Slagwerkensemble van Kadens klaar voor internationaal muziekconcours

Supercussion klaar voor internationaal muziekconcours

Supercussion, het slagwerkensemble van de Diksmuidse kunstenacademie Kadens, maakt zich op voor zijn deelname aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade op 15 juli. Het Nederlandse blaasmuziekfestival is een begrip in de internationale muziekwereld en ontvangt in juli zo’n 20.000 muzikanten en 300.000 bezoekers. 

In 2019 won Supercussion de finale voor ensembles van de Vlaamse amateurmuziekorganisatie VLAMO in Buggenhout. Die overwinning leverde hen een ticket op voor het Wereld Muziek Concours.

Supercussion is echter meer dan een slagwerkensemble. We laten de leden, onder leiding van dirigente en leerkracht slagwerk en groepsmusiceren Astrid Lecluyse, zelf aan het woord. “We zijn een groep vrienden die al lang samen speelt. Onze dirigente, Astrid Lecluyse, bedacht onze naam. Het is een samenstelling van ‘super’ en ‘percussion’. Supercussion is meer dan de som van de deelnemers. Als we spelen, ontstaat er een energie die veel sterker is dan onze individuele kracht. De sfeer in de groep is top. Na toonmomenten hebben we de gewoonte om samen iets te eten en drinken. We halen het beste uit onszelf en gaan voor elkaar door het vuur.”

Samenhang
Op 15 juli speelt het ensemble op het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. “We hadden nooit gedacht dat we een ticket voor de wedstrijd zouden winnen. De andere ensembles waren heel sterk tijdens de finale van de Vlaamse amateurmuziekorganisatie. De samenhang in onze groep heeft ons ver gebracht. Die sterkte is niet te onderschatten. De ambitie is om goed te scoren op het concours. Enerzijds gaan we wel voor de overwinning, maar we blijven realistisch en focussen op onszelf, niet op andere ensembles. We doen tenslotte mee voor het plezier en zullen vooral genieten van dit avontuur in Kerkrade.”

Uitdagend programma
De groep dacht lang na over het perfecte programma voor de wedstrijd. “Uiteindelijk kozen we voor een heel divers en uitdagend programma. Je kan het zien als een u-curve: we beginnen heel stevig, waarna we wat zakken om dan opnieuw helemaal te ontploffen. Op het einde willen we de kracht van de groep tonen. De eerste en laatste indrukken zijn de belangrijkste. Vandaar dat we op die momenten voor sterke stukken kozen.”

Supercussion is dan wel een slagwerkensemble, toch zal het programma in Kerkrade uit meer dan slagwerk bestaan. “Als slagwerkers spelen we niet vaak samen met gitaar en stem, maar dat zal nu wel het geval zijn. Astrid, onze fantastische dirigente, ondersteunt ons daarin uitstekend. Zonder haar motivatie hadden we zelfs niet meegedaan aan de wedstrijd in Buggenhout. Ze is streng, maar ze weet heel goed wat ze moet doen om ons te motiveren. Astrid heeft geduld met ons en op lange termijn haalt ze zo het beste uit de groep.”

Fris van geest
Deel uitmaken van het ensemble is niet altijd vanzelfsprekend. “Je moet er wel wat voor over hebben. We offeren allemaal studietijd op om mee te spelen met Supercussion. Slecht is dat natuurlijk niet. Het is vaak een hele mooie pauze tijdens het studeren en op die manier blijven we fris van geest. We zullen hier als jonge mensen sterker uitkomen. De ervaringen die we opdoen, nemen we zeker mee. We leren om stressbestendig te zijn en om door te zetten als het wat minder gaat. Ook de mentale voorbereiding op het Wereldmuziekconcours is heel nuttig.”

En nu uitkijken naar 15 juli. “Een echt plan voor dat optreden hebben we niet, maar we zullen onze aaibaarheidsfactor en ons enthousiasme uitspelen. We zullen het beste van onszelf geven, zodat we tevreden kunnen terugblikken op dit avontuur. Dat is het allerbelangrijkste. En na afloop? Een feestje bouwen in Nederland!”