#kijkinuwkot

kijkinuwkot

In 2022 is het aantal nesten van Aziatische hoornaars spectaculair toegenomen in Vlaanderen. De voorbije jaren verdubbelde het aantal telkens, in het laatste jaar was er plots een vervijfvoudiging. Deze uitheemse soort vormt een gevaar voor honingbijen, maar ook voor de biodiversiteit in het algemeen. Een nest Aziatische hoornaars kan tot 100.000 insecten verorberen en brengt tot 500 nieuwe koninginnen voort. Meld een nest meteen via www.vespawatch.be.

Wanneer het enkele dagen na elkaar meer dan 13 graden is, ontwaken de koninginnen uit hun winterslaap. Ze zoeken een goede plaats voor een nieuw nest. Meestal maken ze dit op een beschutte plaats, zoals in carports, tuinhuizen, dakranden of dakpannen, spouwmuren, vogelnestkastjes of zelfs in brievenbussen of kinderspeelhuisjes.

Zo’n eerste nest is in het begin niet groter dan een pingpongbal en bevat enkel de koningin. Na een zestal werken worden de eerste werksters geboren en groeit het nest tot een volleybal. Later volgt een tweede, groter nest op een hogere plaats.

Meld een nest meteen

Heb je een nest van een Aziatische hoornaar gezien? Neem er een foto van en meld het nest op www.vespawatch.be. Een gespecialiseerde verdelger komt het gratis wegnemen. 

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is tussen de 3 en 3,5 cm groot. Ze is overwegend zwart, met op het achterlijf een oranje band. De kop heeft een oranje gezicht. De poten zijn half zwart, half geel.

Hoe herken je een beginnend nest?

De nesten zijn lichtbruin van kleur en in het begin ongeveer een pingpongbal groot. Je vindt ze meestal niet op meer dan 3 meter hoogte.

Aziatische en (ongevaarlijke) Europese hoornaar herkennen
Beginnend (primair) nest van een Aziatische hoornaar
Beginnend (primair) nest van een Aziatische hoornaar
Nest van een Aziatische hoornaar
Later (secundair) groter nest van een Aziatische hoornaar

  Extra nieuws:

  Koksijde Nieuws

  Halloween-mountainbiketoertocht Koksijde

  Halloween-mountainbiketoertocht Koksijde: Op vrijdag 27 oktober 2023 start in Oostduinkerke de 9de editie van de Halloween-mountainbiketoertocht. Dit jaar is er terug keuze uit drie verschillende afstanden: 25,

  Koksijde Nieuws

  Fun Shopping Koksijde

  Fun Shopping Koksijde: Voor Fun Shopping moet je in Koksijde, Sint-Idesbald én Oostduinkerke zijn!Het eerste weekend van oktober slaan de VVV, de dienst voor Toerisme

  Nieuwpoort Nieuws

  Sint Expeditie Nieuwpoort

  Sint Expeditie Nieuwpoort: Testpiet is een vat vol ideeën. En in al zijn enthousiasme zet hij vaak het Sinthuis op stelten. Zo smeerde hij Slecht Weer