Een boom per dorp in Diksmuide

Milieuraad Diksmuide plant bomen

0 / 5

Your page rank:

50-jarige milieuraad viert verjaardag met een boom per dorp

De milieuraad zorgt voor licht in de duisternis. Ze mochten in 2020 immers 50 schitterende kaarsjes op hun verjaardagstaart plaatsen. Als verjaardagsactie plantten ze in ieder dorp een boom! Het was wachten tot het najaar om de flinke kerels in ideale omstandigheden in de grond te stoppen. 

15 bomen – 15 locaties 

De milieuraad plantte op 15 locaties in onze stad een boom. De boom in Kaaskerke wordt na de werken geplant. Ze kozen voor verschillende inheemse soorten: zomereik, kleinbladige linde, zomerlinde, haagbeuk, fladderiep en veldesdoorn. Een overzicht van de locaties:

 1. Vestingspark centrum
 2. Iepersteenweg, Woumen
 3. Warestraat, Esen
 4. Begraafplaats, Vladslo
 5. Wijndendalestraat/Brugse Heerweg, Beerst
 6. Chiroheem, Keiem
 7. Oude begraafplaats, Leke
 8. Graszone t.h.v. Tervaetebrug, Stuivekenskerke
 9. Ten Bercle, Pervijze 
 10. Tuin ontmoetingscentrum, Oostkerke
 11. T.h.v. rietveld, Lampernisse
 12. Kapel Oude Zeedijk / Lepelstraat, Nieuwkapelle
 13. Oude Zeedijk t.h.v. monument, Oudekapelle
 14. Kapel St.-Jacobsstraat, Sint-Jacobskapelle
 15. IJzerdijk, Kaaskerke 

Bij iedere boom hangt een bordje van ’50 jaar milieuraad’ met daarop een QR-code. Wie deze scant komt terecht op een website met een tijdslijn van een aantal kantelmomenten uit de 50-jarige geschiedenis van de milieuraad.

Vier werkgroepen 

Via de QR-code krijg je ook een overzicht van de verschillende werkgroepen met telkens de contactgegevens te zien.

 • Werkgroep trage wegen
 • Werkgroep buitengewone vogels
 • Bijenwerkgroep
 • Werkgroep wegbermen

Heb je zin om rond een bepaald thema mee te denken? Contacteer dan zeker de voorzitter of secretaris van de werkgroep!

50 jaar milieuraad in cijfers

In totaal kwam de milieuraad 329 keer samen. Hun ledenaantal steeg van 4 naar maar liefst 78. Ze organiseerden 29 edities van ‘Dag van het Park’. De raad bestaat ondertussen 50 jaar, komt ongeveer zeswekelijks samen en werkt als een open adviesraad, toegankelijk voor elke Diksmuideling die op een constructieve manier wil meewerken aan een leefbaar Diksmuide. Dit betekent dat iedereen van harte welkom is en inspraak krijgt in het gesprek. Ook bij milieuproblemen kun je een beroep doen op deze raad.

Coronajaar 2020

Afgelopen jaar kwam de milieuraad maar één keer fysiek bijeen met de voltallige groep. De tweede vergadering viel pal aan het begin van de eerste golf. De stuurgroep kwam nog een drietal keer fysiek bijeen voor het adviserende gedeelte van de raad, voor de overige vergaderingen schakelden zij over naar een digitale vergadering. Andere projecten of evenementen staan voorlopig on hold, maar de milieuraad hoopt deze natuurlijk zo snel mogelijk terug te kunnen opnemen.

Op de foto van links naar rechts: Wouter De Zutter (diensthoofd openbare ruimte), Silke Willaert (omgevingsambtenaar milieu), Martin Obin (schepen voor groenonderhoud, parken en plantsoenen), Dirk Laplasse (voorzitter milieuraad) en Ann Vergauwen (ondervoorzitster milieuraad).