Een overzicht van de corona maatregelen in onze gemeentes

Douane belet levering mondmaskers

0 / 5

Your page rank:

Welke maatregelen treffen onze burgemeesters ? Lees het hieronder…

Koksijde:

Vanaf maandag 27 juli 2020 om 08.00 draagt iedereen in Nieuwpoort, De Panne en Koksijde een mondmasker op alle publiek toegankelijke plaatsen. Dit geldt voor wie ouder is dan 12.

Dat hebben de burgemeesters van deze drie Westkustgemeenten beslist om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook op de fiets op de Zeedijk en in de winkelstraten in De Panne, Koksijde en Nieuwpoort draag je voortaan dus een masker. De politiediensten zullen hierop toezien en streng optreden.

Wanneer kan het mondmasker tijdelijk af?

  • tijdens verplaatsingen met de auto, gemotoriseerde voertuigen;
  • tijdens het fietsen (behalve op de Zeedijk en in de winkelstraten);
  • op het strand (wel in de horecazaken); in de natuurgebieden;
  • tijdens intensieve sportactiviteit (wèl bij wandelen en fietsen op de Zeedijk/in winkelstraten)
  • tijdens werkzaamheden die een zware fysieke inspanning vergen;
  • tijdens eten en drinken;
  • voor wie over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is.

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen mondmasker te dragen. 

Meer details vind je in dit bericht terug (klik hier)

* Koksijde besliste ook om samen met Veurne, De Panne en Nieuwpoort een lokaal netwerk op te zetten om, als er een besmetting is in onze gemeente, onmiddellijk van start te gaan met het verwittigen van de mensen met wie de besmette persoon in contact kwam. Zo spelen we heel kort op de bal om een lokale opflakkering van besmettingen te voorkomen. ?

* Op 10 juli besliste onze gemeente al om het dragen van een mondmasker te verplichten in alle openbare gebouwen.

*Het bestuur doet nog eens een oproep aan de lokale middenstand en horeca om alle nodige maatregelen ernstig te nemen.

*Hou afstand (1,5 meter), zorg voor een goede-handhygiëne en draag een mondmasker om jezelf en anderen te beschermen.

Veurne

De Nationale Veiligheidsraad heeft enkele nieuwe maatregelen bepaald tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo is het dragen van een mondmasker vanaf 25 juli in ons land verplicht:

Voor Veurne betekent dit dat je als voetganger al vanaf vrijdag 24 juli een masker draagt :
– Ooststraat (Zevensterrenplein tot aan de Grote Markt)
– Grote Markt
– Noordstraat (Pannestraat tot aan de Grote Markt)
– Appelmarkt (Nieuwstraat tot aan de Grote Markt)
– Stadspark (openbare toiletten tot aan de Grote Markt)
– Zuidstraat (rotonde tot aan de Grote Markt)
– Op de pop-up kermis-
Op de woensdagmarktWees niet diegene die het verpest voor de rest en neem je verantwoordelijkheid!
Meer updates via www.veurne.be/corona#8630altegoare#8630tegencorona

De Panne

UPDATE 24/07 Vanaf maandag 27/07/2020 wordt het verplicht om een mondmasker te dragen binnen de bebouwde kom van De Panne en Adinkerke. Dit om de veiligheid van elke inwoner, tweedeverblijver en bezoeker zo goed mogelijk te verzekeren. Dit is een van de vele maatregelen die het lokaal bestuur neemt ter bestrijding van het coronavirus.

https://neemmemeemagazine.be/mondmasker-verplicht-in-bebouwde-kom-van-de-panne-en-adinkerke/

Mondmasker op drukke plaatsen

Op drukke plaatsen, ook in de buitenlucht dus, wordt het gebruik van het mondmaskertje sterk gepromoot. In eerste instantie wordt dat op de Zeedijk en in het drukste stuk van de Zeelaan bekend gemaakt door bordjes met een visual ‘mondmasker aub’ in combinatie met het opvallende Safe Summer logo.  Het lokaal bestuur doet daarbij een oproep op de burgerzin van zowel inwoners, tweedeverblijvers als van bezoekers.   

Burgemeester Bram Degrieck: “Het is duidelijk dat de hogere overheid de aanpak van een eventuele uitbraak zal overlaten aan de lokale burgemeester. Ik heb geen zin om te wachten zoals een koe die staat te kijken naar een voorbijrijdende trein, en wil NU reeds maatregelen nemen. Better safe than sorry!  Die tweede golf komt eraan, en daar zal de kust niet van gespaard worden.  Als we bepaalde scenario’s willen vermijden, dan moeten we vooral NIET wachten tot de hogere overheden komen met instructies.”

