wordt versoepeld.