Enchanté Hartelijke Plekken Veurne

Enchanté Hartelijke Plekken Veurne

Op donderdag 6 oktober 2022 schiet Hartelijke Plekken Veurne uit de startblokken. Bij Enchanté geloven we dat een samenleving pas echt lééft als iedereen erbij hoort.

Jong en oud, zij met minder en meer kansen, de stille en de luide roepers. Daarom helpen wij mensen met elkaar verbinden daar waar het goed voelt. Van een welgemeende koffie, vervullende maaltijd tot een zorgeloze overnachting. Van gevulde brooddozen voor klein en groot tot een cultuurticket dat een nieuwe wereld opent. Van harte geven doet leven, erbij horen doet wonderen.
In Veurne hebben zich al 16 plekken geëngageerd.

De vzw Enchanté startte op in Gent, bestaat sinds 2018 en is geïnspireerd op burgerinitiatieven uit onder andere Parijs en Italië. Enchanté Hartelijke Plekken Gent bundelt ondertussen een 80-tal plekken, waaronder 14 cultuurhuizen. Intussen streek Hartelijke Plekken ook neer in Leuven, Sint-Truiden, Tienen, Roeselare en Kortrijk. Veurne is de 7e Vlaamse stad waar het project Hartelijke Plekken wordt uitgerold.  Het gaat om een co-creatie tussen burgers, sociale partners (Eerstelijnszone Westkust & Polder, CAW) en de overheid (Stad Veurne).

Op onze Hartelijke Plekken brengen we iedereen samen. Hier zwieren geëngageerde handelaars met een warme welkom hun deuren voor je open.  Zorgen dat iedereen erbij hoort, daar gaan we voor! Hartelijke Plekken bieden gratis kleine diensten aan: WIFI, toiletgebruik, elektriciteit om de GSM op te laden… Daarnaast nodigen ze bezoekers uit om elkaar te trakteren. Eentje meer aan iemand met wat minder, daarvan wordt iedereen gelukkig. Zo kunnen mensen in een (tijdelijk) kwetsbare positie gebruik maken van uitgestelde diensten zoals een koffie, een maaltijd, een kappersbeurt…

De Hartelijke Plekken Veurne zijn intussen met 16: Verdonck, Flandria, ‘t Torentje, De Living, Schoonheidssalon J’Esthetiek, Frituur Colyny, DC De Zonnebloem, VZW De Palette, Ocho Dance Studio, Eetcafé De Reygaerd, centrum voor dagverzorging Tagaste, Bakkerijmuseum, apotheek Bulskamp, Jessie’s Coi􀀂ure, VZW Herita Kasteel Beauvoorde, Groenten en Fruit Roose. Je kan hen herkennen door de raamsticker met het logo van Hartelijke Plekken. Alle deelnemende handelszaken staan ook vermeld op de gedrukte stadsplannen, met een overzicht van de diensten die ze aanbieden.

Elke plek  is uniek en draagt bij op zijn of haar eigen manier. Enchanté droomt van een stad vol warme plekken waar iedereen welkom is en zich thuis voelt. De aangeboden diensten via Hartelijke Plekken passen perfect in deze filosofie.

Meer informatie? veurne@enchantevzw.be!