Mondmasker in gemeentelijke gebouwen

Daarnaast wordt het dragen van een mondmaskertje verplicht voor elke verplaatsing binnen een gemeentelijk gebouw, of binnen elk gebouw in eigendom of beheer van het lokaal bestuur.  Dat geldt dus ook voor de sportclubs, gebouwen en zalen die verhuurd worden, openbare toiletten…  

Burgemeester Bram Degrieck: “In het gemeentehuis en diverse andere gemeentelijke gebouwen doen we dat al langer en dat went best. In elk openbare gebouw dat door het lokaal bestuur beheerd wordt, wordt het mondmasker verplicht. De verplichting gaat vanaf vandaag in en zal streng gecontroleerd worden.”

Gratis Safe Summer communicatie voor horeca en handelaars

Horecazaken en handelaars krijgen de beschikking over stickers met duidelijke afspraken.  Deze stickers zijn vanaf morgen, donderdag 23/07/2020, beschikbaar. Ze kunnen gratis afgehaald worden aan de balie van het gemeentehuis of gedownload worden op www.safesummer.be .  

Burgemeester Bram Degrieck: “Ik roep handelaars en horecazaken op om bij elke verplaatsing binnen de horecazaak het mondmasker te verplichten en strenger toe te zien op het ontsmetten van de handen bij het betreden van de winkel of horecazaak.  Uitbaters zijn baas in hun zaak en bepalen dus zelf de spelregels.  Op vandaag zijn er trouwens al heel wat zaken die dit sowieso verplichten.”

Zaterdagmarkt tijdelijk opgeschort

De zaterdagmarkt wordt opgeschort tot en met 08 augustus 2020.  De marktkramers worden hier vandaag van op de hoogte gebracht.

Tweedeverblijversweekend van 12-13/09/2020 uitgesteld

Het tweedeverblijversweekend van september wordt verplaatst naar een latere datum.

Burgemeester Bram Degrieck: “Ik benadruk dat het belangrijk is om de ernst van deze tweede golf juist in te schatten. Als we nu ons verstand niet gebruiken en misschien wat strenger zijn dan van ons verwacht wordt, dan lopen we het risico dat het seizoen voor élk van ons volledig naar de vaantjes gaat.  Niemand van ons kan zich dit permitteren.  Ik roep dan ook bewoners, tweedeverblijvers en bezoekers op om de richtlijnen van het lokaal bestuur na te leven. Better safe than sorry!

Nieuwpoort

Vanaf vrijdag 24 juli 2020 dient iedereen vanaf de leeftijd van 12 jaar op straat verplicht een mondmasker te dragen:
– in de Albert I laan tussen het Hendrikaplein en de Vlaanderenstraat
– op het Hendrikaplein
– op de Zeedijk tussen het Loodswezenplein en de Kinderlaan
– de zijstraten tussen Albert I laan en Zeedijk
– in de Lombardsijdestraat
– in de Dienstweg Havengeul tussen Elisalaan en Lombardsijdestraat
– op de wekelijkse markt in Nieuwpoort-Stad op vrijdag
– in de wachtrijen tot de wekelijkse markt
– in de straten (Oostendestraat en Marktstraat) vanaf de tramhalte tot de wekelijkse markt. Let op! Het is niet de bedoeling om met het hele gezin op de markt te komen flaneren. Je komt best alleen boodschappen doen. Gebruik je masker ook steeds correct! Een masker is geen kinverwarming maar dien je steeds over mond én neus te dragen! De maatregel komt er in het kader van de veiligheid. Toon jezelf een echte kapitein, geef het goede voorbeeld en volg de voorschriften steeds goed op. Zo houden we iedereen gezond!

Diksmuide

Voor Diksmuide betekenen de nieuwe richtlijnen rond COVID-19 het volgende: een mondmasker draag je in de openbare gebouwen (stadhuis, administratief centrum, inkom zwembad, bibliotheek, … )
– ook op de maandag- en boerenmarkt draag je een mondmasker
de laatste 7 dagen zijn er geen besmettingen in onze stad volgens Sciensano – de nieuwe richtlijnen zijn van kracht vanaf zaterdag 25 juli
– de geplande versoepelingen kunnen niet doorgaan

Lo-Reninge | Vleteren | Poperinge |Alveringem

De Nationale Veiligheidsraad heeft enkele nieuwe maatregelen bepaald tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo is het dragen van een mondmasker vanaf zaterdag 25 juli in ons land verplicht:
– In drukke winkelstraten
– Op openbare markten
– Op kermissen
– Op rommelmarkten
– In publieke ruimtes van openbare gebouwen
– Bij een horeca-bezoek (als je binnenkomt in de zaak, niet aan tafel, wel als je naar het toilet gaat)Wees niet diegene die het verpest voor de rest en neem je verantwoordelijkheid!